The Witcher: Blood Origin 2022-

The Witcher: Blood Origin poster

Synopsis

Prequelserie som berättar historien om hur den allra första häxkarlen kom till, 1200 år innan händelserna i "The Witcher".
Ditt betyg
1.7 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

23 december 2022 | 08:00

Definitionen av fullständigt bortkastad tid

Det skulle inte förvåna mig om det var faktumet att den här miniserien får existera sida vid sida med originalserien "The Witcher" hos Netflix, som blev den sista droppen i bägaren innan Henry Cavill bestämde sig för att lämna rollen som Geralt of Rivia.
Jag bör kanske inleda med ett förtydligande att det inte var jag som satte betyget två av fem på originalserien "The Witcher" och sågade den första säsongen hos oss här på MovieZine när det begav sig. Jag har varken spelat de populära spelen eller läst Andrzej Sapkowskis hyllade fantasyböcker, men ändå blivit ordentligt underhållen av både den första och (ännu mer av) den andra säsongen av "The Witcher". 
 
Bäst hittills har däremot den animerade prequelfilmen "The Witcher: Nightmare of the Wolf" varit. Kanske är det faktumet att jag i rollen som MovieZines tv-redaktör har fått träffa och sitta ned tillsammans med Henry Cavill, inför båda "The Witcher"-säsongerna, och liksom smittats av hans enorma engagemang och brinnande intresse för just den här fantasyvärlden. Och nu är nog frågan om det inte var efter en förhandsvisning av just "The Witcher: Blood Origin", som Cavill bestämde sig för att kasta in handduken och lämna rollen som Geralt of Rivia helt och hållet i någon form av protest å fansens vägnar. 
 
Troligtvis var det inte alls så det gick till. Men det hade både varit fullt förståeligt och hedrande om det hade visat sig vara så. För "The Witcher: Blood Origin" är nämligen en miniserie på fyra futtiga avsnitt, som på något vis lyckas med bedriften att både kännas som det dubbla och samtidigt inte klarar av att åstadkomma något alls i form av varken underhållning eller substans.
 
Handlingen utspelar sig 1200 år före händelserna i originalserien med Geralt, Ciri, Yennefer och Jaskier som några av de största karaktärerna. Under de fyra avsnitten av "Blood Origin" är tanken att vi ska få lära känna sju ny karaktärer som förändrade världen för all framtid, när man bestämde sig för att störta och mörda den onda prinsessan som tagit över och numera styr över alla alver. Sättet hon tar makten på är ungefär lika skrattretande enkelt, som varenda annan liten motgång som våra huvudkaraktärer ställs inför. 
 
Det hela inleds med ett litet inspel från "nutid" i "The Witcher"-serien med en av karaktärerna vi känner igen. Jag tänker inte avslöja vilken, men det spelar egentligen ingen roll. En karaktär spelad av Minnie Driver kommer i alla fall plötsligt fram och utbrister, "har du hört historien om hur sju hjältar lyckades störta en kejsarinna och skapa den första häxkarlen?"... för att sedan med en berättarröst i bakgrunden låta oss se exakt det.
 
Krigarna Fjall och Éile är våra två egentliga huvudpersoner, alltså de två som faktiskt får en aning mer djup av de totalt sju "hjältarna i sagan". De tillhör egentligen två olika alvklaner och är bittra fiender, men blir snart ihoptvingade av ett gemensamt mål och syfte. Ni kan ju redan nu givetvis gissa precis allt som kommer att hända mellan dessa två. Och om det fanns några som helst tvivel så har vi ju lyckligtvis berättarrösten i bakgrunden som ser till att övertydligheten höjs ett par onödigt extra antal steg. 
 
Men är det inte skådespelerskan Michelle Yeohs karaktär som spelar huvudkaraktären funderar du kanske på nu? Det är ju trots allt henne vi sett nästan mest av i trailers och promotionbilderna som släppts hittills. Nepp, hon spelar karaktären Scian som väl får anses vara den tredje "mest fördjupade hjältekaraktären". Men hon är egentligen bara med för att hon som skådespelare är grym på fightingscener - och det finns faktiskt några riktigt snygga, blodiga och halvambitiösa actionscener där hon får svinga sitt svärd.
 
Det som möjligtvis skulle kunna höja betyget ett snäpp är att några av kostymerna ser rätt snygga ut. Och kanske även några av de mer blodigare krigsscenerna. Men av någon anledning ser miniseriens "monster" snarare ut som en billig version av "The Shannara Chronicles" och lever inte alls upp till "The Witcher"-nivån från originalserien... som i sig inte riktigt lyckats mäta sig med varken "House of the Dragon", "Maktens ringar" eller "Sagan om drakens återkomst".
 
Det är liksom inte okej att bara kasta ur sig något av den här låga kvaliteten, som kommer att få otroligt svårt att stå på egna ben för någon som skulle få för sig att ge "Blood Origin" en chans före man testar "The Witcher". Det finns alldeles för lite sammanhang för att man ska kunna ge sig in i miniserien utan en hel del förkunskap.
 
Men så fort du skaffar dig den här förkunskapen antingen genom böckerna, tv-spelen eller de tidigare Netflixproduktionerna... så kommer du samtidigt inse att "Blood Origin" bidrar förvånansvärt lite till världsbyggadet och dessutom bjuder på ett manusmässigt hafsverk... som får den sista säsongen av "Game of Thrones" att framstå nästan genialisk i sitt utförande. Nej, kort och gott, gör dig själv en tjänst och undvik "Blood Origin". Det här är en miniserie som bör föras in i något form av uppslagsverk som en utmålande förklaring över definitionen av hur något kan vara "fullständigt bortkastad tid".
 
Se trailern här:
 
 
Miniserien på fyra avsnitt finns nu på Netflix.
| 23 december 2022 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
För mig hamnar serien på 1,5 stjärnor (i betyg). Jag fixade att ta mig igenom den & jag ville veta hur de knöt ihop säcken i avsnitt 4 (sista avsnittet). Avrundar 1,5 till ⭐ av fem möjliga då 2 i betyg är för högt för denna serie (jag tog mig igenom alla avsnitten då jag hade mycket dötid mellan de sociala julaktiviteterna som min familj hittar på under julhelgen). Gott nytt år 🥂🍻🍸 till er alla där ute.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu