Film

Skribent

Erik Dalström

5 september 2024 | 17:45

Venedig 2024: "Queer" med Daniel Craig är festivalens stora vattendelare

Vågade sexscener och ett flummigt slut gör att "Queer" inte kommer gå hem hos alla.
Luca Guadagnino är en filmskaparen som inte ligger på latsidan när det kommer till att regissera filmer. Förra året skulle hans tennisfilm ”Challengers” öppna filmfestivalen här i Venedig men det uteblev på grund av strejken i Hollywood.
 
Nu är han redan tillbaka till Lido med dramat ”Queer” som är baserad på William S. Burroughs andra roman.
 
Daniel Craig spelar Lee, en missbrukare som ränner omkring på olika barer i 50-talets Mexico City. När han får syn på den snygga och unga studenten Eugene Allerton (Drew Starkey) utvecklas en åtrå svår att styra över. 
 
Här gör Craig en otrolig rollprestation långt ifrån den James Bond-agenten som vi är vana att se honom spela. Det är en utlämnande roll som inkluderar flertal vågade sexscener, vilket han gör otroligt övertygande. 
 
Drew Starkey slog igenom med Netflix serien ”Outer Banks” och här spelar hans Lees kärleksintresse. Även han känns som klippt och skuren för sin roll och jag är övertygad om att han har en lång karriär framför sig.  
 
Värt att nämna är även underbara Jason Schwartzmans prestation som bjuder på skratt under filmen, men likaså en briljant och näst intill oigenkännlig Lesley Manville.
 
Kostymen andas rätt tidsanda, ser extremt snygg ut och är ren perfektion. Hatten av till kläddesigner JW Anderson som ligger bakom den.
 
Det här är en film som garanterat kommer bli en stor vattendelare. Den tenderar att testa publikens tålamod då delar av filmen är lite långrandiga och repetitiva, men tack vara den spännande atmosfären som infinner sig är det inget jag bryr mig om. 
 
”Queer” är också en väldigt experimentell film och framförallt slutet som kan uppfattas lite väl flummigt för många. Men jag älskar det. Det känns som Guadagnino inspirerats av filmskapare som Terry Gilliam, David Lynch, Charlie Kaufman och Stanley Kubrick. Det är väldigt surrealistiskt och konstnärligt.
 
”Queer” spelades in nästan helt och hållet i den italienska filmstudion Cinecitta. Det bjuds på en imponerande scenografi som ramar in filmen väldigt snyggt. 
 
A24 har köpt rättigheterna till ”Queer” och när den får svensk biopremiär återstår att se. Jag skulle tippa att antingen Stockholms eller Göteborgs filmfestival kommer visa den!
 
Nu håller jag tummarna att Daniel Craig får priset för bästa manliga skådespelare på lördagens prisceremoni, det tycker jag han förtjänar.
| 5 september 2024 17:45 |