Podcast

Skribent

Emil Skelterwijk

11 september 2024 | 15:30

Vi rangordnar låtarna i “Den lilla sjöjungfrun”

Disney-klassikern "Den lilla sjöjungfrun" fyller 35 år! Det firar Mera Animerat Podcast med en topplista över de älskade låtarna i filmen.
Är det egentligen Oscarsvinnaren “Havet är djupt” som är den bästa låten? Och kan låten “Döttrar till Triton” leta sig in på topp 3? Var inte sån Guppy, utan häng med när vi rangordnar låtarna i “Den lilla sjöjungfrun”!
 

7. "Les Poissons"

 
 
“Les poissons
Les poissons
Å jag älskar poissons
jag vill slå
också flå varje fisk
Å när huvudet är av
tar jag benen med tång”
 
En komisk (och en smula brutal) liten sång sjungen av kocken Louis, som handlar om hans glädje över att laga fisk. Den är kort men rolig och erbjuder ett humoristiskt avbrott i filmen. Men den kan dock inte hamna högre än en sjunde plats!
 

6. "Det mystiska blå"

 
 
“Om du är en sjöman så lyssna på mig
När du går upp på bölja Hej-hå
Se upp, för en sjöjungfru väntar på dig
I det djupa mystiska blå”
 
Hela filmen drar igång med den här sjömans-dängan. Den har en härlig “Nu ska vi ut på havet”-vibe och trallvänlig klang. Den hamnar på en stabil sjätte plats. Den slåss med mycket bra musik och ska vara nöjd med sin placering, enligt oss.
 

5. "Döttrar till Triton"

 
 
“Vi alla är döttrar till Triton
Vår fader som döpt oss och gett oss Fjäll”
 
Även om "Döttrar till Triton" är en kortare låt, spelar den en viktig roll för att ge kontext, lätta upp stämningen och sätta familjedynamiken tidigt i filmen. En medryckande och lättsam melodi som ger en festlig känsla, vilket passar bra in i filmens glada och magiska ton.
 

4. "Ta en kyss"

 
 
“Se den flickan
vackraste på denna jord
hon har inte sagt ett ord
men hon har något särskilt”
 
Låten "Ta en kyss" är en av filmens mest minnesvärda och romantiska ögonblick. Musiken är lugn och mjuk - Den har en nästan hypnotisk effekt, där vi i publiken sugs in i den magiska stämningen vid sjön. Och visst är den klämkäck men den stannar precis utanför topp-3.
 

3. "Ni förkrympta små liv"

 
 
“Det är sant som någon sagt
Att jag var elak
Dom som kallade mej häxa hade rätt.”
 
Låten är en av Disneys mest ikoniska skurklåtar och tillhör Emil i Mera Animerat Podcasts favoritscen i filmen. Musiken är dramatisk och kraftfull, med en melodi som växlar mellan det mjuka och lugna till det intensiva och hotfulla. Den är central för berättelsen då det är här Ariel gör sitt ödesdigra avtal med Ursula. Textmässigt och visuellt är detta låtnummer också en fröjd. En självklar topp-3!
 

2. "Havet är djupt"

 
 
“Du tror att i grannens vatten
är sjögräset alltid grönt
Du drömmer att simma upp dit
det är inte mödan lönt”
 
"Havet är djupt" är en perfekt blandning av härlig musik, humor, och ett positivt budskap. Låten är både en musikaliskt och visuellt imponerande sekvens som erbjuder ett högt, energifyllt ögonblick som vi alla älskar. Den är en av de mest ikoniska Disney-låtarna genom tiderna och vann en Oscar för bästa sång. Hör mig och Hampus försöka sjunga låtens snabba delar i Mera Animerat Podcast!
 

1. "Hela min värld"

 
 
“Räknar man ting
tror man nog lätt
att det jag har
måste vara komplett”
 
Ja, vad vore “Den lilla sjöjungfrun” utan den här låten? Inte mycket! Och har vi inte alla någon gång legat mot en sten och hoppats att det ska komma en stor våg i ryggen när vi skriksjunger denna låt? "Hela min värld" är den bästa låten i "Den lilla sjöjungfrun" - punkt. En mästerlig musikalisk komposition och tidlös klassiker. Den rör vid känslor och teman som är lika relevanta idag som då, och den fortsätter att inspirera nya generationer av fans.
 
Håller du med vår rangordning av “Den lilla sjöjungfru”-låtarna? Eller hur hade din topplista sett ut?
 
Mer snack om musiken och själva filmen kan du höra i veckans avsnitt av Mera Animerat Podcast där vi firar denna 35-åriga film ordentligt! Klicka här för att komma till podden...
 
| 11 september 2024 15:30 |