Heroes 2006-2010

Drama Sci-Fi
USA
41 MIN
Engelska
Heroes poster

Synopsis

TV-serie om en grupp helt vanliga människor som råkar besitta övernaturliga krafter, och vi får följa hur krafterna påverkar deras liv drastiskt.
Ditt betyg
3.2 av 1,046 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Genesis
2006-09-26
02
Don't Look Back
2006-10-03
03
One Giant Leap
2006-10-10
04
Collision
2006-10-17
05
Hiros
2006-10-24
06
Better Halves
2006-10-31
07
Nothing to Hide
2006-11-07
08
Seven Minutes to Midnight
2006-11-14
09
Homecoming
2006-11-21
10
Six Months Ago
2006-11-28
11
Fallout
2006-12-05
12
Godsend
2007-01-23
13
The Fix
2007-01-30
14
Distractions
2007-02-06
15
Run!
2007-02-13
16
Unexpected
2007-02-20
17
Company Man
2007-02-27
18
Parasite
2007-03-06
19
.07%
2007-04-24
20
Five Years Gone
2007-05-01
21
The Hard Part
2007-05-08
22
Landslide
2007-05-15
23
How to Stop an Exploding Man
2007-05-22

Recensent

Patrik Jonsson

20 juni 2014 | 03:00

Hjältarnas fall

Under mitten av 00-talet var vi verkligen bortskämda med starka serier från de amerikanska markbundna kanalerna. ABC hade "Lost", Fox hade både "24" samt "Prison Break", och NBC hade just "Heroes". Kunde då denna "Heroes" ge dessa övriga giganter en redig match? Ja, till en början kunde den faktiskt det.
I september 2006 var det alltså äntligen dags för även NBC att ta upp fighten med de konkurrerande kanalernas starkt pulserande utbud. Kanalen hade nämligen sedan tidigare lyckats lägga vantarna på en slags superhjälteserie skapad av Tim Kring. En herre som egentligen inte hade gjort mycket nämnvärt tidigare, ifall vi nu inte räknar in "Jordan - Rättsläkare" som en sensation och det tycker jag nog inte att vi ska göra.

Redan 2006 hade superhjältar sedan en tid tillbaka verkligen blomstrat upp och skapat en mycket solid trend (som onekligen håller än idag) i underhållningsbranschen. Tajmingen kunde med andra ord ha varit mycket sämre för NBC då de släppte lös sina hjältar och mutanter på bästa sändningstid. Med detta sagt tog de ändå en risk ty hjältarna i "Heroes" hade sedan tidigare inga stora, starka och välkända förlagor likt exempelvis "Hulken" eller Stålmannen ("Smallville").

"Heroes" var också en lite annorlunda superhjälteserie där själva människorna bakom dessa specialförmågeberikade alter-egon fick ta stor plats. Att kalla karaktärerna i "Heroes" för superhjältar är egentligen helt fel så jag ska inte göra det, de är mer mutanter likt figurerna i "X-Men". Detta upplägg gjorde också att hela den här historien blev så mycket mer jordnära, berörande och ja, helt enkelt mänsklig. Vissa av dessa karaktärer uppskattade naturligtvis sina specialförmågor, andra avskydde dem och såg dem mest som besvärliga men, medan andra knappt visste om att de överhuvudtaget satt på dem.

Självklart uppstod även stor problematik för många av dessa "mutanter" då de skulle försöka bemästra sina förmågor vilket i sig ledde till många både underhållande och tänkvärda situationer. Då det, som tidigare nämnts, i grunden står helt vanliga människor bakom dessa förmågor uppstår också problem av en annan natur - alla människor är inte goda, alla människor är därmed heller inte intresserade av att använda sina förmågor till att skapa en bättre värld, tvärtom. Det är också då kampen mellan ont och gott uppstår.

TV-serien "Heroes" delades, precis som många serietidningar/böcker, in i volymer och kapitel där den första volymen alltså drar igång med att ett antal utåt sett vanliga människor börjar upptäcka övermänskliga förmågor hos sig själva. Förmågorna innebär allt från att kunna bli osynlig, måla framtiden, resa i tiden till klassikern att kunna flyga. I samma skede försöker några personer, helt utan specialförmågor, ta reda på ursprunget samt omfattningen av dessa övernaturliga krafter, vilka lite besynnerligt endast tilldelats ett till synes fåtal individer.

En av dessa människor är Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy), en indisk genetikforskare som tagit över sin fars forskande kring just dessa fenomen. Samtidigt har vi Noah Bennet (Jack Coleman) vilken representerar en hemlig organisation endast känd som "Företaget" (The Company), som i sin tur visar ett nästan skrämmande intresse för dessa starka tillika okända krafter. Medan de som tilldelats alla diverse förmågor så sakteligen försöker att bemästra dem, blir de ofrånkomligt sammankopplade med varandra av antingen Företaget eller genom en vision av en framtida explosion vilken kommer att ödelägga New York City. Dessutom reser sig en mörk figur kallad Sylar (Zachary Quinto) vilken sedan ska visa sig bli ett ännu större hot.

Jag gillade verkligen det här upplägget och den mix som Tim Kring tillsammans med NBC skapade. Här fanns minst lika mycket vardagsdramatik som det fanns stora hjältedåd, action och underhållning. Att dessutom låta dessa karaktärer främst förbli människor, med alla sina fel och brister, gjorde att man faktiskt bjöds på ett överraskande starkt karaktärsgalleri och sådant där uppskattar ju jag om någon. Det är just sådant som gör att en serie verkligen blir levande för mig. Jag var tydligen inte heller helt ensam om att tycka detta då serien blev en enorm succé och detta redan efter att pilotavsnittet sändes. NBC hade äntligen fått sin stora succé på dramasidan och Tim Kring har sedan dess blivit känd som just mannen bakom "Heroes". Ja detta är modern TV-historia. Tyvärr varade detta sprakande fyrverkeri i endast den första säsongen av serien, redan då den andra säsongen drog igång stod det klart att "Heroes" hade mist den större delen av sina superkrafter.
 
Lyckligtvis, för NBC, fanns delar av den enorma tittarskaran kvar vilket ledde till att serien sedermera tilldelades en tredje säsong. En säsong där Tim Kring desperat försökte att hitta tillbaka till kärnan av serien, där man tonade ned på alla de spretiga tidshopp vilka nästan hade pulveriserat den ack så hatade andra säsongen. Jag ska inte påstå att Kring lyckades, men att serien blev bra mycket bättre igen skriver jag dock under på. Tittarna började dessvärre vid den här tidpunkten på att svika, men hardcore-fansen stod trogna sin älsklingsserie kvar och det var nog tur för NBC att de, trots allt, var så pass många. Efter en del osäkerheter fick slutligen "Heroes" även en fjärde säsong, tragiskt nog blev också just denna den slutgiltiga spiken i kistan. Den sista säsongen må inte ha varit lika dålig som den andra säsongen, men att "Heroes" tappade både sitt fotfäste och fokus fullständigt får nog ses som en smärre underdrift. Dessvärre ledde också detta till att vi (återstående) tittare lämnades kvar med ett ofärdigt slut, ett slut som dessutom var färgat av en riktigt retlig cliffhanger.

Många tittare och kritiker skyller seriens och dess hjältars enorma fall på den författarstrejk som drabbade TV-branschen i slutet av 2007 och där kan jag definitivt hålla med. Det var just under den tiden allt vände från succé till något som kan liknas vid ett smärre fiasko. "Heroes" tappade även efter själva strejken en stor skara av originalmanusförfattarna vilket knappast gjorde saken bättre. Det var verkligen synd på så rara ärtor, "Heroes" hade verkligen potential till att bli en av de bästa serierna i historien - nu fick den endast roffa åt sig ett par små kapitel av den. Trots en helt briljant första säsong kan jag inte ge mer än en trea till "Heroes". Även ifall serien då och då kunde skina upp i dess övriga säsonger, fanns det ändå alldeles för mycket där som var under all kritik. En trea är ändå ett bra och ett godkänt betyg och den trean har "Heroes" mycket att tacka sin första säsong för.

"I'm a natural progression of the species. Evolution is a part of nature, and nature kills. Simple, right?" - Sylar
| 20 juni 2014 03:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Heroes
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu