Film

Skribent

Erik Dalström

8 september 2024 | 08:00

Venedig 2024: Priser till Pedro Almodóvar och Nicole Kidman

"The Room Next Door" knep Guldlejonet för Bästa film.
Efter intensiva dagar fyllda av filmer, presskonferenser och röda mattan glamour har filmfestivalen i Venedig nått sitt slut.
 
Juryordförande Isabelle Huppert tillsammans med de andra jurymedlemmarna hedrade spanska veteranen Pedro Almodóvars ”The Room Next Door” till festivalens stora vinnare som kammade hem Guldlejonet. Ett ganska så otippat val då det det pratades väldigt gott Brady Corbets ”The Brutalist” tidigare i veckan. Han belönades dock med Silverlejonet för bästa regissör. 
 

Här är årets alla vinnare

 
● Guldlejonet för bästa film: ”The Room Next Door”, Pedro Almodóvar
● Silverlejonet: “Vermiglio”, Maura Delpero
● Silverlejonet för bästa regi: Brady Corbet, “The Brutalist”
● Special Jury Prize: “April”, Dea Kulumbegashvili
● Bästa manus: Murilo Hauser, Heitor Lorega, “I’m Still Here”
● Bästa skådespelerska: Nicole Kidman, “Babygirl”
● Bästa skådespelare: Vincent Lindon, “The Quiet Son”
● Bästa nykomling: Paul Kircher, “And their Children After Them”
 
I sidosektionen Orizzonti (där Tuva Novotny medverkade i juryn) belöndas bland annat “The New Year That Never Came”, av Bogdan Mureşanu för Bästa film. Sarah Friedland fick regipriset för “Familiar Touch”.
 

Våra favoriter från Venedigs filmfestival

 
Av alla filmer som jag såg var min solklara favorit Walter Salles brasilianska film ”I'm Still Here” som fick mig att bryta ihop helt i eftertexterna. En otroligt viktig berättelse som utspelar sig i Brasilien 1971 under diktator och militära makten. Vi får följa en familj som råkar ut för något fruktansvärt oväntat som sätter djupa spår. En gripande verklighetsbaserad historia som alla bör se.

Fernanda Torres i huvudrollen bär upp den här tunga filmen på sina axlar briljant. Hon skulle ha fått priset istället för Nicole Kidman om jag hade fått bestämma.
 
En annan favorit från festivalen var Luca Guadagninos ”Queer” som jag beskrev i en tidigare artikel som festivalens stora vattendelare.
 
Generellt så är jag lite besviken på årets line-up. När festivalen utsåg titlarna var jag extremt peppad. Många av filmerna hade jag länge längtat efter. Problemet var väl att de inte levde upp till förväntningarna. Filmer som ”Joker: Folie á Deux” samt Guldlejonbelönade ”The Room Next Door” hade jag hoppats bli nya oförglömliga mästerverk. Istället bjöds vi på sevärda filmer som lämnande betydligt mer att önska.
 
Nu ser jag fram emot Stockholm filmfestival till hösten och sen håller jag tummarna att Venedig levererar fler mästerverk som ”I'm Still Here” nästa år. Tack för mig och hoppas ni gillat att följa min festivalrapportering. 
| 8 september 2024 08:00 |