Film

Skribent

Martin Persson

18 juni 2024 | 19:30

VIDEO: Hur blir Pixars filmer så bra? Här är knepet som fler borde ta efter

Hemligheten bakom drömfabriken.
Disney Pixar har, nästan alltid varit en konstant publik- och kritikersuccé genom åren. Snart bioaktuell med den lovprisade och hyllade ”Insidan ut 2” har studion många prestigefyllda prisnomineringar under sitt bälte som det oftast inte är tal om gällande animerade filmer.
 
”Bästa manus” och till och med ”Bästa film” har stor andel av Pixars visuellt vackra och underhållande eposer nominerats för på Oscarsgalan, med starten 1995 då ”Toy Story” släpptes. Flera av filmerna har dessutom några välförtjänta platser på IMDb:s topp-250-lista över tidernas bästa filmer. Inga dåliga utmärkelser med andra ord.
 
Sämre lär det inte heller bli, när Moviezines Anna Hedlin gav betyger 4/5 till "Insidan ut 2" och beskrev den som en "känslosam resa i tonårens svåra tid".
 
Vad är då konsten som ligger bakom Pixars omåttliga framgång?
 
I videon nedan ges en intressant analys av hur Pixar, trots sin visuella och filmtekniska expertis, alltid prioriterar berättelsen och karaktärerna i första hand. Det är viktigt att karaktärerna alltid känns realistiska och nyanserade. Man behandlar starka och mogna teman i sina filmer och låter aldrig slumpen rädda sina hjältar ur knipan, allt ska kännas förtjänt.
 
 
Pixars filmer finns att se på Disney+. Den 17 juli har dessutom ”Insidan ut 2” premiär på bio.
| 18 juni 2024 19:30 |