Film

Skribent

Erik Dalström

2 september 2024 | 09:00

Venedig 2024: Ett episkt 3-timmarsdrama tar kritikerna med storm - en ny "Gudfadern"?

MovieZines Erik Dalström rapporterar från Venedigs filmfestival där alla hyllar Brady Corbets "The Brutalist".
Skådespelaren och regissören Brady Corbet (som bland annat haft roller i Ruben Östlunds ”Turist”) återvänder till Venedig med festivalens längsta film ”The Brutalist” som är strax över tre och en halv timme lång. Filmen visas på festivalen i en 70mm kopia med en paus.
 
Han var här för första gången 2015 med regidebuten ”Childhood of a Leader” som vann flera priser i en av sidosektionerna, bland annat för bästa debutfilm och regissör.
 
Tre år senare återvände han till Lido och var med i tävlan om Guldlejonet med dramat ”Vox Lux” där Natalie Portman spelar en popstjärna.
 
I hans senaste ”The Brutalist” spelar Adrien Brody arkitekten László Toth som flyr från efterkrigstiden i Europa 1947 med sin fru Erzsébet (Felicity Jones) för att bygga upp sitt liv på nytt. Deras liv förändras totalt när de möter en mystisk och väldigt rik man (Guy Pearce).
 
Jag har inte hunnit se filmen än, men däremot haglade det in positiva kommenterar på X och Letterboxd. Några av mina internationella kollegor här nämner den i samma mening som ”Citizen Kane” och ”Vertigo”. Så här skriver andra:
 

Hyllas som årets långa mästerverk

 
”Två timmar in i filmen frågade jag mig själv om jag bevittnade något historiskt på bioduken, i slutet av filmen var jag övertygad om det.”
 
”Det här är årets 3,5h långa mästerverk. Adrien Brody gör sin hittills bästa rollprestation som kan beskrivas som om Spielberg tagit sig an ”There Will Be Blood”. Det låter märkligt men konstigt nog funkar det.”
 
”Corbet bygger upp filmen på samma sätt som man bygger upp en nation. En helt makalös prestation.”
 
”Knockad av Brady Corbets ”The Brutalist”. En känsloladdad skildring av immigranter med en fantastisk Adrien Brody i spetsen följt av Guy Pearce i en grym biroll.”
 
”The Brutalist tar många risker, varav många lönar sig med fantastiska rollprestationer, inspirerande klippning, foto och ljuddesign. Jag är exalterad över att fler ska få uppleva den.”
 
Det återstår att se om juryn håller med om dessa åsikter när det är dags för prisutdelningen på lördag. Kommer Brady Corbet åka hem med Guldlejonet i bagaget?
 
| 2 september 2024 09:00 |