Planerna för en ytlig high school-komedi med låg budget och högt tempo resulterade i "Studentfesten", som till helgen går upp på svenska biografer. Vi träffade filmens regissör Simon Sandquist och producent Gabriel Niklasson för att höra mer om deras inspirationskällor.
- Vi var eniga om att göra en film som vi tyckte var kul när vi växte upp. Det låter lite fel att säga osvensk humor, men man kanske normalt inte ser i svenska filmer, säger Gabriel Niklasson.
Deras egna minnen från uppväxten på Lidingö, deras barndomsvänner, och studentfesterna de minns från 90-talet stod till grund för deras egna manus.
- Jag tog studenten -94. Men det är bara inte därför som filmen utspelar sig då. Vi ville slippa alla former av Facebook, mobil, Twitter-skämt och påverkan i handlingen. I många ungdomskomedier ska det gärna finnas den där mobbade killen, föräldrar som säger "drick inte". Vi ville hoppa över det där och ha en och en halv timma roligt i biomörkret, säger Gabriel.
Simon Sandquist tillägger:
- När Sverige gör film finns det alltid en moralkaka någonstans. Vi tänkte istället att vi skulle göra något otroligt opretentiöst.
Också 80-talets komedier har varit en stor inspiration till "Studentfesten", berättar de:
- "Deltagänget", definitivt. Jag var också oerhört "Blues Brothers"-inspirerad, därav poliser och militärer som följer efter grabbarna. "Fira med Ferris" och "Svensexan". Men även de modernare "Baksmällan" och "Supersugen", säger Niklasson.
Simon, sist du gjorde film blev det en rysare med Sarah Michelle Gellar, och nu en svensk komedi. Vad ska du överraska med nästa gång?
- Jag har lite grejer på gång. Jag gillar att blanda genrer. Men jag har alltid haft med humor, så den här filmen har alltid legat i blodet. Men det blir antingen en romantisk komedi eller en thriller. Det kan också bli en TV-serie om det går vägen.
Har man roligare att spela in en komedi än en skräckfilm?
- Ja, jag hade roligare nu. Att göra film i USA var en upplevelse och bli styrd av producenter och skådespelare. Jag kunde få SMS mitt under inspelningen med repliker de skulle säga, som jag visade upp för skådisarna. Man är utom kontroll, men här har man full kontroll, berättar Simon Sandquist.
Hur kom Tommy Körberg med i manuset?
- Från början var det Benny Andersson i ABBA. Jag höll på och jagade honom duktigt och han gillade grejen, men ångrade sig sen. Då fick vi sedan ett förslag att ta Tommy Körberg, jag ringde upp honom och han var på direkt. Så han är med i 30 legendariska sekunder, säger Gabriel Niklasson.
"Studentfesten" har biopremiär på fredag.