Gran Torino 2009
Synopsis
Info
Dirty Harry lever än
Min pappa brukar använda "Broarna i Madison County" som ett skräckexempel på varför min mamma inte ska få bestämma film när de går på bio, han vill varken betala för att se eller själv bli en kuvad Clintan som plockar blommor. När en snart 80 år gammal Clint Eastwood nu gör sitt kanske allra sista framträdande som skådespelare och samtidigt summerar sina 53 år i branschen, känns minnet av "Madison County" långt borta.
Eastwood spelar här Detroitbon Walt ("Don’t call me Wally!") Kowalski, en misantropisk Koreaveteran som spenderat sitt arbetsliv vid det löpande bandet i Ford-fabriken och nu efter att frun gått bort, spenderar han sina pensionsdagar med en öl i handen på altanen, surt blängandes på de asiatiska invandrarna som tar över hans kvarter.
Filmen har fått sitt namn efter Walts välputsade Ford Gran Torino -1972 som han hjälpte till att sätta ihop back in the days och nu parkerar framför huset varje dag som en symbol för ett romantiserat förflutet som aldrig kommer igen. Hans förhållande till grannarna blir inte bättre av att den yngsta grannpojken Thao (Bee Vang) gör ett försök att sno bilen för att bli accepterad av kvarterets gangstergäng, men Walt stoppar honom med bössan i garaget.
När gänget senare är tillbaka och startar ett bråk på Walts tomt är han där igen med det gamla M1-geväret och yttrar på klassiskt manér "Get off my lawn!". Walt blir en ofrivillig kvartershjälte som bjuds på mat och blommor och i hopp om att återfå familjens heder övertalar den snabbkäftade granntjejen (en skickligt debuterande Ahney Her) Walt att låta Thao jobba för honom, och långsamt växer en oväntad vänskap fram mellan de båda.
I förhållande till Eastwoods senare verk, framstår "Gran Torino" väldigt enkel och nästan lite klumpig i sitt något föråldrade sätt att berätta om dagens Amerika och dess korkade rasgränser, när Walts svart-vita pensionärsrasism börjar blekna inser han: "I have more in common with these gooks than with my own spoiled, rotten family.", men trots att filmen håller sig på den nivån så går det inte att förneka att den påverkar en på ett eller annat sätt, kanske kan det bero på att Clintan bjuder på en sällsynt komisk rollprestation.
Walt är på många sätt lik Clint Eastwoods Frankie Dunn i "Million Dollar Baby", och likt Dunn har Walt flera nyckelscener tillsammans med en präst, och även om han inledningsvis kallar filmens unge präst för en ”27-årig överutbildad oskuld” så rör han sig mot ett mer upplyst liv och när filmen får ett tyngre klimax än väntat är det svårt att lämna religionen utanför bilden.
"Ever notice how you come across somebody once in a while that you shouldn't have messed with? That's me." Säger Walt till några lokala busar, och vi vet att han syftar på fler personer än den hostande 78-åringen vi ser på duken. Ett helt liv i filmvärlden genomsyrar "Gran Torino", vi ser en pensionerad Dirty Harry som fortfarande har Magnumpistolen i bältet och vi minns Eastwoods hårdnackade figurer i rullar som "Unforgiven", "Heartbreak Ridge" och inte minst de gamla Spaghettiwestern-filmerna. Även om det stundtals gränsar till självparodi när Clintan grinar illa på sin trappa framför den Amerikanska flaggan med bössan i handen så lämnar en ikon den vita duken genom att bränna broarna till Madison County och både jag och pappa drar på smilbanden.