Disney+ har funnits på den svenska marknaden sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka och har på den tiden hunnit lansera ett flertal originalserier med hög måste-se-faktor. Men här finns även ett stort utbud av andra serier att upptäcka eller återupptäcka, alltifrån från lågmälda tech-thrillers till dråpliga komedier.
Här är femton favoriter som streamar nu på Disney+.
Pam & Tommy (2022)
Årets största tevesnackis hittills är ”Pam & Tommy”, serien om 90-talets mesta skandalpar Pamela Anderson och Tommy Lee. ”Pam & Tommy” fokuserar på turerna kring parets ökända sexvideo, stulen i VHS-form av en förargad hantverkare och sedermera uppladdad på The World Wide Web för att bli ett av de allra första virala Internetfenomenen. Lily James är ruskigt lik den platinablonda Baywatch-stjärnan och har hyllats för sin sympatiska tolkning av Anderson, och även Sebastian Stan gör en stark insats som Mötley Crüe-trummisen Lee. Det vankas sex, rock n’ roll och mycket 90-talsnostalgi i denna kitschiga serie, där även Seth Rogen och Nick Offerman medverkar.
It’s always Sunny in Philadelphia (2004)
Tevevärldens kanske allra dummaste kompisgäng återvänder i februari med en femtonde (!) säsong i denna uppskruvade komediserie. Långköraren ”It’s always Sunny in Philadelphia” kretsar kring ett gäng småsinta och självupptagna individer som med tveksam framgång försöker driva en irländsk bar i södra Philadelphia. Lättstötta bör varnas - all politisk korrekthet lyser med sin frånvaro - men det är underbart befriande att se karaktärerna jävlas med varandra och bilda pakter till höger och vänster, för att oftast misslyckas med vad det än är det är de försöker uppnå. Ett snabbt sätt att känna sig bättre om man har en dålig dag…
WandaVision (2021)
Disney är som bekant ägare till fenomenet Marvel och självklart finns de flesta av filmerna och serierna tillgängliga på Disney+, varav flera originalserier. ”WandaVision” blev en stor snackis under 2021, kanske främst för att formatet leker med sitcom-genren från 50-talet och framåt under första halvan av säsongen. Många blev konfunderade eller till och med avskräckta av det ovanliga konceptet som inledningsvis är filmat i svartvitt, men allt får en (med Marvelmått mätt) rimlig förklaring under andra halvan av säsongen, när serien tar en mer igenkännbar riktning. Elizabeth Olsen och Paul Bettany får visa upp sin bredd och skicklighet men framförallt är det deras personkemi som bär serien, vilken dessutom levererar ett oväntat starkt emotionellt tema.
The Mandalorian (2019)
Även Disneys andra megafranchise Star Wars har som bekant fått ett gäng originalserier på streamingtjänsten. ”The Book of Boba Fett” är det senaste tillskottet, men frågan är om inte föregångaren ”The Mandalorian” är strået vassare. Serien följer en mystisk prisjägare som anlitas för att fånga och överlämna barnet Grogu, men som istället tar sig an att beskydda honom. Med en stoisk, tystlåten, pricksäker hjälte i huvudrollen har ”The Mandalorian” tydliga drag av att vara ett slags spagettiwestern i rymden. Även det ikoniska soundtracket av Ludwig Göransson drar åt westernhållet och bidrar till seriens särpräglade anslag. Det skadar heller inte serien att barnet Grogu, mer känd som Baby Yoda, är det gulligaste som har skådats på en teveskärm.
Stumptown (2019)
Lättsamma kriminalserien ”Stumptown” med Cobie Smulders i huvudrollen passerade ganska obemärkt förbi vid premiären 2019, men är väl värd en chans. Smulders spelar en halvt nerdekad före detta marinsoldat med PTSD, som tar uppdrag som privatdetektiv för att försörja sig och sin bror som har Downs syndrom. Smulders verkar ha roligt som den tuffa, sarkastiska Dex Parios och omges av ett gäng charmiga biroller. Det är också härligt att se en karaktär med funktionsnedsättning vävas in i handlingen på ett så naturligt och oforcerat sätt. Stumptown bjuder på en skön blandning av action, humor och detektivarbete med en huvudroll som klippt och skuren för coola Smulders.
Legion (2017)
Psykedeliska ”Legion” passar den som vill ha en intellektuell utmaning serverad med sin teveunderhållning. Den X-Men-baserade serien handlar om David Haller (Dan Stevens), som diagnosticerades med schizofreni i tidig ålder och sedan dess har spenderat större delen av sitt liv på mentalsjukhus. Men är han verkligen sjuk på riktigt eller är hans hallucinationer egentligen verkliga? ”Legion” är en visuellt unik upplevelse som ställer filosofiska frågor i gränslandet mellan total galenskap och genialitet, och som på ett ojämförbart sätt utforskar temat kring kraften i idéer. Dan Steven övertygar som den splittrade David och såväl Aubrey Plaza som Navid Negahban gör starka insatser i viktiga biroller. Även manuset levererar på hög nivå, men det är en serie som kräver visst fokus och passar mindre bra som bakisteve eller bakgrundsunderhållning medan man scrollar på mobilen.
Only Murders in the Building (2021)
True Crime-vågen verkar vara här för att stanna och ”Only Murders in the Building” rider på genren med ett lite annorlunda angreppssätt. Serien handlar om tre främlingar i samma bostadshus på Upper West Side vars vägar korsas när ett mord begås i huset och de upptäcker sitt gemensamma intresse för true crime. Tillsammans startar de en egen podcast om mordet, vilket polisen har avfärdat som ett självmord, och går in för att lösa mysteriet på egen hand. Serien är något av av en comeback för den på senare år ganska sällsynte Steve Martin, som både har varit med och skapat serien och spelar en av rollerna i huvudrollstrion tillsammans med Martin Short och Selena Gomez. ”Only Murders in the Building” har blivit väl mottagen av både kritiker och publik och bjuder på en lyckad komisk twist på true crime-formatet med härlig personkemi mellan skådespelarna.
What We Do in the Shadows (2019)
Glöm vampyrer som går i high school och kör Volvo - denna vampyrflock på ”The Island of Staten” håller sig till mer traditionella kutymer, inklusive att förvandla sig till fladdermöss och hålla fast vid det hetaste modet från den viktorianska eran. Som tur är har de sin hunsade men ytterst lojala mänskliga betjänt Guillermo, som hjälper dem att navigera den moderna världens alla mysterier såsom mobiltelefoner och Wi-Fi. ”What We Do in the Shadows” liknar ingenting annat (utom förstås filmförlagan med samma namn) och kan verka något absurd vid första anblicken. Men så fort man köper premissen är det en smart och ofta hysteriskt rolig komediserie, skapad av hyllade duon Taika Waititi och Jemaine Clemant.
Arkiv X (1993)
Om 90-talsnostalgin hugger till efter ”Pam & Tommy” finns räddningen på Disney+ i form av samtliga säsonger av "Arkiv X". Kultserien om radarparet Mulder och Scully som jagar sanningen därute är fortfarande en av de mest banbrytande serierna i popkulturen, och seriens visuella stil och komplexa mytologi har haft ett stort inflytande på många efterföljande serier. Att huvudrollsparet Gillian Anderson och David Duchovny lär ha avskytt varandra så mycket att de ibland vägrade prata med varandra utanför inspelningarna är inget som märks framför kameran, där personkemin mellan Mulder och Scully är ett av seriens starkaste kort. Medan specialeffekterna må ha passerat sitt bäst före-datum är det fortfarande en välskriven och underhållande serie, vars kusliga vinjett utgör själva definitionen av kalla kårar.
Hawkeye (2021)
Den senaste Marvel-tillskottet handlar om Avengers mest anonyme hjälte Clint Barton (Jeremy Renner). Pricksäkra Hawkeye har varken superkrafter eller någon högteknologisk dräkt till hjälp utan är mest en vanlig snubbe som är skicklig med pilbågen - men gör det honom inte på sätt och vis till en ännu större hjälte? ”Hawkeye” utspelar sig ett år efter ”Avengers: Endgame”. När tonåriga bågskytten Kate Bishop (Hailee Steinfield) råkar skapa illusionen av att Bartons alter ego Ronin är tillbaka lockar det fram gamla fiender och Barton, som har gått vidare från hjältelivet och är i New York på semester med familjen, måste rycka in för att hjälpa henne städa upp röran. Steinfields charmiga Kate är ett perfekt komplement till Renners buttre Barton och med en nästintill perfekt story arc, gott om självdistans och flera inhopp från andra kända Marvelkaraktärer blir ”Hawkeye” ett välkommet kapitel i Marvels vidsträckta universum.
Modern Family (2009)
Mångfaldigt prisbelönta komediserien "Modern Family" finns tillgänglig på Disney+ med samtliga elva säsonger. Formatet följer det i början av 2000-talet så populära mockumentary-konceptet och kretsar kring tre familjer som alla är släkt - patriarken Jay och hans unga fru Gloria, gayparet Mitch och Jay, och kärnfamiljen Dunphy med sina tre barn. Seriens popularitet kan förklaras med att den i stort sett saknar svaga länkar i kedjan. Med ett rappt och fyndigt manus, älskvärda karaktärer i samtliga familjekonstellationer och en bred uppsättning skickliga komediskådespelare är det en serie som inte bara är sevärd, utan även tacksam att se om.
Big Sky (2020)
Detta kriminaldrama av David E. Kelley utspelar sig under Montanas vidsträckta skyar och handlar om två privatdetektiver som motvilligt slår sig ihop med den enes exfru, som är polis, för att lösa en serie kidnappningar som ägt rum längs avlägsna motorvägar i staten. Samtidigt kämpar de två systrarna som utgör de senaste offren för att frigöra sig från sin kidnappare. "Big Sky" har fått ett blandat mottagande men levererar en spännande kamp mot klockan och ett par oväntade vändningar längs vägen. I rollerna syns bland annat Ryan Phillippe och "Vikings"-stjärnan Katheryn Winnick.
Kim Possible (2002)
En stor målgrupp för Disney+ är förstås barnfamiljer och här finns ett enormt utbud av barnvänliga serier med välkända karaktärer, inklusive mycket som nostalgiska småbarnsföräldrar lär känna igen från Disneydags eller Disney Channel. Ett av guldkornen är Disney Channel-serien ”Kim Possible” om en kaxig tonårstjej som tampas med vardagsproblem som killar och kompisar samtidigt som hon jobbar som brottsbekämpare på fritiden. Det är inte lätt att balansera slagsmål med onda superskurkar samtidigt som man försöker få en dejt till skolbalen eller hantera kupper i cheerleading-truppen, men Kim Possible löser det mesta med hjälp av sin bästa vän Ron Stoppable och hans husdjur, kalråttan Rufus. Peppigt för en yngre publik med en cool hjältinna i huvudrollen, men också klart underhållande för föräldrarna.
Devs (2020)
Detta ambitiösa techdrama från 2020 utforskar teman som fri vilja och determinism. Anslaget är lågmält, men serien griper tag med sin krypande stämning och visuellt slående miljöer. ”Devs” handlar om mjukvaruutvecklaren Lily (Sonoya Mizuno), anställd på techjätten Amaya. Lily försöker ta reda på vad som hänt med hennes pojkvän Sergei, som dog samma dag som han fick jobb på bolagets mystiska kvantdata-avdelning Devs. I händelsernas centrum står den kryptiska och sorgsna VDn Forest, Nick Offerman i en roll som är väldigt främmande från de komedier han är mest känd för. Den melankoliska stämningen ramar in en serie som är både smart och utmanande, och som karvar ut en unik nisch i genren.
Scream Queens (2015)
”Scream Queens” kan enklast beskrivas som ”American Horror Story” möter ”Mean Girls”, kryddat med en nypa ”Clueless”. Denna svarta slasherkomedi kan även ses som ett slags lillasyster till ”American Horror Story”, där samma skapare står bakom serien och Emma Roberts i huvudrollen utgör en ytterligare gemensam nämnare. Handlingen kretsar kring den kvinnliga studentföreningen Kappa Kappa Tau, där en seriemördare börjar härja samtidigt som den prestigefulla föreningen tvingas öppna upp för alla som vill ansöka, till den snobbiga ledaren Chanels (Roberts) stora fasa. Verklighetens kanske mest älskade Scream Queen Jamie Lee Curtis bidrar med lite kultstatus och såväl den satiriska tonaliteten som de kreativa och grafiska splatterelementen känns igen från ”American Horror Story” (vilken för övrigt också finns att streama på Disney+).