När man tittar på de 10 filmer som drog in mest pengar världen över under 2010-talet så hittar du inte mindre än fem MCU-filmer och två animerade Disney-filmer. Övriga tre platser tas upp av "Star Wars: The Force Awakens", "Jurassic World" och "Fast & Furious 7". Samma tema fortsätter om du tittar på topp 20 eller till och med topp 50. Du kommer ha svårt att hitta en originell film som inte ingår i en stor franchise.
Missförstå mig inte, jag älskar Star Wars, är ett stort fan av vad Marvel har gjort och "F&F" är ett nostalgiskt guilty pleasure ("Jurassic World" behöver vi inte prata om), men resten då?
Missförstå mig inte, jag älskar Star Wars, är ett stort fan av vad Marvel har gjort och "F&F" är ett nostalgiskt guilty pleasure ("Jurassic World" behöver vi inte prata om), men resten då?
Det finns så mycket bra film som inte får den uppmärksamhet den förtjänar för att världen är upptagen med att se åttonde filmen i valfri blockbuster-serie. Känner du dig träffad? Då kommer här mina 7 tips på filmer från 2010-talet som är sorgligt bortglömda och förtjänar mer uppskattning.
The Miseducation of Cameron Post (2018)
En film som har gömt sig så bra att jag stötte på den först för några veckor sedan. Chloë Grace Moretz i kanske sitt mest mogna framträdande hittills blir satt på en anstalt specialiserad på “gay conversion therapy”. Mörkret som finns att hitta i karaktärerna som tvingas förtrycka delar av sin identitet är avgrundsdjupt och tankarna flimrar bitvis iväg till klassikern "Gökboet". Svår att titta på i perioder och faktumet att den utspelar sig så sent som 1993 gör det ännu jobbigare. (Streama på Draken Film och Cineasterna)
The Farewell (2019)
En något mer tillbakahållen Awkwafina än vad vi blivit vana vid att se får visa att hon kan hantera drama såväl som komedi i denna emotionella berg-och-dalbana till film. Då den ovetande farmodern i en amerikansk-kinesisk familj blir diagnostiserad med obotlig lungcancer tas beslutet att hon ska få leva ut sitt liv utan den tyngande vetskapen om sin kommande död. Kulturkrocken mellan Awkwafinas amerikaniserade Billi och den kinesiska sidan av familjen lägger grunden till de många moraliska och filosofiska frågor om livet som berörs och hanteras på ett smakfullt sätt. (Streama på Viaplay)
Sing Street (2016)
Från regissören som gav oss "Once" (också en film som får för lite uppskattning, men eftersom den kom 2007 får den inte plats på den här listan) kommer här ännu en film om en musiker i ett grått klaustrofobiskt Dublin. Klassisk story med kille möter tjej; kille ljuger för tjej om sitt coola band; kille måste nu starta detta band. 80-talsnostalgi (även för oss som inte var födda) med ett gäng riktigt svängiga låtar som kommer sätta sig i ditt huvud och det kommer inte ens irritera dig. (Streama på Viaplay)
Hell or High Water (2016)
Denna moderna western om två bröder tvingade till att råna banker för att rädda familjens farm har på något sätt, trots fyra Oscars-nomineringar, flugit helt under radarn för många. Chris Pine, Ben Foster och Jeff Bridges står alla tre för bland de bästa insatserna i sina karriärer i denna vackert filmade skildring av den amerikanska södern. (Streama på Viaplay)
About Time (2013)
Du kommer att både skratta och gråta till denna fantastiska, i brist på bättre ord, romantiska komedi. En premiss, grundad i tidsresande, som är svår att förklara utan att det låter dumt men som utförs nära på perfektion. Rachel McAdams och Domhnall Gleesons kemi är påtaglig och stöttade av en rollista med bland annat Bill Nighy (vars relation till Gleeson utgör min favorit far-son-relation på film), Margot Robbie och Tom Hollander så får vi en film som är enormt charmig men också förvånansvärt emotionell. (Streama på Prime Video eller Viaplay)
Warrior (2011)
På ytan ännu en testosteronfylld kampsportsfilm med stora namn och en klyschig story men bakom fasaden döljer sig något mycket djupare. Detta är ett känslosamt familjedrama klädd i en sportfilmskostym. Dynamiken mellan de två bröderna Tom Hardy och Joel Edgerton samt deras far Nick Nolte går att ta på. Nolte, som studion inte ville veta av och som regissör Gavin O’Connor fick kuppa in i filmen, levererar en insats som resulterade i en Oscarsnominering och Hardy och Edgerton är inte mycket sämre. Ja, filmen använder sig av många klyschor men O’Connor är en mästare på att använda klyschor på rätt sätt. (Streama på Netflix, Viaplay eller C More)
The Peanut Butter Falcon (2019)
Mitt ständiga go-to filmtips då det är en feel good-film av högsta rang som passar exakt alla och som sorgligt få har sett. Shia LaBeouf (Tyler) och fantastiska Zack Gottsagen (Zak) bildar en riktigt dynamisk duo som ger sig ut på ett Huckleberry Finn-liknande äventyr efter att unge Zak rymt från äldreboendet han blivit placerad på tack vare sin Downs syndrom. Zak är fast besluten att att förverkliga sin livslånga dröm att bli wrestler och Tyler är på flykt från problem han ställt till med i sin hemstad. Jag har ingenting att klaga på vad gäller den här filmen. Skådespeleriet, storyn, musiken, filmfotot... allt är top notch och resultatet är en film som du garanterat inte kommer ångra att du sett. (Streama den hos Cineasterna eller hyr på SF Anytime)
Filip Gustavsson
Filip Gustavsson
En 26-årig filmvetenskapsstudent, boende i Göteborg som fyller de lite alltför regelbundna studiepauserna med att titta på ännu fler filmer.