Film

Skribent

Martin Persson

19 juni 2024 | 15:00

Video: Utforska hantverket bakom "Game of Thrones" mest imponerande stridsscen

Battle of the Bastards är bland det bästa som visats på TV.
”House of the Dragon” har precis inlett sin andra säsong på Max. Lika storslagen, spännande och full av intriger som alltid fortsätter kampen om järntronen. För att fira detta tänkte jag se tillbaka på serien som startade allt, ”Game of Thrones”.
 
Serien var, precis som sin efterföljare, en enorm succé bland såväl tittare som kritiker. Just den sjätte säsongen av serien slog rekord i antal Emmy-nomineringar och vinster när den släpptes och det är lätt att se varför säsongen hyllats som en av de bästa. Förutom en mängd geniala twister och efterlängtade ögonblick i ypperlig regi, såg vi dessutom i säsongens nionde avsnitt bland det häftigaste och mest storslagna som visats på TV.
 
”The Battle of the Bastards” heter såväl avsnittet som själva slaget och visar hur familjen Stark kämpar för att äntligen återta sitt hemland från rivalerna Boltons. Det är ett kaosartat, realistiskt och omåttligt imponerande kapitel TV-historia.
 
Avsnittets regissör Miguel Sapochnik ville bjuda på något unikt som vi inte sett tidigare och nyttjade en utmärkt blandning av praktiska effekter, stuntarbete och en kamera som aldrig lämnar huvudpersonen. Det är ett otroligt hantverk som ligger bakom avsnittet och man kombinerade revolutionerande effektarbete med starka känslor.
 
Resultatet blev seriens kanske bästa ögonblick och något som verkligen inte glorifierar krig, utan visar dess hemskheter. Se videon nedan och lyssna på Miguel Sapochnik om hur han skapade ett mästerverk:
 
 
Samtliga åtta säsonger av ”Game of Thrones” och den första säsongen av ”House of the Dragon” streamar på Max. Just nu pågår även den andra säsongen av ”House of the Dragon” och släpper nya avsnitt varje måndag.
| 19 juni 2024 15:00 |