EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

8 april 2016 | 18:00

Vi bad en bankrånare om tips på bra heistfilmer

Kuppserien ”The Last Panthers” får tummen upp av den brittiske ex-gangstern Bobby Cummines.
Vad gör en kuppserie realistisk? Hur ska en bra rånarfilm vara? Inför dvd-släppet av Johan Renck-serien ”The Last Panthers” fick vi chansen att fråga ut Bobby Cummines, som bara 16 år gammal blev Storbritanniens yngsta beväpnade rånare. 

Cummines växte upp i fel stadsdel i London och hamnade i dåligt sällskap. I mycket ung ålder hamnade han i brottsregistret för första gången, och han insåg att den kriminella vägen skulle bli mer lönsam än ett liv i påtvingad arbetslöshet. 

Rån och tunga vapen blev vardag, och för varje vända i fängelset växte hans nätverk av ”affärskontakter”.

I 30-årsåldern kom vändpunkten i Bobby Cummines liv. I fängelset mötte han en av kungarna i den undre världen, och blev övertalad att använda sin hjärna till något bättre. Han började plugga, och det blev hans utväg.


Bobby Cummines.

Idag är han 65, har vänt sitt liv och undervisar barn och ungdomar om riskerna med våld och kriminalitet. Bobby Cummines har till och med fått en medalj av drottningen. Men det är inte henne vi vill prata om, utan nya crimeserien ”The Last Panthers” som Bobby har hyllat för dess realism.

- Den känns sann och äkta. Jag gillar verklighetskänslan, den är bättre än ”Ocean’s Eleven” och det var en bra film. Det känns verkligt hur de här killarna lever i fattigdom, de är inga gangsters som glider runt i kostymer. Och rånet imponerade. Vem som än skrev det har antingen varit yrkeskriminell själv, eller gjort en riktigt bra research. 

- Jag gillar hur de skildrar de kriminellas liv i olika länder. När man talar om Balkan-kriminella så handlar det ofta om folk som sett mycket lidande och våld, kanske har deras familjer dött i krig. Man blir immun till slut. Att skjuta någon betyder ingenting. När man gör det till vardags så känner man inte mycket till slut. 

Serien glömmer inte heller paranoian som kommer efter en lyckad kupp, säger han.

- Polisen jagar dig, dina egna vill råna och döda dig. Försäkringsbolagen bryr sig inte om vad som händer så länge de slipper betala. Vid ett sådant brott har alla sina egna intressen och kan bryta mot lagen för att få som de vill. Det är ingen glamour, ingen Guy Ritchie-film, utan serien är köttig och grytt. 


Rånet som inleder "The Last Panthers" är en nagelbitare.

Ser du själv mycket heistfilmer?

- Eftersom barn ser dem och föräldrar ser dem, så måste jag se dem för att hänga med. Om filmerna glamouriserar brott så vill jag kunna säga dem att nej, det här är en komedi, så går det inte till i verkligheten. 

- Jag ser mycket pengar spenderas på ”Snatch” eller ”Lock, Stock and two Smoking Barrels”, men det är absolut skräp. Jag skulle säga det även om Guy Ritchie lyssnade.

Du gillar inte Guy Ritchies filmer, kommer det sig?

- Vi jobbar inte så! Folk ser det som vet ingenting om kriminalitet, och de tror att det är så det går till. Det handlar om pengar. Inte om glamour eller att skaffa sig ett rykte som gangster. Vi vill inte bli kända eller ökända. Det är affärer för oss.

Så vilka filmer skildrar det kriminella livet bäst?

- ”Ocean’s Eleven” ligger nära. Men den glamouriserar också, det är lite för mycket av en Hollywoodisering för min smak. Många karaktärer kändes inte äkta. En annan film jag gillar är ”Gökboet”, den visar hur det kan gå till i fängelser - när folk anses stökiga så drogas de tills de blir helt borta. Det hände en av bröderna Kray. 

- En annan riktigt bra film är ”Scum”, den visar det sanna livet på en brittisk ungdomsanstalt. 


Där har ni det, några sevärda gangsterfilmer och -serier från en som själv har levt det livet. Blev du nyfiken på ”The Last Panthers” så finns serien nu ute på dvd.
| 8 april 2016 18:00 |