Film

Skribent

Martin Persson

30 juni 2024 | 19:00

Video: Har den sågade Star Wars-finalen mer bra i sig än man kan tro?

Vilka är de bra ögonblicken i "The Rise of Skywalker"?
”Ingen hatar Star Wars mer än ett Star Wars fan”, brukar det heta. Begreppet myntades 2010 i dokumentären ”The People vs. George Lucas” gällande de bespottade Prequel-filmerna och tycks ha traditionsenligt bestått under alla följande filmer efter Disneys uppköp 2012.
 
Åsikterna gällande samtliga filmer som släppts efter den ursprungliga trilogin går isär, minst sagt. Disneys uppföljartrilogi tycks ha lika många fans som kritiker och den (än så länge) slutliga filmen i Skywalker-sagan ”The Rise of Skywalker” är inget undantag.
 
En grupp menade att filmen kändes rushad och forcerad utifrån sina plot points, medan andra kände att den rättade till vissa tidigare misstag och bjöd på en tillfredställande avslutning på en 42-årig saga. Vår recensent Fanny Degerfelt gav filmen 4/5 stjärnor då den släpptes och beskrev den som en ”utmärkt film”, medan den på Rotten Tomatoes har ett betyg av 51% rotten.
 
Det är som alltid mycket splittrade åsikter, men är du nyfiken på vad som faktiskt är de bra delarna av filmen (de flesta filmer har ju ändå något) så kan du kolla på videon av CinemaWins nedan. Bland annat lyfter man fram ett par intressanta poänger om hur man återkopplar till tidigare filmer såhär vid slutet av sagan, samt hur det finns en mörk ton som minner om allas favorit i serien ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Även kemin mellan karaktärerna beröms på sina ställen.
 
 
Nog för att man inte behöver tycka att filmen, eller någon av Star Wars-filmerna för den delen är några mästerverk – men kanske finns det i varje fall något positivt att lyfta fram? Kanske är filmen rentav underskattad?
 
”Star Wars: The Rise of Skywalker” och alla andra Star Wars-filmer och serier streamar på Disney+. Just nu pågår även den aktuella serien ”The Acolyte” med nya avsnitt varje onsdag.
| 30 juni 2024 19:00 |