Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2024 | 06:00

Bortglömd Woody Allen-komedi har fortfarande inte haft premiär - vad hände?

Den romantiska komedin "Rifkin's Festival" från 2020 har flera referenser till Ingmar Bergmans filmer. Ändå har den inte nått Sverige.
Det är svårt att fatta hur Woody Allen var en av filmvärldens mest hyllade auteurer bara för några år sedan.
 
Jag minns själv hur jag försökte att inte vara fullt så starstruck när jag fick ställa frågor till honom under en pressdag på Cannes-festivalen, det måste ha varit 2015 eller 2016. Filmen minns jag inte - de flesta av hans verk det senaste årtiondet är tyvärr inte så minnesvärda. Inte om man jämför med när han var på topp, med charmiga dramakomedier som ”Manhattan” och ”Annie Hall” under 1970-talet - startskottet för en lovande karriär.
 
Från hyllad och prisbelönad till ”persona non grata” - eller åtminstone utfryst av Hollywood och rätt irrelevant, verkar det som, för övriga filmvärlden såväl som publik.
 
Allt började runt år 2018, när allt fler skådespelare började bli skeptiska till att jobba med regissören. Han som tidigare lockade till sig de allra mest spännande talangerna hade nu svårt att fylla sina rollistor. Detta på grund av anklagelser som blossat upp under Metoo-eran.
 
Amazon-filmen ”A Rainy Day in New York” lades på hyllan, trots stjärnskottet Timothée Chalamet i rollistan. (Ett par år senare gick den direkt till streaming här i Sverige.) Han svarade med att stämma studion på 68 miljoner dollar.
 

"Rifkin's Festival" - filmen som försvann

 
Allen fick svårare att hitta finansiering till sina filmer - så han sökte sig till Europa. Hans första film efter att skandalerna blossade upp blev ”Rifkin’s Festival” (2020), som spelades in i Spanien. Filmen är en romantisk komedi om ett par som besöker filmfestivalen i San Sebastian, och blir förtrollade av filmens magi. Vissa har kallat den för en ”hyllning till europeiska filmklassiker” och det refereras också friskt till Ingmar Bergmans filmer.
 
Trots det har ”Rifkin’s Festival” ännu inte kommit till Sverige, trots att den hade sin världspremiär i Spanien för snart fyra år sedan.
 
Jag har frågat runt lite bland svenska filmdistributörer och streamingbolag, och hör tre troliga anledningar. 1) Filmen var för dyr för att köpa in. 2) Filmen höll inte tillräckligt hög klass för att vara intressant. 3) De där skandalerna kring Woody Allen som person kan också ha bidragit till beslutet att inte ta in den.
 
Woody Allen framför kameran i 2013 års komedi "Förälskad i Rom".
 
Av Woody Allens 50 långfilmer hittills är ”Rifkin’s Festival” troligen den enda som inte fått nå svensk publik. Kommer den någonsin att hitta hit? Eller har den hamnat i limbo för all framtid? Den som lever får se.
 
Det återstår att se om "Rifkin's Festival" någonsin släpps i Sverige. Men Woody Allen-fans (om några sådana finns kvar?) kan iallafall se fram emot den franska thrillern "Slumpen avgör", med biopremiär på fredag.
 
Se trailern till "Rifkin's Festival" nedan:
 
| 22 augusti 2024 06:00 |