Sameblod 2016
Synopsis
Elle Marja går på 1930-talet på samisk internatskola med sin lillasyster. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas blickar, hårda ord, förakt, skolans regler och kolttvång. Efter de rasbiologiska undersökningarna på skolan bestämmer sig Elle Marja för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.
Info
Originaltitel
Sameblod
Biopremiär
3 mars 2017
DVD-premiär
14 juli 2017
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd
En lysande långfilmsdebut
Kalvmärkning, renskötning och jojk. Regissören och manusförfattaren Amanda Kernells film “Sameblod” är ett nedstamp i en historia kopplad till sameförtryck som gör upp med Sveriges mörka förflutna. Utomordentliga skådespelarprestationer och en historia berättad med säkerhet resulterar i ett mycket väl godkänt betyg.
I en inledande scen möter vi Elle Marja på äldre dagar gestaltad av konstnären Maj-Doris Rimpi. Hon befinner sig i sina barndomstrakter uppe i Lappland tillsammans med barn (Olle Sarri) och barnbarn för begravningen av sin syster. Men spänningarna mellan henne och resten av släkten märks tydligt av. Inte minst då hon vägrar att prata samiska och hellre tar in på hotell än att övernatta hos familjen.
Merparten av filmen utspelar sig däremot under 1930-talet, en period som karaktären tvingas tillbringa på nomadskola tillsammans med andra samebarn. Elle Marja, som i ung ålder spelas av förstagångsskådespelaren Lene Cecilia Sparrok, blir under skolgången behandlad som en andra klassens medborgare och drömmer om ett liv i acceptans, om att studera i Uppsala och hitta en väg ur det förutbestämda. Genom att lära sig svenska ordentligt och ljuga om sitt namn lyckas hon stundom dölja sin härkomst och komma iväg från de natursköna landskapen i norr.
Amanda Kernells kortfilm “Stoerre Vaerie“ beskrivs som en prolog och epilog till “Sameblod” och nominerades till en Guldbagge förra året. Storasystern “Sameblod” är råare och en viktigt film för alla i det här landet då den berör det samiska minoritetfolkets status i svenska samhället och de rasbiologiska idéerna som genomsyrade tiden med bland annat skallmätningar. Röster som Kernells behövs och är sällsynta i filmrepertoaren då historieskrivningar är subjektiva och för det mesta berättas från en redan korrigerad position.
Men filmen kan också ses som en uppväxtskildring som handlar om bredare ämnen än så; om kulturell identiet, tillhörighet och internaliserat hat. Kernells suveränitet ligger i hennes studier av utanförskapet och dess konsekvenser på en individ. Huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrok kanaliserar allt detta och närmar sig rollen med ren och skör övertygelse. Hon behöver inte säga mycket eller ens använda ord för att vi ska höra hennes grymtande av smärta och frustration. I en nyckelscen blir den avhumaniserande verkligheten uppenbar när skolklassen tvingas näcka framför en fotograf som ska dokumentera deras kroppar i vetenskapligt syfte. “Sameblod” fångar in intresse i varje bildruta och skälver av vrede.
Skriv din recension
Användarrecensioner (1)
Viktig film tyvärr lika aktuell nu som då, men förstår inte hypen varför det skulle vara värre att rasism finns inom ett land, när de svarta har förföljts så här i flera århundraden??!!
Förstå mig rätt, jag tycker det är en fruktansvärd historia att det går så långt att man avsäger sig kontakten både till sitt ursprung, familj och uppväxt för att man skäms så mycket och tvingas leva som en annan person för att få passa in i ett samhälle. Och jag tycker det är fruktansvärt att det hände och händer fortfarande i dag i Sverige att vi fryser ut till och med våra egna folk i samma land, det jag däremot avsäger mig är att för att det är ett "vitt" släkte och från vårt egna land att det skulle vara så stor chock och fruktansvärt när vi gör samma sak mot våra invandrare och har gjort mot den "svarta rasen"i flera hundra år!!!
Jag förstår absolut att det blir ett hett diskussionsamtal när filmen är ny och man kanske inte tagit upp den här konflikten inom svenskarna själva, men jag tycker eller ja mer undrar varför någon blir chockad och förundrad när vi lever i ett sådant hatiskt, egoistiskt och vi-dem-samhälle som vi tyvärr lever i idag. Med det sagt var det en väldigt fin, sorglig film som tar upp ett nära och skamfylld rasism som vissa kanske kan ta till sig närmare då det är i vårt egna land.
Glöm inte att ta ett steg några centimeter från din näsa och vidga ditt perspektiv på alla människor runtomkring dig inte bara sådana som har liknande hudfärg....
Betyget blir en godkänd trea...
Cast:Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi mfl...
AAA
Andra kritiker (3)