Phantom Thread 2017

Romantik Drama
USA
130 MIN
Engelska
Phantom Thread poster

Synopsis

”Phantom Thread” utspelar sig i 1950-talets London, där den berömde klänningsmakaren Reynolds Woodcock och hans syster står i den brittiska modescenens centrum. De klär kungligheter, filmstjärnor och societetslejon. Kvinnorna passerar i snabb revy i Woodcocks liv, men en dag möter han den unga och viljestarka Alma som blir både en inspirationskälla och älskarinna. Sakta men säkert börjar kärleken skapa revor i hans tidigare så välskräddade tillvaro.
Ditt betyg
3.5 av 106 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

16 januari 2018 | 10:00

Ny triumf för Paul Thomas Anderson

Paul Thomas Andersons senaste film är en svindlande elegant studie i maktspel och underkastelse, en cineastisk triumf att kapitulera villkorslöst inför. ”Phantom Thread” är också Daniel Day-Lewis avsked till skådespelaryrket. Och det var väl ingen som trodde att han skulle tacka för sig på något annat sätt än så här.
”It seems to me that this sprang like a golden sapling out of the mad, beautiful head of Paul Thomas Anderson”, sa Daniel Day-Lewis i sitt Oscarstal när han belönades för rollen som Daniel Plainview i ”There Will Be Blood” (2007). Elva år senare är det uppenbart att ännu en gyllene planta har vuxit ur huvudet på den amerikanske mästerregissören. Reynolds Woodcock (bara namnet!) har potential att bli en lika ikonisk karaktär som Plainview, även om han är mer undanglidande och nyansrik än den koleriske oljemagnaten.

Att bägge rollfigurer görs av samma skådespelare är svårt att greppa. Det kan kännas tjatigt att instämma i hyllningskören, men om det redan innan ”Phantom Thread” var fastställt bortom alla rimliga tvivel att Daniel Day-Lewis förvandlingsförmåga är överjordisk så får man använda en helt ny skala nu. Hans karriär saknar motstycke, även om man inte räknar antalet priser utslaget på hans relativt sett korta CV.

Vem är då Reynolds Woodcock? Kunglig hovleverantör av bröllopsklänningar i femtiotalets London, mästerskräddare som skapar luxuösa kreationer för grevinnor och jetset-elit och driver ett av världens mest exklusiva modehus i symbios med sin syster, Cyril (alltid fantastiska Lesley Manville). En självupptagen, lätt åldrad hyperestet som i regel tröttnar på sina kvinnliga erövringar efter en kvart, för att sedan avvisa dem med en kyla som grundar sig mer i nonchalans än sadism.
 
För att tukta detta klassiska manliga geni krävs någon med integritet och äkta uthärdighet. När den betydligt yngre servitrisen Alma blir förförd av den världsvane Woodcock tror hon att deras kärleksrelation ska vara för evigt – men att leva tillsammans med ”världens svåraste man”, som hon själv uttrycker saken, ställer särskilda krav och en stor kapacitet för att svälja förödmjukelse. Att bli degraderad från omhuldad musa till en i mängden av Woodcocks många kvinnliga sömmerskor är ingenting som Alma tänker ta stillatigande.

Precis som Reynolds Woodcock behöver Day-Lewis en stark motspelare för att det ska bli drama av, och med luxemburgiska skådespelaren Vicky Krieps infinner sig den välbehövliga balansen. Paul Thomas Anderson skildrar utan några förenklingar ett relationsdrama, ett könskrig i närbild, där någon av parterna förr eller senare kommer att behöva underkasta sig den de älskar utan hänsyn till det egna välbefinnandet.
 
I händerna på en mer inställsam regissör hade manuset kunnat reduceras till en renodlad thriller på temat makt och underkastelse, men PTA är inte ute i ett ”ärende”. Visst vill man att den narcissistiske Woodcock ska få sitt, och visst handlar det ytterst sett om liv och död för de inblandande, men samtliga karaktärer är så välskrivna att upplevelsen blir något mycket mer än en fotbollsmatch där rätt lag ska hejas fram till seger. Resultatet är en film med många litterära kvaliteter, som inte väjer för komplexiteten i personsporträtten och som hela tiden är genuint nyfiken på sina rollfigurer.

Den visuella inramningen påminner om de extravaganta klänningar som Woodcock värker fram under stor överkänslighet. Andersons första film att utspela sig utanför USA har också den mest distinkta och konsekventa estetiken: Sidendukar, vackra tyger och haute couture så långt ögat kan nå. Det är i denna miljö som Woodcocks genikult har fått fritt spelrum, och det är här som den slutgiltiga uppgörelsen med Det Stora Konstnärsegot måste utspela sig. Det är ett privilegium att få bevittna ett sådant välkoreograferat slagsmål.
 
| 16 januari 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
★★★★★ PTA granskar makt, kärlek och kontroll i sömmarna med ett elegant, roligt och personligt manus, tätt sammanvävt med ett utsökt formspråk, en tékokande nerv och en huvudkaraktär som är skräddarsydd för Daniel Day-Lewis. Helt hänförd.
2
Gäsp gäsp och gäsp gud vilket sömnpiller!!! Överpretentiöst drama där jag inte förstår någon av Oscars nomineringarna den fått, jag hoppas den inte får en enda, för det var den inte värd!!! Vet inte ens vad jag ska bedöma, en tråkmåns till skräddare spelar svårfångad och stöter bort alla i sin omgivning tills den unga Alma dyker upp i hans liv.... Förutsägbar, sååååå lågmäld, super tråkig, gav mig absolut ingenting!! Den får en svag 3a och då är jag super snäll, rekommenderas inte.... Cast: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville mfl.. aaa
1
Fattar inte hur denna film kan få en 5a den verka supertråkig och händelselös.

Kommentarer (4)

Höjer till en fyra efter omtitt. Daniel Day-Lewis är makalös bra !
Avslutade år 2018 med den här fantastiska filmen. Ljuvlig film.
Om detta är Daniel Day-Lewis svanesång så kommer jag naturligtvis att se den. Paul Thomas Anderson har skit i bagaget också (Punch-Drunk Love t.ex.) och The Master imponerande inte så mycket heller, har korta flashbacks från tokiga scener med Joaquin Phoenix men minns inget av handlingen.  Jo för fan, denna kommer jag att se!
Visa fler kommentarer