Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

7 februari 2014 | 23:01

Joel Kinnaman: "Tramsigt att klaga på en remake"

Vi pratar med Joel Kinnaman om hans framtid i Hollywood, och varför man väljer att spela in "RoboCop" på nytt.

Första gången vi skrev om Joel Kinnaman var för tio år sedan. Han hade då fått en roll i Ulf Malmros "Tjenare kungen". Fem år senare blev han både Frank Wagner och JW med hela svenska folket. När MovieZine nu möter Kinnaman i februari 2014 är det i egenskap av Hollywoodstjärna på gästbesök i Stockholm. Han har gått från svenska kriminalare till att bära upp huvudrollen i José Padilhas "RoboCop".

Men att spela in Paul Verhoevens 80-talsklassiker på nytt gör man inte utan att mötas av en hel del skepsis på vägen. Joel Kinnaman berättar vad som fick honom själv att hoppa på en nyinspelning av en av hans egna favoritfilmer:

Varför göra en remake på "RoboCop"?

- José hade en otroligt stark idé, 1987 när originalet gjordes var det väldigt mycket en framtidsfantasi. Nu 26 år senare har teknologin utvecklats och vårt samhälle ser helt annorlunda ut på grund av det. Så den här teknologin är nästan här. Och den kommer att få en hel del väldigt intressanta och allvarliga konsekvenser i vårt samhälle.

- Om man tittar på vad det har fått för konsekvenser i militären: man använder drones som någon i Atlanta styr med en joystick. De är otroligt långt borta från konsekvenserna av det våld som de utövar. Samtidigt är det fortfarande en person som gör det. Om man tar det till nästa steg, och det är där filmen börjar - när man har tagit bort hela drone-aspekten, man har automatiserat det. Våldet utövas efter programmering. Det har en allvarlig konsekvens. Verhoeven drog en parallell att automatiseringen av våldet kan leda till fascism. Nu står vi inför den här teknologiska revolutionen, och alla olika länder tar beslut kring hur man ska låta teknologin ta plats i samhället.

- Det är ju en popcornfilm, en actionfilm med högt tempo, men det var ett tillfälle att göra en stor populärkulturfilm men samtidigt prata om några av de här politiska och filosofiska frågorna, om vad som händer med en människa när man blandar mänsklig organism med artificiell intelligens. Var går gränsen, när slutar man att vara människa? Vad är det att vara människa? När blir man en maskin?

Filmen möttes av mycket negativa skriverier redan för 1,5 år sedan. Vi var bland de enda som verkligen försvarade den. Hur tar man åt sig sådant, hur gick snacket på inspelningen?

- Jag har aldrig varit med i en superhjältefilm förut, så jag blev förvånad av hur mycket snack det blev under tiden. Men jag brydde inte mig om det så mycket, för jag trodde hela tiden på det vi gjorde, på vår idé. Alla de där kommentarerna och åsikterna kom från folk som hade sett precis noll bilder från filmen. De hade sett en paparazzibild på en dräkt som inte är fullständig, så jag kände att först när folk ser filmen, då har deras åsikter ett värde. Klart att folk kommer ha delade åsikter även då. Men allt det där tramset innan filmen hade kommit ut brydde jag mig inte om. Och alla de där som var upprörda över att det gjordes en remake på "RoboCop"? Det tyckte jag också var tramsigt, eftersom det gjordes en tvåa och en trea som var riktigt dåliga, och en TV-serie som inte heller var särskilt bra. Om man är ett fan av RoboCop, och en regissör som José Padilha har lyckats få ihop en cast med Michael Keaton, Gary Oldman och Samuel L. Jackson... Hade jag inte varit med i filmen så hade jag varit peppad på att se vad de här människorna gör av "RoboCop". Sen finns alltid den första filmen kvar. Den försvinner ju inte.

Dina svenska projekt som Johan Falk-serien och "Snabba Cash 3" har samtidigt blivit lidande. De har fått kompromissa och skära ner dina roller. Hur ser du på det?

- Framför allt när det kommer till "Snabba Cash 3" hade vi en otroligt bra idé kring vad vi ville göra. Det var synd att vi inte fick göra den filmen. Där kunde jag bara vara med i två dagar. Vi höll på att spela in både "RoboCop" och "The Killing" samtidigt, jag fick åka ner till LA på en helg och spela in det. Först hade jag sagt att det inte gick, att jag inte kunde göra trean överhuvudtaget. Men då sa de att de kunde inte göra filmen. Jag frågade "hur kan vi göra så att ni fortfarande kan göra filmen?", man vill ju att de andra skådespelarna ska få fortsätta sina resor också. Då kom de upp med den här kompromissen så att de fortfarande kunde göra en film, trots att mitt deltagande var minimalt. Det är så det blir bara, man kan inte hålla på att gråta över sånt. Ett lyxproblem.

Hur trivs du i den här rollen nu, som actionstjärna i en stor Hollywoodfilm? Den första och enda vi haft hittills är Dolph Lundgren. Var vill du ta din karriär härnäst?

- Det känns okej (skratt). När man får en sån här film, och den blir framgångsrik vilket den ser ut att bli, det ger en större valmöjligheter. Som skådespelare vill man ha valmöjligheter, vi är konstnärer som med tiden måste bli uppbjudna. Därför måste man skapa sig en plattform där man har val, endast då kan man definiera sig själv. Förhoppningsvis ger det här mig fler val.

Kommer du att söka dig till fler roller på den här nivån, eller snarare mer indieprojekt?

- Både och. Jag försöker att göra så olika saker som möjligt, hela tiden. Jag vill fortsätta utvecklas och absolut inte måla in mig i ett hörn. Dels för att utvecklas som konstnär, men också långsiktigt. Det är nog bättre karriärmässigt.

I en gammal intervju med oss för fem år sedan sa du att det bara görs två bra svenska filmer om året. Kommer du att göra fler filmer på hemmaplan?

- Det kommer jag absolut att göra. Nu när jag blir klar med TV-serien blir det lättare också, för att den tog upp så stor del av året. Då ville jag verkligen fokusera den tiden som var kvar på min karriär där. Men nu när jag är klar så har jag större möjligheter framöver att kunna komma hem ett par månader och göra en svensk film, vartannat år eller så.

Du har också skrivit på för tre "RoboCop"-filmer. Vad har ni sagt om var tvåan ska ta vägen?

- Man släpper filmen först, sen får man se. Det är publiken som får avgöra om de vill se en till. Jag tror inte att det blir en remake på gamla "RoboCop 2". Den här är ju helt annorlunda mot ettan. Så tvåan kommer att fortsätta på vår historia om Alex Murphy. Sen får man se vad den handlar om, det vet jag inte än.

Joelbitar - Kinnaman om tre kommande roller under 2014:

Terrence Malicks "Knight of Cups"

- Det var bara en dags inspelning. Jag hade 17 sidors monolog, det var helt galet. Jag spelar mot Christian Bale, och 150 statister på en enorm herrgård på en bergstopp i Los Angeles. Jag har ingen aning om vad filmen handlar om, jag har ingen aning om jag kommer att vara med i filmen... Det är ett lika stort mysterium för mig som för er. Sättet som Malick jobbar är att han samlar in så otroligt mycket material och skapar sedan filmen i klipprummet. Jag tror inte ens att han vet vad filmen handlar om förrän han sitter där.

Daniél Espinosas "Child 44" med flera svenskar i rollerna

- Det var skitkul, det var verkligen som att komma hem. Gary Oldman är också med, vi hade inga scener men vi hängde där. Det är en otroligt bra historia, ett riktigt bra manus och skitbra skådisar. Jag fick hänga med grabbarna i två månader. Det var skitkul.

"Run All Night" med Liam Neeson

- Det är mycket action i den med. Det är en actionthriller i gangstermijö i New York. Det är en far-och-son-historia också med en otrolig cast: Ed Harris och Nick Nolte är med. Det är en sån där actionfilm som ändå har sex, sju riktigt bra dramascener. Jag tror det kommer bli jävligt bra, jag är väldigt nöjd med den filmen.

Foto: Calle Anderson, SF Film
| 7 februari 2014 23:01 |

Kommentarer (0)