Det finns ingenting en svensk semesterfirare uppskattar mer än en spännande krimpocket i hängmattan. Det skulle vara ett fängslande TV-mysterium på kvällskvisten, i så fall.
Här är 10 detektiv-TV-serier att plöja i sommar.
"True Detective"
Säsong 2 har än så länge varit något av en besvikelse, men första säsongen är TV-historia. Matthew McConaughey och Woody Harrelson gjorde två av sina livs starkaste skådespelarinsatser i Nic Pizolattos kusliga krimmysterium om satanistiska ritualmord i den amerikanska södern. Den andra säsongen, som bjuder på en helt ny story, rullar under sommaren och har Colin Farrell, Rachel McAdams och Vince Vaughn i några av huvudrollerna.
"Sherlock"
Steven Moffat, skaparen av den kultförklarade återupplivningen av 60-talsserien "Doctor Who", är också mannen som - tillsammans med Mark Gatiss - på ett lysande sätt har lyckats föra Sir Arthur Conan Doyles 1800-talsdetektiv in i vår moderna samtid. Ja, tillsammans med Benedict Cumberbatch då. Skådespelarens aspergers-iga nytolkning av Sherlock Holmes fick den brittiska nöjesskribenten Caitlyn Moran att utbrista: "He is so good that - ten minutes in - I just started laughing out loud with what a delight it was to watch him." Tre korta säsonger finns for your enjoyment. En fjärde visas i början av 2016.
"Bron"
Trots visst överspel från Sofia Helin har Saga Norén, huvudkaraktären i dansk-svenska samproduktionen "Bron", en del likheter med Moffats moderna Sherlock Holmes. Likt den brittiska mästerdetektiven har Norén ett autismliknande beteende som gör att hon har lite svårt med det här med empati. Hennes höga intelligens och extrema fokus gör dock att hon trots det lämpar sig som utredande polis. Dessutom har hon en trevlig, dansk partner vid sin sida, som täcker upp vid Noréns sociala klumpighet. I september fortsätter duon lösa brott i Öresundsområdet, när säsong 3 har premiär.
"The Killing"
Danskarna är bra på det här med deckar-TV. Före "Bron" var det "Forbrydelsen" (på svenska "Brottet"). Kriminaldramat blev så populärt att en amerikansk nyinspelning snart följde. Serien "The Killing" med svenska Joel Kinnaman i en av huvudrollerna hade premiär 2011, till kritikernas förtjusning. De två första säsongerna utspelar sig i Seattle och följer polisens utredning kring mordet på 17-åriga Rosie Larsen. Även de följande två säsongerna utspelar sig i samma stad, men har andra brott i fokus.
"Mordkommissionen"
Och före "Brottet" var det "Mordkommissionen". Det actionfyllda krimdramat blev 2002 det första danska TV-programmet att vinna en Emmy. Serien följer "Rejseholdet", en grupp poliser vars uppdrag är att assistera andra poliser, runt om i Danmark, vid särskilt svåra fall - många baserade på verkliga kriminalfall. "Mordkommissionen" sändes i 32 delar och har Charlotte Fich, Mads Mikkelsen, Lars Brygmann och Waage Sandø i några av rollerna.
"Wallander"
Vi svenskar är väl också helt okej på att producera deckare. Vi verkar gilla att göra det, om inte annat. Martin Beck, Johan Falk, Van Veeteren, Irene Huss, Roland Hassel, Snoken, Ericka Falck, Kurt Wallander... - för de som vill titta på svenska deckarmysterier finns det gott om TV-serier och filmer att välja bland. Snäppet bättre blir det dock när vi låter britterna producera våra svenska mordgåtor. För några år sedan blev den sistnämnde brottslösaren engelskspråkig, då BBC anlitade Kenneth Branagh för huvudrollen i "Wallander". De fyra säsongerna är absolut inga mästerverk, men oj vad kul det är att höra skånska ortnamn med engelskt uttal!
"Kommissarie Morse"
Har du gott om tid att döda i sommar, så varför inte sätta tänderna i en riktig långkörare? TV-serien "Kommissarie Morse", baserad på en deckarserie skriven av Colin Dexter, visades i brittisk TV mellan 1987 och 2000. Produktionerna följer den snobbige och överklassdryga kommissarien och hans mer mänsklige assistent, Lewis. Totalt finns det 33 stycken tvåtimmarslånga avsnitt att plöja. Är du inte nöjd efter det kan du gå vidare med serien "Unge kommissarie Morse" (på engelska "Endeavour"). 2 säsonger finns att tillgå. En tredje är beställd.
"Cracker"
Min generation känner honom som Hagrid i "Harry Potter"-filmerna, men för en del TV-tittare är Robbie Coltrane fortfarande Fitz, den nedgångne brottspsykologen som hjälper Manchester-polisen att lösa brott i serien "Cracker". Eddie "Fitz" Fitzgerald är en kedjerökande alkoholist som trots sitt elaka sätt och sin rätt så rejäla övervikt gång på gång lyckas vara otrogen mot sin fru. Kanske är det för att han är så svinig själv, som han är en sån jävel på att tränga sig in i våldsamma brottslingars psyken. "Cracker" sändes i tre säsonger och två längre specialavsnitt.
"Luther"
Med sin snygga estetik och "Stringer Bell"-Idris Elba i huvudrollen som den slicka och hyperintelligenta brottslösaren Luther känns den brittiska krimserien med samma namn som något slags märklig mash up mellan "Bond" och "Sherlock Holmes", fast mycket mörkare. Trots att serien hyser ambitionen att låta sina berättelser präglas av en viss socialrealism framstår brottsfallen ofta som rätt gimmick-aktiga och löjliga. Det gör inte så mycket. Det rafflande tempot, de helonda superskurkarna och John Luthers besatta natur gör att intrigen blir spännande ändå. Sedan 2010 har "Luther" visats i tre säsonger. En fjärde är på gång.
"Poirot"
Det går inte att skriva en lista över TV-deckare utan att nämna Agatha Christie. Vid sidan av Miss Marple måste väl Hercule Poirot vara deckarmästarinnans mest kända karaktär? David Suchet har porträtterat den ordningssamme, fåfänge och mustaschprydde detektiven i 13 säsonger av "Agatha Christies Poirot" - som sändes mellan 1989 och 2013. Under åren hann serien med att filmmatisera varenda deckarfall som Christie skrivit om den intelligente och excentriske Poirot.