Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 september 2024 | 10:30

Aj, aj, AI: Nya rysaren från Blumhouse är deras svagaste premiär på 9 år

Med låga 22% på Rotten Tomatoes är "Afraid" en film att undvika.
Blumhouse har etablerat sig i skräckvärlden som en pålitlig studio, som kramat ur gott om pengar ur effektiva idéer som "Paranormal Activity", "Insidious" och "M3GAN".
 
Men deras senaste film är mest skrämmande dålig, om man ska tro recensionerna från USA. "Afraid" (stavas "AfrAId"... fattar ni?) handlar om rädslan för AI när en familj kopplar upp en smart manick som lovar att förenkla deras liv. John Cho och Katherine Waterston spelar föräldrarna som snart kastas in i en högteknologisk mardröm. Låter lovande! Eller?
 
Helgens biointäkter vid USA-premiären imponerade inte på någon. "Afraid" drog in ynka 3,7 miljoner dollar på tre dagar. Screenrant skriver att filmen fick den svagaste premiären för en Blumhouse-rulle sedan 2015, då "Jem and the Holograms" tokfloppade med 1,4 miljoner i intäkter.
 
Nu krävs det inte mycket för att Blumhouse-thrillers ska gå med vinst. "Afraid" kostade bara 12 miljoner att producera, och kan fortfarande spela in en slant på bio runt om i världen. Men det gäller att inte kritikernas låga betyg skrämmer bort potentiell publik. 
 
På Rotten Tomatoes skyltar filmen med låga 22% när amerikanska recensioner summeras. Tittarnas snittbetyg på IMDb ligger på 5,2 av 10.
 
Guardian: ”Som så många andra tech-thrillers är denna mer upptagen med att vara relevant än underhållande.”
 
Hollywood Reporter: "Chris Weitz arbetar hårt för att göra "Afraid" till en smartare skräckfilm än genomsnittet, men ansträngningen är iögonfallande och i slutändan är filmen intetsägande och uppenbar."
 
IGN Movies: "Stjärnorna är i stort sett den enda anledningen till att se den här absurda thrillern, som i slutändan fungerar mindre som kritik av AI-tekniken, mer som en dagdröm om dess makt."
 
AV Club: "Man skulle vilja skylla denna monstrositet på artificiell intelligens men filmens fel och brister är omisskännligt mänskliga."
 
The Wrap: "AfrAId är inte en särskilt spännande skräckfilm men den är inte heller dålig, den har bara inte kraften att göra det mesta av sina idéer."
 
Mer artificiell än intelligent, verkar det som. Just nu finns det inga planer på att släppa "Afraid" på svenska biografer. Kanske lika bra?
| 2 september 2024 10:30 |