Det är tolv år sedan Arnold Schwarzegger drog på sig Terminator-kläderna. Nu har han gjort det igen. Resultatet är ”Terminator: Genisys”, som är en sorts reboot av serien, som startar i den första filmen men som sedan går sin egen väg.
- Förslaget att göra filmen kom redan en månad efter det att jag avgått som guvernör. Jag tycker själva konceptet med att resa i tiden var ett coolt sätt att få ihop den här filmen med den första, säger Schwarzenegger till MovieZine, dagen efter Europapremiären i Berlin.
Blev du överraskad över att bli tillfrågad om en ny Terminator-film?
- Nej, jag blev glad. Dom har skrivit manus till tre filmer. Om den här går bra, kommer vi att göra de andra två.
Men du är snart 68. Känner du problem med att bli äldre?
- Nej, det är inga problem, om man ser till att hålla sig i form. Jag tränar varje dag, jag cyklar, jag simmar, jag är aktiv. Det innebär kanske inte att jag kommer att leva längre, men det innebär att jag kan njuta av livet även när jag blir äldre. Och med dagens teknologi kan man ju till exempel få en ny höft. Idag kan du vid 67, eller 77, göra det som du gjorde vid 40. Tricket är att njuta av livet.
Saknade du skådespeleriet när du var guvernör?
- Jag hade inte tid. Jag var så oerhört upptagen med mitt arbete och med alla utmaningar som det förde med sig. Dessutom, som guvernör blir man ju filmad hela tiden, vad man än gör, så jag saknade inte kamerorna. När jag väl började filma igen, kändes det som om jag bara hade varit borta från det bara ett år. Det är klart att jag funderade över om folk skulle acceptera mig igen. Men det är det som är det roliga för mig. Själva klättrandet är roligare än att stå högst uppe på berget.
Terminator-filmerna handlar ju om hur maskinerna tar över. Hur ser du på det?
- Maskinerna styr redan våra liv idag, och det är på gott och ont. Den goda sidan innebär ju att vi kan kommunicera via Skype och sådant, vi har alla sociala medier. Det finns mycket vi kan göra. Men det handlar också om att se upp. Om allt detta missbrukas, så kan det leda till verklig katastrof.
Känner du att du är den amerikanska drömmen förkroppsligad?
- Ja, absolut. Fast det bara hände. USA är möjligheternas land, om du jobbar hårt kan du nå dina mål. Så USA var det perfekta stället för mig. Jag hade två drömmar – att bli världsmästare i bodybuilding och att bli skådespelare. Och vad kunde då vara bättre än Los Angeles? Där fanns ju Muscle Beach i Venice, och där fanns Hollywood. Men det krävdes mycket hårt jobb. Och USA är fortfarande möjligheternas land. Det finns ingen avundsjuka. Om du har tjänat en miljon, så kommer ingen och skrapar din bil. I stället firar man at du har lyckats. I Europa är det inte fint att tala om det.
Skulle du vilja ge dig in i politiken igen?
- Nej, eftersom jag inte är född i USA, kan jag inte sikta mot landets högsta ämbete. Men jag gör en massa saker, jobbar med välgörenhet och annat, och filmar. Det är en spännande tid för mig.
Terminator-filmerna handlar om tidsresor. Om du fick resa tillbaka i tiden, finns det något du skulle vilja ändra på?
- Nej, jag skulle inte vilja ändra något. Visst, jag har gjort misstag, både professionellt och privat, men det innebär inte att jag skulle vilja ändra något. Men det finns historiska ögonblick som jag skulle vilja uppleva. Jag skulle vilja vara med när dom byggde pyramiderna. Det finns så många historiska ögonblick där det skulle vara kul att få vara en fluga på väggen.
Vad vill du med de filmer du gör?
- Jag vill underhålla, och det med berättelser som är lika underhållande över hela världen. Ta Terminator, det är en universell berättelse, som kommer att uppskattas i alla länder. Det handlar om hur teknologin används på fel sätt, och alla kan relatera till det.
Vad kan du säga om den kommande Conan-filmen?
- Manuset är klart, och om nån månad ska vi sätta oss ner och tala om projektet. Universal är väldigt pigga på att göra filmen.
Du jobbar hårt. Är du aldrig rädd för att upplevas som gammal och förlegad?
- Det är upp till publiken att avgöra det.
"Terminator: Genisys" har biopremiär 25 juni.
Gunnar Rehlin