Trots filmens uppenbara romantiska klichéer sveps jag fortfarande med av den mytomspunna kärleken som övervinner allt (nåja, kanske främst Odjurets sockerfall) och som med lite tur ger en ett riktigt fett bibliotek att sticka näsan i. Förutom den fantastiskt puffiga balklänningen och Odjurets svallande man minns jag främst besvikelsen över att Belle inte var brunhårig ”på riktigt” då den väldigt blonda Sofia Källgren stod bakom den svenska rösten.
Nostalgisk förälskelse till trots ser jag fram emot att se Emma Watson ta sig an den bokälskande Belle. Med sin bakgrund tänker jag att hon kan modernisera sagan något. Filmen har premiär våren 2017 och medan vi väntar tänkte jag att vi kunde grotta ner oss med några faktoider om den tecknade förlagan:
1. ”Skönheten och Odjuret” är liksom dess franska förlaga ”Flickan och Odjuret” baserat på samma saga från 1700-talet. Enligt Wikipedia fungerade troligtvis sagan även som inspirationskälla till händelserna som myntade begreppet ”Stockholmssyndromet” då det rekommenderas som vidare läsning. Och nog sammanfattar ”ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna fångar mot sin vilja utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna och tar parti för förövaren mot polisen.” väl de båda.
2. Odjuret är en salig sammansättning av olika djur. Han har ett lejons man, en buffels huvud, en gorillas panna, en vargs ben och en björns kropp. Otroligt att de ändå lyckades skapa någonting som får alla småtjejer att tänka på en gullig kattunge. Några av de tidiga och mindre lyckade karaktärsskisserna kan ses som skulpturer runtom i slottets hallar.
3. Prinsen heter Adam på riktigt men det nämns aldrig i filmen.
4. I ursprungssagan refereras Belle till bara som Skönheten. Trots att hon i filmen fått ett namn menar genusvetare på att fokus fortfarande är på hennes yttre eftersom det är hennes skönhet som trollbinder Odjurets hjärta. Något nog manusförfattaren finner trist eftersom Belle var ett genuint försök att förändra Disneyprinsessors rykte genom att ge henne ett läsintresse och göra henne äventyrslysten. Intentionerna var nog goda, men tyvärr får Belle fortsatt nöja sig med att utforska världen genom böcker, om än fler böcker i ett större bibliotek.
5. Bambis mamma har tydligen kommit tillbaka från de döda. I den allra första scenen när kameran sveper över skogen som omringar Odjurets slott kan hon ses dricka vatten nere i ån.
6. Prologen skrevs om 200 gånger innan manusförfattarna till slut bestämde sig för den version vi ser i filmen. Tillsammans med teckningarna som för tankarna till kyrkfönster och Alan Menkes bittra molltoner skapar introt definitivt magi trots den oinspirerade inledningen ”Once upon a time...”.
7. Den avskalade men förföriskt romantiska filmaffischen är skapad av John Alvin som också gjort posters till bl.a. ”Lejonkungen”, ”E.T.” och ”Gremlins”.
8. Det är inte bara Belle som är en furry. Jag var också dödligt förälskad i ”Odjuret” som liten (jag tycks alltid ha haft en grej för övernaturliga väsen, vilket också visade sig i mitt vurmande för spöket Casper). Tydligen var filmens huvudanimatör också betuttad i Odjuret då han föreslog att Belle borde säga ”You could grow a beard” i slutet av filmen när besten förvandlas till prins.
9. Belle är den andra Disneyprinsessan som inte är av rojalistisk börd, näst efter Askungen. Hon är blott 17 år gammal och animatörerna hämtade inspiration till hennes utseende från balettdansöser men också från Sherri Stoner som även stod modell för sjöjungfrun Ariel.
10. Disney har försökt filmatisera sagan flera gånger tidigare. En av versionerna som förkastades skapades av den brittiska animatören Richard Purdum. Tydligen var den alltför dyster för Disney som liksom resten av världen drabbats av glada 80-tals vibrationer. Här kan ni se storyreelen för 1988 års ”Skönheten och Odjuret”:
11. Disney klippte bort en scen där Odjuret släpar hem ett villebråd som han fångat i skogen. Det var alldeles för blodigt och rått för deras tilltänkta publik. Själv undrar jag om de drabbades av tillfällig amnesi, ”Bambi”, ”Dumbo”, ”Micke och Molle” någon?
12. Låten ”Human Again” skrevs om och ersattes med låten ”Something There” i bioversionen från 1991. Dels för att den var 11 minuter lång men också för att den inte passade in linjärt i handlingen. Den kortades senare ner och för er som känner att ni missat något:
13. Belle är den enda i hela byn som klär sig i blått. Ett enkelt sätt att särskilja henne från resten av pöbeln. Dessutom förknippar vi gärna blått med adligt, vilket kan ses förebåda vad som komma skall.
14. I en av de tidiga versionerna av filmen blir Gaston uppäten av vargar efter att han fallit huvudstupa ner från Odjurets slottstak. Den scenen klipptes senare bort och nu låter filmen oss förstå att han dött genom att hans pupiller speglar två dödskallar. Falla-från-hög-höjd-och-bli-uppäten-idén användes senare i ”Lejonkungen” istället där Scar råkar ut för ett liknande öde.
15. Att Disney gärna återvinner sina animationer gång på gång är kanske ingen nyhet, men den klassiska dansen från ”Skönheten och Odjuret” kan vara en av de första som spreds via nätet. Originalet kommer såklart från ”Törnrosa”. Det sägs att animatörerna skulle haft ont om tid, men i så fall har de alltid ont om tid eftersom Disney nog kan anses gå i bräschen för miljömedvetet återvinningstänk.
16. ”Skönheten och Odjuret” var den första tecknade filmen någonsin att bli nominerad till Bästa Film på Oscarsgalan.