Familjen Macahan 1977-

Familjen Macahan poster

Synopsis

Klassisk amerikansk västernserie om en familj från Virginia som 1861 drog västerut undan det överhängande inbördeskriget. En dramatiserad pionjärhistoria byggd på historiska dokument från den folkvandring som inträffade efter kriget.
Ditt betyg
3.5 av 203 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Jonsson

9 juni 2014 | 01:08

TV-serien som födde mitt serieintresse

"Familjen Macahan" har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Mina allra tidigaste minnen av TV-serier och film överhuvudtaget består av toner, bilder och scener från just den här mäktiga serien. Vi snackar tidigt 80-tal här och sedan dess har jag genom åren sett om den minst två gånger och känner jag mig själv rätt lär det knappast stanna vid det.

Serien hade premiär i Sverige redan 1978 så jag förmodar att då jag som nyfiken fem/sex-åring väl satte mig och tittade på serien så var den redan inne på sin andra eller tredje säsong. Självklart minns jag inte mycket från den där tiden, men jag kommer dock fortfarande ihåg mitt möte med "Familjen Macahan", även ifall de första minnena endast består av små scener och bilder. Efter den här serien dröjde det inte länge förrän mitt starka filmintresse verkligen började glöda och då inte minst min kärlek för just westerngenren.

Karaktärerna Zebulon "Zeb" Macahan (James Arness) och Luke Macahan (Bruce Boxleitner) kommer för alltid att finnas med mig och idag har jag onekligen just dem att tacka för att jag är den hängivna och närmast besatta TV- och filmnörd som jag faktiskt är. Än idag får jag tokrysningar då jag hör vinjettmusiken, då jag ser bildcollagen över de amerikanska vildmarkerna. De väldiga bergen, klipporna och skogarna, detta var då det begav sig, veckans stora höjdpunkt, kort och gott vad man levde för.

Nu ska inte denna recension endast handla om min egen nostalgi, som 70-talist är det dock nästan helt omöjligt att inte glida in på den, men jag ska ändå försöka hålla det hela på en någorlunda saklig nivå. Jag kan dock lugna er alla som inte sett serien genom att berätta att "Familjen Macahan" inte endast är gammal kult, serien är verkligen riktigt jäkla bra. Det finns än idag väldigt få TV-serier som kan mäta sig med dess otroliga äventyrskänsla, storslagenhet och berättande.

Hela serien, vilken består av totalt 25 avsnitt uppdelade på tre säsonger, känns som en enda lång matiné. Fotot är inget annat än fantastiskt, bara tanken på de miljöer man fick ta del av ger mig rysningar ända in till ben och märg. Detta är sannerligen westerngenren i sitt esse och hela serien, från start till mål, håller tveklöst än idag. Jag undrar hur många film- och TV-serieskapare som låtit sig inspireras av denna gigantiska western och familjekrönika? Svaret är garanterat tresiffrigt, kanske mer och det säger inte lite.

Då det kommer till skådespeleriet håller även det toppnivå, James Arness blev efter seriens slut för evigt förknippad med den väldige tillika rättvise trappern "Zeb" och detta ända fram till hans bortgång för några år sedan. För mig fanns det inte någon annan som kunde göra den där rollen. Arness om någon var - för att använda ett gammalt nött och slitet uttryck - verkligen som klippt och skuren. Det var dock inte endast Arness som imponerade, även Boxleitner, som gjorde rollen som Zebs brorson Luke, briljerade med sin bästa och mest minnesvärda insats någonsin. Sedan hade vi även så klart den underbara skådespelerskan Fionnula Flanagan, en aktris som än idag är still going strong. Rollen som Zebs yngre syster i är dock hennes absolut största och mest kända.

Serien gästades även av en hel drös med andra härliga skådespelare; Ricardo Montalban, Jack Elam, Slim Pickens, Ed Lauter och Lloyd Bridges bara för att nämna några. För många kanske dessa är rätt okända namn, men då det begav sig var samtliga av dessa skådespelare riktigt stora, speciellt inom just westerngenren. Detta var naturligtvis ett trevlig och välkommet tillskott, castingen var helt enkelt så gott som helt fläckfri.

"Familjen Macahan" var, som jag tidigare varit inne på, både en westernserie och en slags familjekrönika. Serien spänner sig från 1861, vid det amerikanska inbördeskrigets början, till 1870. Vi kan alltså även peta in krigsgenren för den bjuder nämligen även på en hel del storslagna krigsscener. Serien kretsar egentligen kring väldigt mycket och är fullproppad med en massa engagerande, äventyrliga och spännande sidohistorier. Trots detta tappar den aldrig sin fokus, i centrum står familjen och detta blir ganska klart redan i tidiga avsnitt. Huvudkaraktären är onekligen Zeb men det är inte endast dennes äventyr och strapatser vi får följa, de olika avsnitten hinner sannerligen med att kasta ut varendaste familjemedlem i olika trångmål och öden. I "Familjen Macahan" finns det nämligen plats för det mesta; guldvaskning, guldgrävning, inbördeskrig, indiandispyter, romanser, rån, konspirationer, you name it. Det bjuds kort och gott på äventyr, äventyr och åter äventyr, detta ofta i helt underbara samt storslagna vildmarker.

"Familjen Macahan" var en spin-off på John Fords film "Så vanns vilda västern" från 1963 och var faktiskt ursprungligen endast en TV-film på två timmar, då hette den "The Macahans" (1976) och många av dess karaktärer hade andra namn än de vi numer är vana vid. Den första offentliga säsongen sändes först 1977 och då hade de ändrat titeln till just "How The West Was Won". I Sverige har dock serien alltid hetat "Familjen Macahan" så varför jag sitter och berättar sådant här kan man undra? Jag tänkte att det vore kul med lite historia kring den, detta är ändå en av de största milstolparna inom TV-seriehistorien. 1979 sändes den sista säsongen i USA och resten är, som man säger, TV-historia. Ironiskt nog slog serien inte lika stort i hemlandet USA som den gjorde i Europa, starkast fäste hade den förmodligen här hemma i Svea. Ibland undrar man vad jänkarna har för smak?

Ifall man nu inte har sett "Familjen Macahan" så råder jag er verkligen att göra det. Speciellt ifall man har en försmak för vildmarksäventyr, western, pang-pang och medryckande matinéer. Serien innehåller det mesta och den blir faktiskt aldrig tråkig. Nu kanske man kan tycka att jag borde ge högsta betyg till denna men jag tänker faktiskt kompromissa och lägga seriens oerhörda nostalgivärde åt sidan och därmed ge den en fyra. Man ska dock komma ihåg att en fyra är ett riktigt högt betyg och varma rekommendationer i massor följer.

"It ain't quite what I expected. There ain't much glory in lookin' at a man with his guts hanging out." - Zebulon "Zeb" Macahan

| 9 juni 2014 01:08 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
bästa serien nånsin
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu