VIDEO

Skribent

Martin Persson

21 juni 2024 | 09:30

Video: Dustin Hoffman-klassikern från 1967 är förföriskt vacker och visuellt imponerande än idag

Bländande foto och ikonisk musik bidrog till Mike Nichols klassiker.
Mike Nichols moderna klassiker ”Mandomsprovet” har sedan sin premiär 1967 förblivit en vågad, rolig och välskriven del av filmhistorien som många av oss gärna återvänder till gång på gång.
 
Filmen handlar om Ben Braddock (spelad av Dustin Hoffman), en ung man som precis tagit sin examen och inte vet var han ska ta vägen i livet. I sitt sökande efter sig själv påbörjar han en affär med en äldre gift kvinna, spelad av Anne Bancroft, innan han till sist möter den sanna kärleken och måste konfrontera sina lögner och misstag. De strålande skådespelarinsatserna i kombination med folkmusikduon Simon & Garfunkels underbara musik gör filmen till en odödlig upplevelse.
 
Men Nichols ska även, förutom sina starka och känslosamma manus, även berömmas för sitt mästerliga foto. Året innan släppte mästerregissören den omåttligt hyllade filmen ”Vem är rädd för Virginai Woolf?” som talade sitt eget språk med sina avskalade och dystra miljöer.
 
I ”Mandomsprovet” fokuserade man emellertid på ett något mer hoppfullt och försiktigt melankoliskt tillvägagångssätt. Fotot, musiken och det medvetet långsamma och realistiskt förankrade kameraarbetet gestaltade en känsla av osäkerhet och rastlöshet genom Dustin Hoffmans huvudkaraktär, som en generation unga tveklöst kunde relatera till.
 
I videon nedan exemplifieras filmens otroligt vackra foto och klippning till Simon & Garfunkels odödliga sång ”Sound of Silence”:
 
| 21 juni 2024 09:30 |