Streamingtips

Skribent

Martin Persson

2 oktober 2024 | 15:00

Åter på Netflix: Tidernas bästa krigsfilm? Många har missat en brutal detalj i klassikern från 1998

Återbesök en av tidernas bästa krigsfilmer. Kanske missade du en liten men ögonöppnande och sorglig scen i filmen?
I år är det 80 år sedan landstigningen vid Normandie och likväl även temat för den gastkramande inledningen av Steven Spielbergs tokhyllade och femfaldigt Oscarsnominerade drama ”Rädda menige Ryan”.
 
Filmen finns nu åter på Netflix och följer till största del ett regemente lett en kapten spelad av Tom Hanks, som försöker hitta och rädda den sista överlevande sonen till en mor vars andra söner också dött som soldater i kriget. Vi bjuds på en dramatisk, actionladdad och alltid lika autentisk skildring.
 
I detta fall stannar vi upp vid filmens inledning dock.
 
I efterdyningarna av den storslagna landningen vid Omaha Beach kan vi se två tyska soldater som kapitulerar, men de allierade förstår inte vad de säger och skjuter dem. Vad som gör det ännu mer tragiskt är att soldaterna faktiskt pratar tjeckiska, men de amerikanska soldaterna hör inte skillnaden.
 
Tjeckoslovakien erövrades av Tyskland sedan början av kriget år 1939 och många tvingades således ut i tjänst. Dessa soldater var med andra ord troligen här mot sin vilja och dog utan att ha kunnat förklara sig.
 
Förutom att grotta ner dig i denna detalj är det ju alltid lika värt att se en av tidernas bästa filmer, kanske bästa krigsfilmen som gjorts.
 
”Rädda menige Ryan” streamar nu på Netflix.
| 2 oktober 2024 15:00 |