Många ryser bara vid blotta tanken på detta mästerverk i skräck, som satt japansk skräckfilmsindustri på den internationella filmkartan, inspirerat och utvecklat skräckgenren och fått ett antal uppföljare och nyinspelningar sedan sin release 1998.
Vi ska nu gräva oss ner bland de mer okända delarna av ”Ring”-filmerna – här är 20 saker du troligen inte visste.
1. Författaren till ”Ringu” inspirerades av Tobe Hoopers ”Poltergeist"
Författaren Koji Suzukis favoritfilm ”Poltergeist” (1982) var en stor inspirationskälla när han skrev novellen, vars filmatisering senare har blivit känd som en av världens läskigaste filmer.
2. Sadakos mor Shizuko är baserad på en verklig person
Filmens huvudantagonist, Sadako Yamamuras mor Shizuko, är baserad på en kvinna vid namn Mifune Chisuko som föddes 1886 i Kumamoto-prefekturen på ön Kyushu i Japan. Likt karaktären i filmen sades Mifune besitta förmågan att blicka in i framtiden. Hon pekades emellertid ut som en bluff efter en offentlig uppvisning av sina krafter och begick tragiskt nog självmord 1911.
3. Karaktärerna Sadako och Shizuko är döpta efter verkliga personer
Karaktärerna Sadako och Shizuko är döpta efter två verkliga personer. Dessa var dock inte mor och dotter på riktigt och ingen av dem hade någon förmåga att se in i framtiden, som de har i filmen. De båda togs emellertid om hand av en professor vid namn Fukari Tomokichi. En av hans studenter - Nagao Ikuko - sades besitta den förmågan.
4. Distributören av DVD-utgåvan av ”Ringu” avsade sig allt ansvar för eventuella olyckor eller dödsfall som resultat av att ha sett filmen
När filmen släpptes på DVD i Storbritannien 2001 kunde man hitta ett meddelande från filmens distributör där man påpekade att man inte var ansvarig för några olyckor, skador eller till och med dödsfall som ”kunde ske” under eller efter att man sett filmen. (Jag avsäger mig för övrigt allt ansvar för eventuella olyckor, förbannelser osv. som ”kan ske” medan eller efter att ni läst denna artikel.)
5. Den bortglömda uppföljaren
Hideo Nakatas ”Ringu” kom ut 1998 och fick med tiden ett antal uppföljare och nyinspelningar. Något som många inte känner till är den så kallade ”bortglömda uppföljaren”. Samma år som ”Ringu” kom ut, släpptes också en uppföljare till filmen, med titeln ”Rasen”, i Japan. Båda filmerna spelades in parallellt med olika regissörer, filmteam och manusförfattare. ”Rasen” överskuggades dock av succén med ”Ringu” och blev senare känd som "den bortglömda uppföljaren". Kul att veta är också att författaren till ”Ringu” – Kôji Suzuki – gör själv en kort cameo i ”Rasen”.
6. Närbilden på Sadakos öga spelades in med en man från filmteamet
Den fasansfulla bilden på Sadakos öga, som vi får en kort glimt av i den första filmen, visar inte skådespelerskan Rie Ino'os öga, utan ögat på en man från filmteamet som fick vara stand-in i scenen. Exakt varför är okänt.
7. Nakatas ändringar från novellen till filmen
I Koji Suzukis novell är protagonisten en man vid namn Kazuyuki Asakawa, en gift man med en dotter vid namn Yoko. Under manusarbetet med ”Ringu” gjorde emellertid Nakata flera ändringar: protagonisten ändrades till en kvinna, Reiko Asakawa, relationsstatus ändrades till frånskild och dottern ändrades till en son som fick namnet Yoichi.
8. "Ringu" blev början på en ny typ av skräckfilm i västvärlden
Då ”Ringu” introducerades för västvärlden, där skräckfilmen under denna period till stor del byggdes upp kring grafiskt våld, blodbad och chocktaktiker för att underhålla och skrämma publiken, blev den inledningen till en förändring av genren. ”Ringu” var mycket mer av en psykologisk skräckfilm, som istället för att visa diverse hemskheter direkt i bild överlät mycket av detta åt publikens egen fantasi. Filmen initierade också ett globalt intresse för japansk skräckfilm och tilltalade en publik som föredrog en mer subtil typ av skräck.
9. Obehaglig marknadsföring av den amerikanska remaken
Som en del av marknadsföringen av den amerikanska remaken ”The Ring” sände man materialet från det videoband som florerar i filmen sent om nätterna på diverse TV-kanaler. Detta utan att på något sätt referera till filmen.
10. ”Ringu” satte igång en ny våg av japansk skräckfilm
Den internationella succén med ”Ringu” väckte inte bara intresse för redan existerande japansk skräckfilm utomlands. I Japan satte den fart på landets skräckfilmsindustri och resulterade i välkända skräckfilmer som, bland andra, ”Uzumaki” (2000), Kiyoshi Kurosawas ”Pulse” (2001), Takashi Shimizus ”Ju-on: The Grudge” (2002), och Hideo Nakatas ”Dark Water” (återigen baserad på en historia av Koji Suzuki).
11. Mystiska kopior av dödsvideon lämnades på varje stol i biosalongerna
Under premiärveckan av ”The Ring” (2002) i USA och Kanada placerade man ut VHS kopior av dödsvideon från filmen på varje stol i biosalongerna. Dessa fick sedan intet ont anande biobesökare ta med sig hem – något de kan plocka fram och avnjuta en kall och regnig hemmakväll!
12. Filmen klipptes ned med flera scener strax innan premiären
Efter den första testvisningen av ”The Ring” (2002) bestämde man sig för att plocka bort en rad scener då dessa ansågs för våldsamma. Man plockade bland annat bort scenen med mordet på Samara Morgan som ansågs vara för plågsam, för utdragen och för grafisk för filmen. Själv misstänker jag att det också hade att göra med influensen från det japanska originalet, man ville lämna mer åt publikens fantasi snarare än att visa allt i bild.
En annan scen som också togs bort och tonades ned var badkarsscenen, som till en början var betydligt mer våldsam och grafisk än den vi fick se på bio.
Ungefär i mitten av filmen fanns från början en scen där Rachel (Naomi Watts) hyr några filmer i en hyrfilmsbutik. När hon går fram till kassan blir hon hånad av butiksbiträdet för sina val av filmer. Den här scenen ledde också, innan den plockades bort, till ett alternativt slut på filmen där Rachel gör ett återbesök i butiken för att återlämna filmerna. Hon har då bytt ut en av kassetterna som hon ska lämna tillbaka mot dödsvideon. Vi kan mot slutet av scenen skymta ”dödsvideon” stå bland personalens rekommendationer i videobutiken.
13. Dödsvideon som extramaterial på DVD-utgåvan av ”The Ring”
Det kändes som en självklarhet att dödsvideon skulle finnas med som extramaterial på DVD-utgåvan av ”The Ring” (2002). Dock ryktas det om att du inte kan stoppa den när du väl tryckt på play-knappen. Det gick inte heller att spola fram den, pausa eller återgå till DVD-menyn innan man sett klart hela videon. Det enda sättet att stoppa den var att stänga av TV:n eller dra ut strömsladden ur eluttaget.
Lyckas du inte med detta så måste du nog, för din egen skull, hitta någon att visa ”dödsvideon” för... inom sju dagar...
14. Förvirrad lokalbefolkning blev statister under inspelningen av ”The Ring 2”
Inspelningen av scenen på nöjesfältet fick oväntat besök av ett antal lokalbor som misstog inspelningsplatsen för ett riktigt nöjesfält. Vad gjorde man? Jo, man utnyttjade helt enkelt situationen och använde dem som statister i filmen.
15. Daveigh Chases makeup tog över 5 timmar att applicera
Trots tre olika makeupartister tog det över 5 timmar att förvandla skådespelerskan Daveigh Chase till Samara Morgan.
16. Inspelningarna präglades av diverse ”mystiska incidenter”
Under inspelningarna av ”The Ring” -filmerna, både de japanska och de amerikanska, ägde i vanlig ordning en rad mystiska incidenter rum på inspelningsplatserna. Under inspelningen av ”The Ring Two” möttes filmteamet en morgon av ett översvämmat produktionskontor. Detta skedde passande nog på den sjunde inspelningsdagen (i filmen dör man sju dagar efter att ha sett dödsvideon). Skälet visade sig vara en vattenledning som brustit under natten, eller…?
Då ”Ringu” (1998) spelades in var regissören Hideo Nakata ständigt orolig för att något dåligt skulle ske. Det gick så pass långt att Nakata kallade på en japansk Shintopräst som fick komma till inspelningsplatsen och utföra en traditionell reningsceremoni för att förebygga att något otrevligt skulle drabba filmteamet.
17. Videobandet i ”The Ring” är samma band som användes i originalfilmen
Videobandet med dödsvideon som i ”The Ring” (2002) är märkt med etiketten ”copy” är samma band som användes av Hideo Nakata under inspelningen av ”Ringu” (1998).
18. Namnet Samara kommer från frukten från ett japanskt träd
I dödsvideon finns en kort sekvens där man kan skymta ett stort träd med brinnande löv. Trädet är en japansk lönn och dess frukter heter ”Samara”.
19. Ryktet om dödsvideon
Sedan ”The Ring” (2002) släpptes i Kanada uppstod det snabbt lokala skrönor och rykten om att videobandet från filmen och dess förbannelse existerade på riktigt. Skrönorna spreds friskt bland barn och ungdomar under en lång tid efter att filmen haft premiär.
20. ”The Ring”-förbannelsen lever kvar
Filmstudion placerade i hemlighet ut ett stort antal VHS kopior av dödsvideon, inte bara ute på biograferna, utan på diverse konserter och större events runt om i USA. På bandets etikett fanns en länk till en webbsida - www.anopenletter.com. Sidan sades vara skapad av Chris Coopers karaktär i filmen (Cooper spelade in två scener till ”The Ring” som senare klipptes bort helt ur filmen) som sett videon och som ville sprida ett varningens ord till andra om sitt kommande öde.
Sidan hade även ett antal länkar till andra ”The Ring”-relaterade webbsidor, bl.a. en sida som innehöll en text skriven av en vän till karaktären Katie i filmen. Ovetande om Katies död trodde vännen att hon rymt eller blivit kidnappad, så fel man kan ha ibland. Ytterligare en länk ledde till en sida skriven av vetenskapsmän som forskade kring psykologiska fenomen relaterade till TV-sändningar.
När det hela började eskalera fick Dreamworks till slut sätta stopp för det. De stängde ned många av dessa webbsidor och gjorde också ett uttalande i vilket de förnekade att de själva någonsin skulle ha haft med dessa att göra. En av sidorna finns fortfarande kvar och ni kan spana in den här... om ni vågar.
Man kan säga vad man vill om denna cirkus men marknadsföring med råge för filmen är bara förnamnet.
Det är inte helt lätt att hålla koll på alla filmerna, uppföljarna och nyversionerna, så här kommer de i en lista.
De japanska filmerna:
“Ringu / ”Ring” (1998)
“Rasen” (1998)
“Ringu 2 / ”Ring 2” (1999)
“Ringu 0: Bâsudei “/Ring 0: Birthday” (2000)
“Sadako 3D” (2012)
“Sadako 3D 2” (2013)
De amerikanska filmerna:
“The Ring” (2002)
“The Ring Two” (2005)
“Rings” (2005) – en amerikansk kortfilm, som till en början följde med som bonusmaterial i DVD-utgåvan av “The Ring” (2002). Denna fungerar som en brygga mellan ”The Ring” (2002) och ”The Ring 2” (2005).
”Rings” (2015) – Kommande reboot
Den koreanska versionen:
“The Ring Virus” (1999)