– Jag vill inte hamna i ett specifikt skådespelarfack och bara göra en typ av roller, jag vill överraska, säger han till Moviezine.
Mörkt, blodigt, obehagligt om en liten landsortspräst och det ockulta. Mitt i sommarvärmen har den svenska skräckfilmen ”Gudstjänst” premiär. I huvudrollen ser vi skådespelaren Linus Wahlgren, som inte tvekade en sekund när han blev uppringd av 26-årige regissören Ludvig Gür och tillfrågad att spela huvudrollen.
Mörkt, blodigt, obehagligt om en liten landsortspräst och det ockulta. Mitt i sommarvärmen har den svenska skräckfilmen ”Gudstjänst” premiär. I huvudrollen ser vi skådespelaren Linus Wahlgren, som inte tvekade en sekund när han blev uppringd av 26-årige regissören Ludvig Gür och tillfrågad att spela huvudrollen.
– Det var ett litet low budget-projekt men Ludvig är så bra och jävligt driven så det lockade att få jobba med honom. Han är ung men har varit väldigt engagerad från början, han behövde professionella skådespelare för att driva igenom projektet och ville ha med mig, det var smickrande. Han gick inte den vanliga vägen när man ska finansiera en produktion utan det här är en privatfinansierad film och det tyckte jag var coolt.
Linus Wahlgren spelar Theodor, präst i en liten by som blir vida omtalad när hans fru (Lisa Henni) mirakulöst överlever en dödlig sjukdom. Miraklet lockar folk till kyrkan och byn men när det börjar ifrågasättas måste han bevisa att det var guds kraft som räddade henne. Han gräver djupare i det ockulta tillsammans med sin barndomsmentor, den pensionerade prästen Jonas (Thomas Hanzon) och det visar sig att det finns en mörk baksida. Filmen väcker frågor om hur långt människor egentligen är beredda att gå i olika situationer.
– Det fanns någonting i hans manus som var kittlande. När man leker med den här tanken om “vad får man göra för att göra gott” och framför allt när det hamnar i ett kristet universum, så blir det lite obehagligt. Jag gick i gång på det, säger Linus Wahlgren och berättar mer om rollen:
– Jag spelar en tvivlande präst som är på en svag plats i livet när han blir kontaktad av sin gamla mentor. Han går med på att göra någonting väldigt fel för att försöka göra någonting gott och det bidrar till att han får den här kraften som sedan visar sig vara en förbannelse.
Det är inte första gången du spelar i skräckfilmer?
– Jag gjorde faktiskt en skräckfilm för ett par år sedan som heter ”Andra sidan”. Men den är ju mer renodlad skräck, med monster och mycket ”jump scares”. Det jag gillade med det här manuset var den obehagliga stämningen. Det är en rysare och det finns ett drama i den med prästen som börjar tvivla på sin uppgift. Jag träffade en präst innan jag började filma och det är väldigt vanligt att folk inte går till svenska kyrkan längre i Sverige. Som präst är det nog lätt att börja tvivla på sin uppgift och sin plats som Theodor gör och när han sedan håller på att förlora sin kärlek är det lätt att dras in i de här mörka tankebanorna.
Vad är ditt eget förhållande till skräckfilm?
– Det är kanske inte så att jag väljer specifikt den genren om jag ska gå på bio, men jag gillar gamla rysare som “The Others” med Nicole Kidman och “Dolt under ytan” med Michelle Pfeiffer och Harrison Ford. De är väldigt bra.
Flera av skådespelarna i casten hade Linus Wahlgren träffat tidigare, han berättar att han bland annat har jobbat ihop med Charlie Gustafsson. Men Thomas Hanzon, som spelar hans mentor hade han inte sett sedan han var barn, berättar han.
– Jag sprang omkring och spelade pingis med Thomas Hanzon när jag var liten och hängde med mamma på Dramaten, där de spelade teater tillsammans. Han var lite av “den där unga coola skådespelaren” när jag var tio bast som man såg upp till. Vi har aldrig jobbat ihop och vi har inte setts sen dess egentligen, så att få jobba ihop med honom nu var skitkul.
Hur väljer du roller?
– Antingen ska det vara ett svinbra manus eller ett kul projekt. Man vet ju aldrig vad saker blir till sist, även om det är ett jättebra manus så är det inte säkert att det blir bra som film och ett dåligt manus kan bli bra i slutändan. Men oftast handlar det om manus eller en skådespelare eller regissör som man vill jobba med.
Har du någon drömroll?
– Jag skulle vilja göra en svensk “Jagad”. En bra jävla thriller med fart i om en vanlig människa, ingen superpolis eller actionhjälte, utan en vanlig människa som måste fly och rädda sig själv.
Förutom ”Gudstjänst” spelar Linus Wahlgren i ”Tomten i far till alla barnen” på Cirkus i Stockholm i vinter, då han tar sig an Peter Habers klassiska roll som psykologen Janne, vars fru Sara (i uppsättningen Liv Mjönes) bjuder in alla exmakar med fruar och barn att fira jul ihop. I höst ser vi honom även i Mia Skäringers nya tv-serie ”Tabitas tattoo och cär” med de folkkära karaktärerna tatueraren Tabita och frisörskan Gulletussan på TV4.
– Jag spelar Mattias, hennes exman som är hockeyproffs. Jag har inte sett någonting av hur den blev än så jag är jättetaggad. Det var en väldigt rolig inspelning.
Du har så mycket på g hela tiden, vad gör du när du är ledig?
– Då hänger jag gärna i skärgården. Jag brukar oftast ta ledigt på somrarna, det ska vara väldigt bra grejer för att jag ska jobba då. Jag försöker jobba så mycket som möjligt under höst, vinter och vår och så åker jag ut i skärgården på sommaren och tar det lugnt. Nära vattnet gäller för mig, jag är uppvuxen ute i Stockholms skärgård så jag får ett lugn när jag kommer ut här.