Film

Skribent

Martin Persson

8 augusti 2024 | 19:30

Kattklipp på vita duken är den nya biotrenden i USA - succén växer för varje år

Katt-astrofalt bisarr idé från jänkarna.
Många intressanta och innovativa eller rentav fåniga företeelser görs ofta för att skapa en unik programidé på biograferna.
 
Premiärkalas för barn, konsertfilmer eller livesända sportmatcher är ett par exempel som säkerligen har sina målgrupper och görs i ett gott syfte.
 
Något vi inte börjat med här än, men som provat på i andra delar av världen är en festival speciellt tillägnad den gamla internettraditionen med… kattvideor.
 
Ja, du läste rätt.
 
Hur många av oss sitter inte och kollar på videor med katter som gör roliga saker dag ut och dag in? Ok, inte jag – men det har absolut sina fans utifrån populariteten och efterfrågan.
 
Inte mindre än 73 minuters kattvideor har klippts samman från hela världen till en långfilm som visas under ett flertal evenemang runtom i USA och Kanada. Bara 2024 års upplaga har dragit in 280 000 dollar, mer än det dubbla sedan förra årets upplaga.
 
Large 35cb3fc1cce799159640680ad707307b file 1 e1722892307235
 
Festivalens anordnare Will Braden menar i en intervju att han spenderar en stor del av året med att samla in relevanta kattvideor som han noggrant analyserar och håller koll på det senaste i samråd med distributören Oscilloscope Labs:
 
- Det är mitt heltidsjobb, att kolla på och samla in kattvideor. Det kunde jag inte ana när jag gick i filmskolan, men jag trodde å andra sidan inte att jag skulle bli nästa Scorsese. Så länge folk har kul och pengar dras in så kan jag göra det här så länge jag har lust!
 
Intäkterna går till behövande katter, så något gott kommer ju ur detta i varje fall. I övrigt… ja, jag vet inte riktigt vad man ska tycka om att biografen används till detta.
 
Ska man hoppas att denna idé plockas upp även i Sverige?  Döm själva.  
| 8 augusti 2024 19:30 |