Intervju

Skribent

Erika Jarhed

8 april 2023 | 17:00

Stuntmannen Martin Zetterlund om ett annorlunda yrke: "Arbetet är lite all or nothing!"

Hur funkar det egentligen att jobba som stuntman? MovieZine har snackat med Martin Zetterlund från "MZ Stunts" som delar med sig av sina erfarenheter.
Hur är det egentligen att få kasta sig utför ett stup, bli påkörd av en bil eller att koordina en stor slagsmål scen i en film? Det kan Martin Zetterlund svara på som har arbetat som stuntutövare i närmare 14 år och som stuntkoordinator i  sju år. Idag driver han det svenska stuntföretaget "MZ Stunts", som olika typer av produktioner kan hyra in för att få hjälp med alltifrån planering till säkerhet.
 
Vi på MovieZine har fått chansen att intervjua Zetterlund för att få veta mer om yrket som defintivit inte var och varannan svensk kan skryta med att de har.
 
Du driver stuntföretaget "MZ Stunts", som dessutom har samma initialer som MovieZine. Berätta mer om företaget, och besvara kanske den viktigaste frågan: vem av oss var egentligen först med "MZ"?

- MZ Stunts är Sveriges enda stuntföretag som följer internationell praxis när det kommer till SWMS (Safe Work Method Statement), riskanalyser, förproduktioner och inspelning. Ibland är vi även med i postproduktion och behjälplig vid klippning. Min karriär som stuntman startade i Hongkong 2002, och om jag inte har helt fel så grundades MovieZine 2003, så vi var nog först med MZ!
 
Hur kom det sig att du började arbeta som stuntman?

- När jag var nio år så såg jag en stuntman på TV. Han slogs av en "glasflaska" i huvudet och föll till marken, men strax därefter reste han sig som att ingenting hade hänt och berättade att allt bara var på låtsas och att han var stuntman. Efter det visste jag att jag också ville bli stuntman, och tio år senare stod jag på min första långfilmsinspelning i Malaysia som en del av Adam Chans stuntteam om 15 personer.
 
 

"Man prioriterar sällan stunt i den svenska filmbranschen"

 
Men arbetet med stunts handlar inte bara om att bli påkörd av en bil eller ramla ned för en trappa då och då. Zetterlund berättar att det finns många olika funktioner hos en stuntavdelning.

- Stuntkoordinatorn har helhetstänket och hjälper produktionen att förverkliga regissörens vision. Det kan handla om alltifrån kamerans position och rörelse till att bistå med avancerade tekniska lösningar. Stuntkoordinatorn kan också hjälpa produktionen med personal i form av stuntutövare. En stuntutövare är en specialtränad person som stuntkoordinatorn kan använda sig av som säkerhetsåtgärd för att utföra "riskfyllda" moment ur manus. I stuntavdelningen ingår även fightkoreografer, stuntriggare, stuntförare och säkerhetspersonal av olika slag.
 
Vilken film är du mest stolt över att ha arbetat på?

- Jag är stolt över många projekt. Som när jag jobbade med Jackie Chans stuntteam i "Lethal Ninja" och när jag jobbade för första gången på en Hollywood-produktion, vilket var på filmen "Ultraviolet". Även första gången jag jobbade på en film i Sverige, "Arn - Tempelriddaren" och "Arn - Riket vid vägens slut". Dessutom var mitt första jobb som stuntkoordinator med filmen "Kronjuvelerna".

- Men det jag kanske är mest stolt över är att ha varit stuntkoordinator för filmen "Hilma". Och det var inte för att stunten var speciellt svåra eller avancerade, utan för att det var första gången min internationella praxis fick det utrymme jag önskade. Lasse Hallströms approach och respekt, med sin internationella erfarenhet, för mig som stuntkoordinator kändes igen från min tid utanför Sverige. Det var som att vi pratade samma språk kring stuntscenerna.
 
- Tyvärr har jag inte något specifikt stunt som jag skulle säga att jag är stolt över ännu i Sverige, på grund av att man sällan prioriterar stunt inom den svenska filmbranschen.
 
Martin Zetterlund och Lasse Hallström.
 
Vad har stuntmannen för status i film-Sverige jämfört med utländska produktioner?

- Stuntavdelningen har en relativt låg status inom svensk filmproduktion i förhållande till hur det är utomlands. Ofta involveras stuntkoordinatorn alldeles för sent i processen vilket kan förklaras att det brister i förståelsen för stunt. Genom att involvera en stuntkoordinator på samma sätt som man gör med en fotograf eller med en regissör skulle slutresultatet bli bättre, säkrare och mer kostnadseffektivt. Att man utomlands gör "häftiga och coola stunts" handlar inte om att de har enorma budgetar, utan att det har betydligt bättre förproduktion och planering. 

- Min åsikt är att filmbranschen i Sverige har mycket att jobba på för att komma ikapp flertalet andra länder. Det gäller inte bara i frågan kring stunt, utan alla avdelningar. Vi borde reboota hela branschen och återgå till förproduktion med ordning och struktur, i stället för att hasta fram halvdana produkter. Pausa tempot och titta på hur man gör utanför Sverige. Enligt mig är det ytterst få inom svensk filmproduktion som verkligen förstår sig på stuntavdelningen och hur man i ett tidigt skede skall involvera stuntkoordinatorn för planering. 
 
Large 168e103e9fb329dc90f263a77c0d28e2 partisan
 
Vilket är det läskigaste stuntet du har fått utföra?

- Om ett stunt är läskigt har man inte planerat stuntet tillräckligt väl. Jag har jobbat med bra stuntkoordinatorer och aldrig känt att något jag har gjort har varit läskigt. Dock så graderas stunt utifrån risk som kvarstår efter alla säkerhetsåtgärder, och bland de högre riskerna jag utsatts för är medelhöga. Det är bland annat ett hopp från 9,5 meters höjd från vilket jag var tvungen att landa på fötter. Ett annat exempel är en bilpåkörning där jag blev påkörd bakifrån. 
 
Vad skulle du säga är det roligaste, men också det svåraste, med att arbeta som stuntman?

- Det roligaste som stuntman är att det varierar beroende på vilken position man har inom stuntavdelningen. Som stuntkoordinator älskar jag att skapa, att karva och att mejsla fram en scen tillsammans med regissören. I den rollen filmar och klipper jag alltid scenen innan vi ska på inspelning, vilket kallas previz (pre visualization).
 
- Men som stuntutövare är det roligast att vara väl förberedd och när man hör "3...2..1.. action!" så gör man stuntet till den perfektion att filmteamet tror att man "dör på riktigt", för att i sekunder senare ställa sig upp som ingenting har hänt och vara redo för en ny tagning. 
 
Är det här ett yrke som du skulle rekommendera andra?

- Absolut, men det krävs mycket jobb och träning samtidigt som man verkligen måste vilja jobba med detta. Det är inget jobb jag tycker att man provar på för att se om det verkar vara kul. Jag skulle säga att det är lite "all or nothing"!
 
Läs mer om "MZ Stunts" på deras hemsida.
| 8 april 2023 17:00 |