Filmklassiker blir inte mycket större än "Mary Poppins", Disneys fantasifulla och banbrytande familjefilm med Julie Andrews i huvudrollen. Historien om den magiska nannyn samt alla minnesvärda musikalnummer har fångat ständigt ny publik i snart femtio år. Men vägen från P.L. Travers barnböcker till bioduken var ingen dans på rosor.
Travers höll hårt i rättigheterna, och det tog Walt Disney två decennier att övertyga henne. När historien bakom succéfilmen nu blir film ser vi Emma Thompson i rollen som den bittra, brittiska författarinnan.
- Hur kunde jag tacka nej? Alla i min ålder klagar på att det inte finns tillräckligt med roller, men så kommer en av de bästa roller jag någonsin spelat seglande mot mig. Jag läste de första sidorna och sa: "Jag är på! Jag gör det. Ni behöver inte ens betala mig." Det gjorde de. De insisterade. Men de betalade mig i choklad och uppstoppade leksaksdjur, säger Thompson med ett skratt när MovieZine träffar skådespelarna i nannyns hemstad, London.
Hon har ett rykte om sig att vara en skådis som alla älskar att jobba med, men för rollen som P.L. Travers fick Emma Thompson plocka fram nya sidor hos sig själv.
- Det var skönt att bara vara ärlig för en gångs skull. Och det är en sådan lättnad att bara få vara oförskämd, utan några konsekvenser! Hon är en kvinna som säger det hon menar.
Runt om i världen är Walt Disney mest känd för de många filmer och tecknade karaktärer han varit med om att skapa. Men i USA är han något av en nationalikon, berättar Tom Hanks som fått äran att spela honom.
- Det kommer helt klart med ett visst ansvar. Walt Disney var lika mycket en del av våra liv när vi växte upp som Uncle Sam, USA:s president och Musse Pigg själv.
Hanks gjorde en gedigen research inför rollen. Det finns många inspelningar att hitta, men det mesta är "Walt Disney som uppträder som Walt Disney", enligt skådespelaren.
- När man kan hitta honom prata i sin naturliga ton om något annat än "Den nya, spännande åkturen Tomorrowland som öppnar snart!", så är det guld värt.
Men skulle ett av världens största filmbolag tillåta en inspelning om dem själva och deras grundare? Manusförfattaren Kelly Marcel var aldrig redo att kompromissa, det var allt eller inget berättar hon.
- Man kan inte göra en film om "Mary Poppins" utan att använda sig av sångerna, utan att ha med Walt Disney, så jag kastade in precis allt i manuset. Jag skulle bli besviken om jag såg en sån här film och inte fick sjunga med... Det var så vi ville göra den. Min instinkt sa åt mig att bara gå loss hejvilt.
"Saving Mr. Banks" bjuder på många roliga stunder, särskilt scenerna där Travers och Disney kämpar för att få sina respektive viljor igenom i filmprocessen är stundtals en hysterisk giganternas kamp. Givetvis bjuds också fans av "Mary Poppins" på utlovade sångnummer, och många sköna blinkningar till filmklassikern.
Men den här historien har också en oväntat mörk baksida. Den berättar nämligen också om hur karaktären Mr. Banks, den buttre bankmannen och familjefadern spelad av David Tomlinson, bygger på författarinnans alkoholiserade pappa. En stor del av filmen spenderar vi i Australien i början av 1900-talet, med Colin Farrell i rollen - en roll olik det mesta han tidigare gjort.
- Jag tror att min karaktär tillför filmen en känslighet. Det var en rörande historia, från början till slut. Och rolig emellanåt. Jag älskade karaktären, men genom åren har jag insett att det är fint att vara en del av något som betyder något för publiken.
Emma Thompson minns hur Colin Farrell bjöd hem alla skådespelarna för att tillsammans titta på "Mary Poppins", innan de skulle påbörja inspelningen av "Saving Mr. Banks".
- Vi satt där alla och förundrades. "Titta här, den biten hade jag glömt!" och sedan "Herregud, vad den är lång...!" Det kändes som vi satt där i dagar. Men det är en extraordinär film.
Sagt om "Mary Poppins" som fyller 50 år i år
I ett halvt sekel har Robert Stevensons filmklassiker roat världen. Vi bad skådespelarna i "Saving Mr. Banks" att minnas tillbaka på den första gången de mötte Mary.
Tom Hanks: "Jag togs med på bio när filmen kom ut, och var troligen rejält uttråkad. Men dansscenen på taket kommer jag ihåg, det var som att ta droger. Det mest otroliga jag sett! Jag kan ingenting om dans men det var en magisk scen."
Emma Thompson: "Jag kommer ihåg scenen där röken förvandlas till en trappa. Det finns såna där små stunder som får ett barn att förundras. Jag ville verkligen att det skulle vara möjligt att göra. Och jag älskar verkligen Dick!"
Colin Farrell: "För mig var det som att välja mellan Beatles eller Rolling Stones. Var man ett Mary Poppins-fan eller ett Willy Wonka-fan som barn? "Kalle och chokladfabriken" var min julfilm. Därmed inte sagt att jag hatade Mary Poppins."
"Saving Mr. Banks" har biopremiär på fredag, 14 mars.