Film

Skribent

MovieZine

7 september 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Omskakande om 9/11 - se en av 2006 års mest hyllade filmer

Paul Greengrass thriller "United 93" följer händelserna i realtid.
Kvällens tv-tips är historien om United Airlines Flight 93, som kapades den 11 september 2001. Filmen dramatiserar de chockerande händelserna i realtid.
 
Thrillern från 2006 handlar om det plan man tror var menat att träffa antingen Vita huset eller Kapitolium och utspelar sig i realtid ombord på planet. Med hjälp av passagerarna på planet lyckades man undvika det oundvikliga och planet landade till sist på ett fält utanför Pittsburgh i Pennsylvania. Men vad som sker mellan kapningen och landningen är det som är intressant, där en kamp för överlevnad och människans överlevnadsinstinkter testas.
 
"United 93" var en av de mest hyllade filmerna från 2006. Flera filmkritiker delade ut högsta betyg, och Roger Ebert kallade den för "mästerlig och förkrossande".
 
När "United 93" kom ut blev den nominerad till två Oscars men vann dessvärre inga. Trots det har den höga betyg hos både kritiker och publik och med all rätt. Inte konstigt för vad som porträtteras i händerna på den brittiska regissören Paul Greengrass är en gripande historia om en av de största amerikanska tragedierna.
 
Känner du att du är en av de som vill djupdyka in i historien bakom detta är det fritt fram att göra
ikväll på SVT klockan 22:35.
 
"Unired 93" kan också streamas gratis på SVT Play.
| 7 september 2024 06:00 |