Film

Skribent

Martin Persson

4 juli 2024 | 14:50

Oscarsbelönade skådespelerskan fyller 100 – jobbade med Marlon Brando och westernserier

Eva Marie Saint har en händelserik karriär värd att fira.
Fram med pompa och ståt – idag den 4 juli fyller nämligen en av de kvarlevande skådespelarna från Hollywoods guldålder år!
 
Eva Marie Saint föddes den 4 juli 1924 i Newark, New Jersey. Under sin långa karriär som sträcker sig bakåt ända till 1940-talet har hon arbetat med namn som Marlon Brando, Alfred Hitchcock, Cary Grant och på senare år Bryan Singer, Kevin Spacey och Russel Crowe. Ingen dålig variation, med andra ord!
 
Eva är kanske mest känd för sina roller i ”Storstadshamn” och ”I sista minuten”, tillskrivna Elia Kazan och Alfred Hitchcock – men för många i de äldre generationerna (eller oss som tycker om gamla TV-serier) känns hon även igen för sin medverkan i ett antal avsnitt av den populära westernserien ”Familjen Macahan”.
 
Trots sin höga ålder tycks Eva inte helt ha pensionerat sig heller, utan har på senare år bidragit med lite röstskådespel i olika podcasts.
 
I videon nedan kan du se hur Eva Marie Saint vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll 1955 för sin roll i ”Storstadshamn”.
 
| 4 juli 2024 14:50 |