Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 juli 2024 | 13:00

Allt är tillåtet i "Deadpool & Wolverine" - utom kokain

Regissören Shawn Levy berättar om enda gången Marvel satte stopp: "Ingen går säker i en Deadpool-film".
Ingen går säker i "Deadpool & Wolverine". En del fans var kanske oroliga för att den rappkäftade och brutala antihjälten skulle bli barnvänlig nu när han flyttar in hos MCU och därmed Walt Disney-familjen. Men regissören Shawn Levy försäkrar oss om att så inte är fallet.
 
Under en pressträff i London förra veckan fick MovieZine chansen att ställa några frågor till Levy. Han berättar att Marvel-cheferna sällan lade sig i de vågade skämten, och att tona ned våldet var det inte tal om.
 
Tvekade du någonsin inför vissa skämt, eller är du rädd för hur något kommer att tas emot i den här filmen?
 
- Man kan inte göra en bra "Deadpool"-film och vara rädd. Jag känner att vår fördel är att inget och ingen är säker i hans värld. Högern, vänstern, mitten.. Humorn träffar åt alla håll, och visst kan någon som är överkänslig bli kränkt av ett skämt, medan en annan grupp kan bli stött av något helt annat.
 
- Och det är komedi. Komedi får det kämpigt om man ska vara försiktig. Men jag är humanist. Jag är verkligen inte cynisk, jag vill inte skada någon, och detsamma gäller för mina filmer. Men Deadpool vill förolämpa alla lika mycket. Så allt var tillåtet. Utom kokain. Det var det enda som Feige sa nej till.
 
Kokain-förbudet blev å andra sidan till ett meta-skämt i filmen:
 
- Det första vi gjorde när Kevin Feige sa det var att skriva in ett skämt: Wade säger till publiken att Feige förbjöd kokain. Det är ett perfekt exempel på hur ingen går säker i en "Deadpool"-film, skrattar Levy.
 
Hur mycket av humorn och komedin finns med i manus från början, och hur mycket improviseras i stunden?
 
- Det här är min tredje film på raken med Ryan (Reynolds). Det händer alltid något oväntat. Han kan få en idé, jag kan få en idé. Vi försöker skapa en miljö där skådespelarna får känna sig fria och avslappnade. Så funkar det med komedi. Vi lade ner flera, flera månader på att få till ett bra manus, men om någon av oss fick en plötslig idé så lekte vi med den och många gånger hamnade den i filmen. De skämten gör filmen bättre.
 
Det här är den första barnförbjudna filmen i MCU. Så hur gick egentligen diskussionerna med ett företag som Disney? Du nämnde kokain. Fick du verkligen fria händer?
 
- Jag är verkligen helt ärlig. Jag var chockad över hur mycket kreativ frihet vi fick varje gång vi lämnade in ett nytt manusutkast. Men annars hade jag inte ställt upp.
 
En längre intervju med Shawn Levy publiceras i helgen. "Deadpool & Wolverine" går upp på bio 24 juli.
| 19 juli 2024 13:00 |