I vintertider tenderar vi svenskar att söka oss till den gamle trofasta tv-apparaten där vi möts av en ocean med valmöjligheter. Men mer är inte alltid bättre; valmöjlighetslyxen kan snabbt bli till en förbannelse om vi kollar film med sällskap.
Jag talar förstås om scrolling-helvetet, en fasansfull plats vi alla känner igen; mamma vill ha en film som inte är allt för lång, din partner slår gärna på "Dirty Dancing" för hundraelfte gången och pappa bryr sig egentligen inte så länge Jason Statham medverkar. Det är fullständigt kaos och den växande kan-vi-bara-sätta-på-något-känslan leder till en kompromissfilm som ingen egentligen vill se.
Ekvationen kan verka olöslig. Men frukta ej. Här kommer några kreativa tips på hur du och ditt sällskap överlever den turbulenta tv-säsongen.
1. Genrer och mellangenrer
Om det är svårt att enas om en film kan det vara enklare att enas om en genre för att sedan välja film därifrån. Lyckas ni inte enas om en genre så kan ni försöka hitta en mellangenre.
Börja då med att varje person väljer en genre, både breda och specifika val är tillåtna; fantasy eller skräck, coming-of-age drama eller detektiv-noir.
Försök sedan hitta genrer och sub-genrer som ligger någonstans mitt emellan.
Låt säga att en person vill se fantasy och den andra tecknat. Då kanske ni finner att anime är en bra mellangenre och filmvalet blir "Spirited Away".
Med denna metod så bantar ni ner den enorma filmpoolen till en mer hanterbar storlek och där kan ni förhoppningsvis enas. Ett annat alternativ är att den ena personen väljer genre och den andra film inom den genren.
2. Roulette
Det kanske allra enklaste sättet är att låta slumpen avgöra. Men i stället för att singla slant om vems film som blir vald – ett koncept som garanterat kommer leda till sura miner – så kan ni testa köra roulette.
Börja med att välja en hemsida, förslagsvis reelgood.com. På hemsidan kan ni sedan filtrera er sökning och utifrån valda kriterier slumpar hemsidan fram en film. Gillar ni inte förslaget klickar ni bara på ”nästa” tills det att ni hittar en film.
Obs: ett tips är att köra en runda på IMDB innan ni väljer film eftersom hemsidorna kan skjuta till med lite vad som helst, eller så gör ni det inte och låter er överraskas!
3. Motiveringstekniken
Ett solidariskt och rättvist sätt är att köra varannan film. Detta fungerar utmärkt oavsett hur många ni är. Detta kan dock göras intressantare om den person vars tur det är att välja film också presenterar en liten motivation bakom filmvalet.
Om det är din tur att välja film så börja med att presentera din film, motivera varför du vill se just denna film, förse dem andra med lite bakgrundsfakta, presentera rollbesättningen, en rolig kuriosa om regissören eller fotografen och tryck sedan på play.
Genom att motivera filmvalet på detta sätt så blir det roligare att titta för dem som inte valt och ni lär er om varandras filmsmaker.
4. Den demokratiska processen
Den demokratiska processen är ett annat förslag som lämpar sig bra för sällskap på mer än två personer. Även här kör ni på roterande schema, men i stället för att en person väljer film så tar denne fram x antal förslag. Övriga deltagare får sedan rösta på förslagen och den film som får majoritet vinner.
Vid oavgjort resultat får presentatören välja mellan kandidaterna. Även här kan ni köra med en tillhörande motivation för varje filmförslag om ni vill det.
5. Oscars-metoden
Ett annat mycket trevligt sätt är att köra Oscars-metoden. Då gör ni så att en person väljer en Oscars-kategori, den andra väljer ett årtal. Kategori + årtal kommer sedan leda er till det årets vinnare och det är den filmen ni ser.
Vill ingen se den filmen kan ni jobba bakåt och gå igenom de nominerade filmerna. Metoden är strålande eftersom bägge parter har inflytande fast på olika sätt. Det går dock att argumentera för att den som väljer kategori har något större makt. Gör därför så att ni byter varje gång.
En klar fördel med metoden är att Oscars-arkivet på många sätt agerar som en kvalitetsgarant. Ni undviker dåligt skådespeleri och andra B-fasoner och får njuta av finfina berättelser!
Testa dessa metoder nästa gång det hettar till i soffan. Kanske blir det till och med lite roligt att välja film och förhoppningsvis stöter ni på filmer ni aldrig hade hittat i vanliga fall.
Jacob Wahlqvist