Video

Skribent

Martin Persson

5 juli 2024 | 22:30

Video: Deadpool-skaparen berättar - karaktären kom till av en slump

Hör historien bakom seriekaraktärens ursprung.
”Deadpool & Wolverine” tycks ha potential att bli en omåttlig framgång. Den är en av sommarens mest efterlängtade biofilmer och förhoppningsvis något av en comeback för Marvel-filmerna efter ett tags uppehåll och ett par mindre minnesvärda filmer.
 
Just Deadpool har varit en uppskattad och välkänd karaktär i många år och gjorde faktiskt sin filmdebut redan 2009 med ett litet (och sågat) inspel i filmen ”X-Men Origins: Wolverine”, även här spelad av Ryan Reynolds. Succén väntade dock runt hörnet med filmen ”Deadpool” från 2016 som satte Ryan Renolds på kartan som en av vår tids största skådisar inom action- och komedigenrerna.
 
Nu när den stundande tredje filmen om Deadpool är på ingång, där han får hjälp av Hugh Jackmans populära tolkning av X-Men karaktären Wolverine, känns det rimligt att kolla tillbaka på franchisens rötter.
 
Visste du till exempel att Deadpool först skapades som något av en slump, när det var svårt att få tillgång till andra mer populära Marvel-hjältar? Resultatet blev då att rita en Spider-Man-liknande figur, som man därefter ville koppla till den hjälteensemblen X-Force. En av Deadpools skapare, Rob Liefeld, intresserade sig därefter för Wolverines ursprungsberättelse som försöksperson i experimentet Weapon X. Man valde att dra paralleller till det med Deadpool och lät även honom vara ett försöksobjekt.
 
När crossovern mellan hjältarna strax är här blir det ju intressant när man tänker på att karaktärerna har många likheter och kontraster både utifrån hur de skapades och hur man valt att framställa deras persona.
 
Ta en titt på videon nedan för att höra Rob Leifeld berätta om hur man skapade Deadpool och varifrån idéerna och influenserna kom.
 
- På den här tiden var vi tecknare tvungna att fråga om vi fick använda de kända hjältarna som Spider-Man och Wolverine, det här kunde ta tid och mycket byråkratiskt arbete. Resultatet blev istället att jag skapade en slags korsning mellan Spider-Man och Wolverine som jag kunde använda.
 
- Jag hade sett filmen "Twins" med Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito. De upptäcker att de är artificiellt skapade tvillingar, men fysiskt och personlighetsmässigt motsatser. Idén kändes så bisarr och rolig att jag ville göra något liknande när jag skapade Deadpool ur Wolverines ursprung. berättar Rob Liefeld.
 
 
”Deadpool & Wolverine” har biopremiär över hela landet den 24 juli.
| 5 juli 2024 22:30 |