1967 långfilmsdebuterar en 25-årig filmregissören med ”Vem knackar på min dörr?”, ett drama om en katolsk italiensk-amerikan som har svårt att acceptera den tidigare våldtäkten på sin flickvän. Få skulle gissa att denna regissör i framtiden skulle ge oss några av filmhistoriens mest sedda, hyllade och prisade filmer.
Trots 25 spelfilmer och inte minst 16 långfilmsdokumentärer så ser vi lyckligtvis inget slut på Scorseses filmografi inom närmsta framtiden. Nästa år kommer ”Killers of the Flower Moon”, baserat på David Granns bästsäljare med regissörens två favoritskådespelare, Robert De Niro och Leonardo DiCaprio, i huvudrollerna.
Återstår att se var den hamnar på hans långa, imponerande lista över filmer genom tiderna. Men fram till dess så listar vi hans 15 bästa filmer.
Återstår att se var den hamnar på hans långa, imponerande lista över filmer genom tiderna. Men fram till dess så listar vi hans 15 bästa filmer.
(Artikeln publicerades först 2013 men har nu uppdaterats med fler titlar.)
15. Shine a Light (2007)
Musikveteranen Scorsese (dokumentären "The Last Waltz", Michael Jacksons "Bad") tog en oväntad paus från spelfilmen när han gjorde den här inspirerade konsertfilmen som följer inga mindre än Rolling Stones under deras "A Bigger Bang"-turné. Bandmedlemmarnas underhållande personligheter i kombination med regissörens knivskarpa öga för detaljer spelar väl tillsammans i en harmonisk symfoni.
14. En natt i New York (1985)
När Scorsese gör komedi är det av den nattsvarta typen och hans bisarra äventyr i Manhattans sex- och våldsfyllda nattliv är ett utmärkt, hejdlöst roligt exempel på detta. Griffin Dunne (i sin troligen bästa roll) spelar kontorsråttan som inte anar att hans date med en mystisk kvinna (Rosanna Arquette) kommer att leda honom till den värsta natten i hans liv.
13. The Color of Money - Revanschen (1986)
Scorsese är inget fan av uppföljare så därför var det lite oväntat att han skulle göra just en sådan till 1960-talsklassikern ”Fifflaren”. Men i regissörens händer blir det inte oväntat något extra när Paul Newman återvänder till sin paradroll som fuskande biljardproffset Fast Eddie, så galant att stjärnan knep en sedan länge välförtjänt Oscar.
12. Gangs of New York (2002)
Regissörens första samarbete med guldgossen Leonardo DiCaprio (samt återföreningen med sin "Oskuldens tid"-stjärna Daniel Day-Lewis) skildrade galant kampen mellan främlingsfientliga amerikaner och förtryckta, immigrerade irländare i New York kring amerikanska inbördeskriget på 1800-talet. En fantastisk återskapning av tidsandan och med Day-Lewis i en av sina bästa rollprestationer.
11. Cape Fear (1991)
Ännu en ovanligt lyckad remake. "Farlig främling" chockade världen 1962 men är som en Disney-film i jämförelse med Scorseses brutala nagelbitare om våldtäktsmannen som utför en rå hämnd på sin advokat. Ett läckert hantverk med Robert De Niro som genuint skrämmande psykopat, i en av sina mest ambitiösa method acting-prestationer.
10. Hugo Cabret (2011)
Den vanligen barnförbjudne Scorsese bevisade att han utan problem kunde hantera både 3D-effekter och snäll familjefilm. Brian Selznicks bok om en föräldralös pojke som söker svaret på mysteriet kring hans pappa i 1930-talets Paris blev i mästerregissörens händer ett magiskt, sprudlande äventyr för stora och små. Resulterade i elva Oscarsnomineringar (inklusive för Bästa regi) varav fem vinster.
9. Alice bor inte här längre (1974)
Innan Scorsese blev kompatibel med rungande filmvåld så berättade han även mer stillsamma, jordnära berättelser om människors livsöden. En av de bästa är detta starka drama med en Oscarsbelönad Ellen Burstyn i rollen som en nybliven änka och ensamstående mamma som tar med sin elvaårige son till Kalifornien där hon försöker slå igenom som sångerska.
8. Oskuldens tid (1993)
Många höjde på ögonbrynen när Scorsese följde upp ”Maffiabröder” och ”Cape Fear” med en romantiskt 1800-talsdrama, inte minst när det visade sig att det var ett personligt kärleksprojekt. Mellan de attraktiva stjärnorna och den svulstiga designen (inte minst den Oscarsbelönade kostymen) så visade Scorsese upp en imponerande talang för honom ny genre.
7. King of Comedy (1983)
Ett oförtjänt bortglömt mästerverk om en misslyckad komiker-wannabe (Robert De Niro) som förföljer och till slut kidnappar sin store idol, en framgångsrik programledare (Jerry Lewis) för att få vara med i hans show. Tillät den vanligen allvarlige De Niro att testa sin komiska ådra och komediproffset Lewis att spela drama - båda gör det suveränt i Scorseses stabila regi.
6. The Departed (2006)
Ska man ge någon förtroendet att göra en remake som heter duga så är Scorsese mannen för jobbet. När han tog kinesiska kultfilmen "Infernal Affairs", stuvade om och försatte den i Boston samt fyllde rollistan med en rad sevärda stjärnor så gjorde han det så bra att han äntligen fick sin första regi-Oscar. Utan tvekan en av de bästa nyinspelningarna, som gör infiltrerad-polis-i-maffian-storyn till sin egen.
5. The Wolf of Wall Street (2013)
Scorseses biopic om excentriske entreprenören Jordan Belfort var mycket. Det var sex och naket (vem minns inte Jonah Hills bisarra protes-penis?), det var droger och svordomar - ordet ”fuck” användes upp till rekordmånga 506-569 gånger. DiCaprio fick för en gångs skull vara rolig och utförde till och med slapstick. Men det var framför allt en riktigt bra film, regissörens mest inkomstbringande film med 392 miljoner dollar.
4. The Irishman (2019)
Det är inte många som kan ro en nästan fyra timmar lång film om en trio gubbar och något så irrelevant som försvinnandet av Jimmy Hoffa i hamn. Men när Scorsese återförenar De Niro, Harvey Keitel och Joe Pesci (i en comeback-roll efter pension) och dessutom för första gången samarbetar med Al Pacino så blir det en magisk skildring av en utdöende organiserad brottslighet.
3. Taxi Driver (1976)
Scorsese tog världen med storm och satte för all framtid sitt namn på Hollywoods filmkarta. En banbrytande, fantastisk filmupplevelse och obehaglig inblick i USA:s eskalerande våldskultur med Robert De Niro i sin ultimata genombrottsroll som den mentalt instabila taxichaffören. En välciterad, sann klassiker som stack ut med sin skitiga, direkta stil under 1970-talets våg av kvalitetsfilm.
2. Tjuren från Bronx (1980)
En slagkraftig filmatisering av boxaren Jake La Mottas självbiografi om hans destruktiva liv och fysiska såväl som emotionella käftsmällar han åkt på i boxningsringen och det turbulenta privatlivet med hustrun. Robert De Niro både tränade och åt upp sig för att spela den yngre respektive äldre La Motta, något han fick en Oscar för - Scorsese själv fick sin första nominering.
1. Maffiabröder (1990)
Om Francis Ford Coppola tog gangsterfilmen till en ny nivå med "Gudfadern" så tog Scorsese genren med ett järngrepp, skakade om och slänger rakt i ansiktet på oss. En spännande, perfekt spelad, verklighetsbaserad thriller som ger den ultimata bilden av det våldsamma, hänsynslösa helvete som ett maffialiv kan erbjuda.
Vilken Scorsese-film är din favorit?