Rädda menige Ryan 1998
Synopsis
Info
War, what is it good for?
Det börjar med en omtumlande krigsscen där vi får bevittna landstigningen av Normandie, Omaha Beach, den 6:e juni 1944 (Dagen D). Här sprängs kroppar i luften, blod sprutar överallt och kulor flyger i alla möjliga riktningar. För att inte nämna alla inre organ som strömmar ut ur skadade soldaters kroppar. Kaos är det rätta ordet för att beskriva denna inledningsscen på 30 minuter (!) som är en av de mest realistiska krigsscenerna i filmhistorien. Det är en minst sagt imponerande skildring av hur det är att vara i krig och den skapar en gastkramande stämning som sitter kvar hela filmen igenom.
”Rädda menige Ryan” berättar historien om en grupp soldater med Kapten John Miller (Tom Hanks) i spetsen som skickas på ett uppdrag att rädda menige James Francis Ryan. Ryans tre bröder har alla dött i strid, och för att lindra hans mors sorg lovar armén att föra honom hem till USA i säkerhet.
Det bästa med ”Rädda menige Ryan” är att den skildrar krigets fasor mycket realistiskt. Filmen gör att man känner sig äcklad, uppskärrad, och till och med ledsen. Det är inte en actionfilm som lämpar sig till fredagsmyset. Krigsscenerna är väldigt obehagliga och allt annat än mysiga. Realistiskt är också kamratskapen som bildas mellan våra soldater. Här får vi följa åtta olika personligheter som alla har olika åsikter på kriget, varandra och uppdraget. Det är fängslande att se vänskapen mellan dem att växa.
Ett av dem största problemen i filmen ligger i att det tar för långt tid för handlingen att ta fart. Öppningsscenen är välgjord och extremt nervkittlande, men alldeles för utdragen. Det finns flera klipp som vi hade klarat oss utan. Att endast se på soldater som dör i en halvtimme har trots allt ett begränsat underhållningsvärde. Som publik behöver man ett visst djup att engagera sig i. Men det är trots allt bara en fråga om smak. För vissa är en halvtimme precis som det ska vara, för andra, inkluderande mig själv, är det för långt.
Jag stör mig också på den pretentiösa patriotismen som ligger och lurar i filmens början och slut. I slutändan blir det för mycket flaggviftande och svulstig, kräkframkallande bakrundsmusik för att jag ska kunna ta filmen på allvar.
Personligen kan jag erkänna att jag inte blev lika berörd av filmen som jag vet att många andra blivit. Men soldaternas sorgliga öden väcker empati. Efter att jag sett ”Rädda menige Ryan” har jag en bättre uppfattning om hur det är att vara i krig. Det är brutalt, blodigt och fullkomligt meningslöst.