Legion 2017-
Synopsis
Sedan tonåren har David kämpat med sin mentala ohälsa. Hans dissociativa störning har gjort att han åkt in och ut från olika psykiatriska sjukhus. Men efter ett märkligt möte med en annan patient, ställs han inför möjligheten att rösterna han hör och synerna han ser kanske är verkliga.
Info
Originaltitel
Legion
Seriepremiär
8 februari 2017
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Engelska
Land
USA
En superhjälteserie som skiljer sig från mängden
"Fargo"-skaparen Noah Hawley är tillbaka och denna gång med en superhjälteproduktion. "Legion" liknar dock inte någon annan av dagens ack så populära superhjälteserier, den är minst sagt egen. Detta ska, åtminstone via mina ögon, ses som något mycket positivt.
Till att börja med är det kanske lite fel att kalla "Legion" för en superhjälteserie då den främst handlar om mutanter. Det vill säga om människor med speciella förmågor. Den utspelar sig dock i samma universum som superhjälteproduktioner i allmänhet ("Legion" har till exempel starka band till "X-Men"), för den mer petige ville jag dock påpeka detta lilla faktum.
"Legion" kretsar främst kring David Heller (Dan Stevens), en kille som sedan tonåren lidit av psykisk ohälsa. Hans störningar har gjort att han under den större delen av sitt liv åkt in och ut från olika psykiatriska kliniker. Redan i pilotavsnittet får vi vara med då Heller träffar en annan mystisk patient vid namn Syd (Rachel Keller). En kvinna som ställer honom inför möjligheten att de röster han hör och de syner han ser faktiskt kan vara verkliga.
Detta är själva grundhandlingen i "Legion", fast egentligen är serien mycket mer komplicerad än så. Då Heller lider av märkliga syner, eller hallucinationer om ni så vill, kan det ibland vara lite klurigt att veta ifall vad som sker verkligen händer, eller ifall det är ren inbillning. I dessa syner stöter vi även på en del karaktärer, ifall de är verkliga eller inte låter jag dock vara osagt.
Det är också dessa hallucinationer som är några av seriens absolut starkaste kort. Visst kanske det kan bli lite rörigt och virrigt för vissa, men det är helt i sin ordning, det är lite av själva syftet. Dessutom är de oerhört snyggt skapade, här får vi verkligen se prov på några av de snyggaste specialeffekterna någonsin i en tv-serie. Inte nog med att de är snyggt skapade, de är också mycket väl genomtänkta. I "Legion" bjuds vi alltså inte på effekter bara för effekternas skull, de har tilldelats en mening också, bara en sådan sak.
På pluskontot hittar vi även själva manuset. Att skaparen tillika manusförfattaren Noah Hawley börjar bli en mycket het herre i Hollywood är kanske inte så konstigt efter produktioner som tv-serien "Fargo" och nu "Legion". Nu ligger visserligen "Fargo" och "Legion" en bra bit ifrån varandra genremässigt, detta betyder dock inte kvalitén på manusförfattandet gör det. Tvärtom, "Legion" levererar ungefär samma starka intryck och härliga fantasi samt uppfinnesrikedom som "Fargo" och bara det i sig är mycket imponerande. Här kan superhjälteserier som "Supergirl, "Gotham" och "Arrow" springa och gömma sig. Inte ens tokpopulära "Daredevil" når upp till "Legions" briljans!
Vidare skulle jag vilja påstå att "Legion" på många punkter är en väldigt vågad produktion. Självklart sett till alla de smått bisarra illusionerna jag var inne på tidigare, men även sett till dess utseende och format, till dess foto. Ibland känns det nästan som att serien utspelar sig på 60-talet och detta inte minst på grund av designen på kläderna, möblerna, de udda färgerna och valet av musik. Det är som sagt inte den traditionella superhjälteserien vid bjuds på här och att ha mage att experimentera så pass som de faktiskt gör i "Legion" anser jag vara mycket vågat. Inte minst med tanke på att serien ligger i en så pass populär genre.
Med detta sagt kunde det faktiskt ha blitt pannkaka av alltihop, men för min del blev det en helt fantastisk upplevelse, för att inte säga magisk. "Legion" överraskade verkligen mig och sköt in nytt och välbehövligt liv i en genre jag tidigare varit så ofantligt jäkla trött på. Att bege sig lite utanför de ack så trygga ramarna borde fler serie/filmskapare tänka på då de ger sig i kast med alla dessa superhjälteprojekt. Se bara på Hawley och hans "Legion", så ska en slipsten dras!
Sammanfattningsvis är "Legion" en mycket vågad, experimentell, originell och snygg skapelse. Full av fantasi, magi, humor, svärta och spänning. Välspelad är den också, Dan Stevens ("Skönheten och Odjuret") var född till att spela David Heller. Sedan kan man absolut påstå att vi sett det här med förvirrade människor som försöker förstå sina fantastiska förmågor tidigare, det är sant, men vi har aldrig sett det i den förpackning som "Legion" bjuder på. Jag skulle kunna tänka mig att serien även tilltalar de som i vanliga fall inte gillar superhjälteproduktioner (där är ju undertecknad ett bra exempel) då "Legion" bjuder på så mycket mer än det sedvanliga superhjältetugget.
Skriv din recension
Användarrecensioner (3)
börjar tröttna på denna, den är aningen för udda och egensinnig och stundtals lite för rörig.
Samtidigt följer man den för att få veta hur "det går" ger den en bra tvåa
Kanske den mest egensinniga serien någonsin sett till regi, form och färg, foto och komposition men samtidigt stundtals allt för inspirerad. Det är inte Noah Hawleys futuristiska 60 - tal och kameraföring vi ser, det är Kubricks. Det är inte Noah Hawleys atomdjungel vi ser det är en sämre version av Coppolas. Det är inte Noah Hawleys briserande psykologiska rum vi ser, det är Von Triers. Det är inte Noah Hawleys dansnummer i röd-svart vi ser, det är David Lynch. För att vara något som vill vara så eget, känns serien istället väldigt "lånad"
Och den saknar djupsinne, intrig, riktning, dialog och skådespelare nog för att jag ska känna och tro på vad jag ser. Legion är underhållande och tveklöst den bästa serien om mutanter/superhjältar som gjorts. Men den är också en fattigmans - Trier, En glättig - Kubrick och Lynch injicerad med rosa sockervadd. Serien ger sig i kast och låter sig inspireras av de stora auteurernas penseldrag. Men hanterar inte fullt ut de eldar den leker med. Sevärt och ett steg i rätt riktning för serier av den här sorten men betyget stannar på 3/5.
Enda serien jag följer just nu. Stor igenkänning för mig som haft psykiska besvär (om än inte i närheten så grova). Men det är lite frustrerande att som kristen se huvudpersonen slåss mot denna demon av egen kraft. Man vill typ bara ropa "bekänn Jesus som din herre och frälsare och be demonerna gå i Jesu namn och de MÅSTE lyda!". Men nej nej. Han ska envist försöka komma på egna sätt. Men mer än så kan man iofs inte begära av en serie av den här sorten.
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu