2014 bjöd dock på massor med nya härliga serier, "True Detective" och "Fargo" bara för att nämna två riktiga höjdare signerade 2014. Men det är väl så, det finns inget gott som inte har något ont med sig. Då nya serier äntrar tablåerna får oftas äldre trotjänare vika åt sidan, försvinna ut ur etern. Även TV-serier har liksom ett slags circle of life. Ja, nu låter detta väldigt dramatiskt, men det kan det vara också, speciellt för en seriefantatiker som mig själv.
Nåväl, nu ska jag inte dra ut på det hela så mycket längre, begravningar ska hållas korta, jag har mycket svårt för dem. Hedrande minnesord är dock viktiga. Så låt oss nu kasta oss in i denna lilla minneslund och väl där inne hedra och minnas de TV-serier vi mist under detta nådens år 2014.
Jag drar igång denna bedrövliga massbegravning med en TV-serie jag själv faktiskt inte fäller någon tår för, med andra ord, jag gör det lite lätt för mig här i starten. Jag vet dock att ni var en hel del som följde detta J.J. Abrams/Eric Kripke-producerade apokalyptiska thrillerdrama så nu ska jag inte sitta här och vara skadeglad. Det är sorgetider nu, därför tänker jag visa respekt mot er "Revolution"-tittare genom att även ta med just denna serie. "Revolution" tappade faktiskt en hel del tittare, inklusive mig själv, redan i dess första säsong och då den andra säsongen väl sattes i rullning skymtades liksom inget ljus i tunneln. J.J. Abrams serier har inte gått bra de senaste åren, "Revolution" var bara ett offer av många från denne mångsidige producent och regissör.
NBC:s "Revolution" blev 2 år. R.I.P.
Den "gamle" hobbiten Elijah Wood och den supande, rökande och otrevliga hunden Wilfred tog i mitten av augusti ett sista farväl. Serien, som var en remake på den australienska TV-serien med samma titel, drog väl inte de allra högsta tittarsiffrorna åt kabelkanalen FX. Den höll sig dock detta levande i hela fyra säsonger och jag personligen tycker då att denna remake var en av de bättre på senare år, i alla fall sett till komediserier. Detta förutsätter självfallet att man diggade originalserien så klart, "Wilfred" var och är nog inte en serie för alla, men för min del kommer den att bli saknad.
FX:s "Wilfred" blev 3 år. R.I.P.
Detta är faktiskt ännu en serie jag inte sörjer särskilt mycket för då jag aldrig blivit riktigt händförd av den. Visst har jag sett något ströavsnitt här och var, den har ju ändå rullat på i bra många år (hela nio säsonger), har dock som sagt aldrig fastnat för den. Detta är (var) dock en väldigt stor och minst sagt populär serie så den får självklart ett hedersomnämnande i vilket fall. Sedan har ju faktiskt min stora favoritskådespelare John Lithgow gästat serien ett par gånger vilket resulterar i en liten stjärna i kanten. Nu kommer han dock inte tillbaka något mer, det gör inte någon i casten. Ja ifall de nu inte gör någon revival om några år.
CBS:s "How I Met Your Mother" blev 9 år. R.I.P.
Den gamle Arkiv-X:aren David Duchovnys stora comeback blev onekligen som den alkoholiserade, knarkmissbrukande, sexmissbrukande författaren Hank Moody i succéserien "Californication". Författaren Moody led dessutom av skrivkramp, det hela låter ju mycket tragiskt, men underlaget till trots är det ju en komediserie vi snackar om. Här hade vi svart komedi så det stänkte om det. Serien har dock haft sin guppiga väg genom åren, det är inte alltid den ena säsongen hållit samma höga kvalitet som den förra. I vilket fall som helst lär det ändå kännas ganska tomt utan den gamle, mer eller mindre misslyckade, Hank Moody. Tack för det som var.
Showtimes "Californication" blev 7 år. R.I.P.
Här kommer en stor favorit hos mig, det kommer sannerligen att bli tomt utan mysroliga "Raising Hope" framöver. Faktiskt en av de få komediserier jag fortfarande uppskattade och tyckte att var genuint rolig. Den hade gärna fått fortsätta några säsonger till, kändes som att den hade bra mycket mer att ge. Nu får jag dock inse att det är över, bita i det sura äpplet. Jag fick åtminstone fyra säsonger, till er som letar efter en skön komediserie att luta er tillbaka och se på kan jag rekommendera just "Raising Hope".
Fox "Raising Hope" blev 4 år. R.I.P.
Den mexikansk/amerikanska versionen av den svensk/danska succéserien "Bron" blev dessvärre inte särskilt långvarig då FX i höstas beslutade att lägga ned den efter endast två säsonger. Nu brukar jag vanligtvis inte vara mycket för just remakes men vad det gäller "The Bridge" ansåg jag det vara en riktigt lyckad sådan. Därför svider detta. "The Bridge" vågade dessutom gå sin egen väg och det gjorde den redan mer eller mindre i dess första säsong. "The Bridge" var därmed inte någon karbonkopia på vår skandinaviska utgåva, den började forma sig till en helt egen serie och sådant gillar jag. Tyvärr svek FX:s tittare, tittare som uppenbarligen hellre sitter och tittar på mediokra (för att inte säga rätt dåliga) TV-serier som "The Strain" och "Tyrant" som ju FX tilldelade nya säsonger. Nu är det som det är, bara att acceptera, tacka för det som var och gå vidare.
FX:s "The Bridge" blev 2 år. R.I.P.
Nu börjar vi komma in på lite tyngre titlar här, TV-serier som det kommer att göra så där extra ont i hjärtat att ta farväl av. Faktum är att jag redan ifjol tog farväl av denna och nu ska man behöva sitta och uppleva smärtan en gång till. "The Killing" har verkligen haft många liv. Först lade moderkanalen AMC ned serien redan efter dess andra säsong 2012, sedan ändrade de sig och gav den en tredje säsong så sent som ifjol. Säg den lycka som varar, då den tredje säsongen var till ända valde nämligen AMC att återigen dräpa serien. Netflix såg då en möjlighet och plockade upp den. De gav sedermera "The Killing" en fjärde, förkortad samt sista säsong nu i somras. Är det nu då verkligen slut? Ja det ser dessvärre ut så. Jag är dock mycket tacksam för att den var så pass seglivad, faktiskt en riktigt bra serie som dessutom ju är en remake (danska "Forbrydelsen").
AMC:s & Netflixs "The Killing" blev 3 år. R.I.P.
Efter sju säsonger av vampyrer och andra avarter somnade slutligen HBO:s minst sagt omtalade och framgångsrika dramathriller "True Blood" in i somras. En sann sommarserie om någon som för min egen del onekligen har präglat många regniga sommarkvällar. Allting har dock sitt slut, så även "True Blood". Sorgligt. Fast kanske ändå helt rätt, en sådan här serie mår egentligen inte bra av att rulla alltför länge. Alla dess säsonger kanske inte har varit de allra bästa, den har varit lite ojämn. Jag tycker dock ändå att det har varit en av de absolut bästa vampyrserierna i TV-historien, efter den första säsongen var jag helt fast och jag följde den ända in till slutet. Det kommer självklart att bli tomt nästa sommar utan denna "gamle vän", jag hoppas dock på att ersättningsserier är på väg! "The Leftovers" torde vara en stark kandidat.
HBO:s "True Blood" blev 6 år. R.I.P.
Usch, nu börjar det bli så där jobbigt igen. "Sons of Anarchy" är ännu en kär, gammal trogen vän till mig som gick i graven i år, så sent som igår. Likt "True Blood" drog även denna serie igång 2008. Vilket i sig betyder att det har blivit några år, säsonger och avsnitt där framför TV:n tillsammans med denna. Men jag säger samma sak här som jag sa angående "True Blood"; sådana här serier mår nog inte bra av rulla alltför länge. Förmodligen var det helt rätt beslut av kabelkanalen FX och seriens skapare, den smått galne Kurt Sutter, att nu slutligen kasta in motorcykelhandsken. Men ändå, klart det kommer att kännas tomt, det gör det redan nu. Nu hade visserligen även "Sons of Anarchy" lite ojämna säsonger, men just nu känner jag bara kärlek. Om det är till någon tröst så planerar Kurt Sutter en slags prequel till "Sons of Anarchy". En TV-serie som ska utspela sig under 60-talet då klubben grundades. Vi får hoppas den blir bra och en värdig ersättare!
FX:s "Sons of Anarchy" blev 6 år. R.I.P.
Detta är helt klart den serie av alla dessa dödsoffer jag kommer att sakna som allra, allra mest. En genuin gangsterhistoria som i dess genre i stort sett saknar motstycke lämnade oss här nu i höstas. Jag har ställt frågan förr och jag ställer den igen; hur pass länge kommer det att ta innan man får äran att ta del av en sådan här pass stark gangsterserie igen? Jag vågar, som sagt, inte ens tänka på det. Det känns bara tungt. Visserligen avslutades den på topp och kunde lämna detta jordeliv med en stor ära i behåll. Att skaparen Terence Winter skulle lyckas med att följa upp "The Sopranos" så här pass starkt hade jag innan dess premiär aldrig vågat hoppats eller tro. Jag får helt enkelt tacka för en förbaskat fin bit TV-historia, jag tycker nämligen att "Boardwalk Empire" är bland det bästa som skapats för TV. Fem rakt igenom lysande säsonger. Hatten av för Terence Winter, Martin Scorsese, Mark Wahlberg och naturligtvis till hela casten med Steve Buscemi, Michael Shannon och Bobby Cannavale i fronten. You will all be missed.
HBO:s "Boardwalk Empire" blev 4 år. R.I.P.
Här följer några ytterligare offerlamm, somliga gamla, somliga unga, farväl till:"Psych", "Warehouse 13", "The Carrie Diaries", "The Neighbors", "Almost Human", "Believe", "Star-Crossed", "Mixology", "Mind Games", "Rake", "Super Fun Night", "The Michael J. Fox Show", "The Crazy Ones", "Sean Saves the World", "Hostages", "Intelligence", "Trophy Wife", "The Tomorrow People", "Once Upon A Time in Wonderland", "The Assets", "Crisis", "Kirstie", "Killer Women", "Dracula", "Dads", "Men at Work", "Surviving Jack", "Bad Judge", "A to Z", "Gracepoint", "The Miller" och "Bad Teacher".
En ljuspunkt i allt mörker är årets återupplivelse, i år var det "Longmire" som lyckades ducka dödens yxa. Detta tackar vi återigen Netflix för, tack!
Det har varit en alldeles utmattande begravning detta, nu måste jag vila. Men vilken eller vilka serier kommer ni att sakna som allra mest? Kommentera gärna nedan!
"Revolution" (17/8 2012 - 21/5 2014)
Jag drar igång denna bedrövliga massbegravning med en TV-serie jag själv faktiskt inte fäller någon tår för, med andra ord, jag gör det lite lätt för mig här i starten. Jag vet dock att ni var en hel del som följde detta J.J. Abrams/Eric Kripke-producerade apokalyptiska thrillerdrama så nu ska jag inte sitta här och vara skadeglad. Det är sorgetider nu, därför tänker jag visa respekt mot er "Revolution"-tittare genom att även ta med just denna serie. "Revolution" tappade faktiskt en hel del tittare, inklusive mig själv, redan i dess första säsong och då den andra säsongen väl sattes i rullning skymtades liksom inget ljus i tunneln. J.J. Abrams serier har inte gått bra de senaste åren, "Revolution" var bara ett offer av många från denne mångsidige producent och regissör.
NBC:s "Revolution" blev 2 år. R.I.P.
"Wilfred" (23/6 2011 - 13/8 2014)
Den "gamle" hobbiten Elijah Wood och den supande, rökande och otrevliga hunden Wilfred tog i mitten av augusti ett sista farväl. Serien, som var en remake på den australienska TV-serien med samma titel, drog väl inte de allra högsta tittarsiffrorna åt kabelkanalen FX. Den höll sig dock detta levande i hela fyra säsonger och jag personligen tycker då att denna remake var en av de bättre på senare år, i alla fall sett till komediserier. Detta förutsätter självfallet att man diggade originalserien så klart, "Wilfred" var och är nog inte en serie för alla, men för min del kommer den att bli saknad.
FX:s "Wilfred" blev 3 år. R.I.P.
"How I Met Your Mother" (19/9 2005 - 31/3 2014)
Detta är faktiskt ännu en serie jag inte sörjer särskilt mycket för då jag aldrig blivit riktigt händförd av den. Visst har jag sett något ströavsnitt här och var, den har ju ändå rullat på i bra många år (hela nio säsonger), har dock som sagt aldrig fastnat för den. Detta är (var) dock en väldigt stor och minst sagt populär serie så den får självklart ett hedersomnämnande i vilket fall. Sedan har ju faktiskt min stora favoritskådespelare John Lithgow gästat serien ett par gånger vilket resulterar i en liten stjärna i kanten. Nu kommer han dock inte tillbaka något mer, det gör inte någon i casten. Ja ifall de nu inte gör någon revival om några år.
CBS:s "How I Met Your Mother" blev 9 år. R.I.P.
"Californication" (13/8 2007 - 29/6 2014)
Den gamle Arkiv-X:aren David Duchovnys stora comeback blev onekligen som den alkoholiserade, knarkmissbrukande, sexmissbrukande författaren Hank Moody i succéserien "Californication". Författaren Moody led dessutom av skrivkramp, det hela låter ju mycket tragiskt, men underlaget till trots är det ju en komediserie vi snackar om. Här hade vi svart komedi så det stänkte om det. Serien har dock haft sin guppiga väg genom åren, det är inte alltid den ena säsongen hållit samma höga kvalitet som den förra. I vilket fall som helst lär det ändå kännas ganska tomt utan den gamle, mer eller mindre misslyckade, Hank Moody. Tack för det som var.
Showtimes "Californication" blev 7 år. R.I.P.
"Raising Hope" (21/9 2010 - 4/8 2014)
Här kommer en stor favorit hos mig, det kommer sannerligen att bli tomt utan mysroliga "Raising Hope" framöver. Faktiskt en av de få komediserier jag fortfarande uppskattade och tyckte att var genuint rolig. Den hade gärna fått fortsätta några säsonger till, kändes som att den hade bra mycket mer att ge. Nu får jag dock inse att det är över, bita i det sura äpplet. Jag fick åtminstone fyra säsonger, till er som letar efter en skön komediserie att luta er tillbaka och se på kan jag rekommendera just "Raising Hope".
Fox "Raising Hope" blev 4 år. R.I.P.
"The Bridge" (10/7 2013 - 1/10 2014)
Den mexikansk/amerikanska versionen av den svensk/danska succéserien "Bron" blev dessvärre inte särskilt långvarig då FX i höstas beslutade att lägga ned den efter endast två säsonger. Nu brukar jag vanligtvis inte vara mycket för just remakes men vad det gäller "The Bridge" ansåg jag det vara en riktigt lyckad sådan. Därför svider detta. "The Bridge" vågade dessutom gå sin egen väg och det gjorde den redan mer eller mindre i dess första säsong. "The Bridge" var därmed inte någon karbonkopia på vår skandinaviska utgåva, den började forma sig till en helt egen serie och sådant gillar jag. Tyvärr svek FX:s tittare, tittare som uppenbarligen hellre sitter och tittar på mediokra (för att inte säga rätt dåliga) TV-serier som "The Strain" och "Tyrant" som ju FX tilldelade nya säsonger. Nu är det som det är, bara att acceptera, tacka för det som var och gå vidare.
FX:s "The Bridge" blev 2 år. R.I.P.
"The Killing" (3/4 2011 - 1/8 2014)
Nu börjar vi komma in på lite tyngre titlar här, TV-serier som det kommer att göra så där extra ont i hjärtat att ta farväl av. Faktum är att jag redan ifjol tog farväl av denna och nu ska man behöva sitta och uppleva smärtan en gång till. "The Killing" har verkligen haft många liv. Först lade moderkanalen AMC ned serien redan efter dess andra säsong 2012, sedan ändrade de sig och gav den en tredje säsong så sent som ifjol. Säg den lycka som varar, då den tredje säsongen var till ända valde nämligen AMC att återigen dräpa serien. Netflix såg då en möjlighet och plockade upp den. De gav sedermera "The Killing" en fjärde, förkortad samt sista säsong nu i somras. Är det nu då verkligen slut? Ja det ser dessvärre ut så. Jag är dock mycket tacksam för att den var så pass seglivad, faktiskt en riktigt bra serie som dessutom ju är en remake (danska "Forbrydelsen").
AMC:s & Netflixs "The Killing" blev 3 år. R.I.P.
"True Blood" (7/9 2008 - 24/8 2014)
Efter sju säsonger av vampyrer och andra avarter somnade slutligen HBO:s minst sagt omtalade och framgångsrika dramathriller "True Blood" in i somras. En sann sommarserie om någon som för min egen del onekligen har präglat många regniga sommarkvällar. Allting har dock sitt slut, så även "True Blood". Sorgligt. Fast kanske ändå helt rätt, en sådan här serie mår egentligen inte bra av att rulla alltför länge. Alla dess säsonger kanske inte har varit de allra bästa, den har varit lite ojämn. Jag tycker dock ändå att det har varit en av de absolut bästa vampyrserierna i TV-historien, efter den första säsongen var jag helt fast och jag följde den ända in till slutet. Det kommer självklart att bli tomt nästa sommar utan denna "gamle vän", jag hoppas dock på att ersättningsserier är på väg! "The Leftovers" torde vara en stark kandidat.
HBO:s "True Blood" blev 6 år. R.I.P.
"Sons of Anarchy" (3/9 2008 - 9/12 2014)
Usch, nu börjar det bli så där jobbigt igen. "Sons of Anarchy" är ännu en kär, gammal trogen vän till mig som gick i graven i år, så sent som igår. Likt "True Blood" drog även denna serie igång 2008. Vilket i sig betyder att det har blivit några år, säsonger och avsnitt där framför TV:n tillsammans med denna. Men jag säger samma sak här som jag sa angående "True Blood"; sådana här serier mår nog inte bra av rulla alltför länge. Förmodligen var det helt rätt beslut av kabelkanalen FX och seriens skapare, den smått galne Kurt Sutter, att nu slutligen kasta in motorcykelhandsken. Men ändå, klart det kommer att kännas tomt, det gör det redan nu. Nu hade visserligen även "Sons of Anarchy" lite ojämna säsonger, men just nu känner jag bara kärlek. Om det är till någon tröst så planerar Kurt Sutter en slags prequel till "Sons of Anarchy". En TV-serie som ska utspela sig under 60-talet då klubben grundades. Vi får hoppas den blir bra och en värdig ersättare!
FX:s "Sons of Anarchy" blev 6 år. R.I.P.
"Boardwalk Empire" (19/9 2010 - 26/10 2014)
Detta är helt klart den serie av alla dessa dödsoffer jag kommer att sakna som allra, allra mest. En genuin gangsterhistoria som i dess genre i stort sett saknar motstycke lämnade oss här nu i höstas. Jag har ställt frågan förr och jag ställer den igen; hur pass länge kommer det att ta innan man får äran att ta del av en sådan här pass stark gangsterserie igen? Jag vågar, som sagt, inte ens tänka på det. Det känns bara tungt. Visserligen avslutades den på topp och kunde lämna detta jordeliv med en stor ära i behåll. Att skaparen Terence Winter skulle lyckas med att följa upp "The Sopranos" så här pass starkt hade jag innan dess premiär aldrig vågat hoppats eller tro. Jag får helt enkelt tacka för en förbaskat fin bit TV-historia, jag tycker nämligen att "Boardwalk Empire" är bland det bästa som skapats för TV. Fem rakt igenom lysande säsonger. Hatten av för Terence Winter, Martin Scorsese, Mark Wahlberg och naturligtvis till hela casten med Steve Buscemi, Michael Shannon och Bobby Cannavale i fronten. You will all be missed.
HBO:s "Boardwalk Empire" blev 4 år. R.I.P.
Här följer några ytterligare offerlamm, somliga gamla, somliga unga, farväl till:"Psych", "Warehouse 13", "The Carrie Diaries", "The Neighbors", "Almost Human", "Believe", "Star-Crossed", "Mixology", "Mind Games", "Rake", "Super Fun Night", "The Michael J. Fox Show", "The Crazy Ones", "Sean Saves the World", "Hostages", "Intelligence", "Trophy Wife", "The Tomorrow People", "Once Upon A Time in Wonderland", "The Assets", "Crisis", "Kirstie", "Killer Women", "Dracula", "Dads", "Men at Work", "Surviving Jack", "Bad Judge", "A to Z", "Gracepoint", "The Miller" och "Bad Teacher".
En ljuspunkt i allt mörker är årets återupplivelse, i år var det "Longmire" som lyckades ducka dödens yxa. Detta tackar vi återigen Netflix för, tack!
Det har varit en alldeles utmattande begravning detta, nu måste jag vila. Men vilken eller vilka serier kommer ni att sakna som allra mest? Kommentera gärna nedan!