Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 augusti 2024 | 22:20

Nya tv-spelsfilmen sågas av kritikerna: "Olidligt och pinsamt!"

Biopremiär för "Borderlands" och kritikerna plockar fram både bazookan, motorsågen och skämskudden.
Ni vet vad de säger om filmer som bygger på tv-spel. Det blir oftare kalkon än kanon, och ”Borderlands” som nu går upp på bio - fördröjd med flera år och tyngd av produktionsproblem - är inget undantag.
 
Tvärtom, Eli Roths adaption av det postapokalyptiska äventyret kan rentav vara den sämsta filmen som går upp på vita duken i år. Kritikersnittet på Rotten Tomatoes ligger på 3% i skrivande stund, med en enda positiv recension och sågningar i övrigt.
 
”Det här är en lat film, hopsatt av så kallade kreatörer som inte verkar bry sig” skriver brittiska Times.
 
”Den snor från bättre filmserier som ”Dödligt vapen” och ”Star Wars”, och man vill gå hem och spränga sin Playstation” tycker San Francisco Chronicle.
 
”Det är inte en film för kritiker, som man brukar säga. Inte heller är den lämplig för konsumption för de flesta gamers, filmälskare eller 99 procent av levande livsformer” varnar Rolling Stone.
 
”En katastrofal besvikelse” skriver IGN Movies. ”Högljudd, olidlig och pinsam” tillägger High on Films.
 
Den enda positiva recensionen (som också sabbade den perfekta nollan på Rotten Tomatoes) kommer från Grace Randolphs Youtube-kanal: ”Jag har aldrig spelat spelen men jag fick en kick av att se Cate Blanchett i en sådan film - och hon gör ett toppenjobb! Blanchett-fans kommer uppskatta denna.”
 

Vad tyckte svenska kritiker?

 
Här på hemmaplan ansluter sig GP till sågningarna: "Inget annat än en usel film. Rockiga sekvenser, hemska skämt och jättefula laserkanoner."
 
Gamereactor delar ut betyget 2/10 till "en av de sämsta tv-spelsadaptionerna som någonsin gjorts (...) En enda stor hopplös supersörja som inte förtjänar en endaste av sina vändpunkter eller dramatiska moment. Det är pinsamt, fult, irriterande."
 
Hos oss på MovieZine blev det lägsta betyg till en humorbefriad actionrulle. Katarina Emgård skriver: "Trots stjärnor som Jamie Lee Curtis och Cate Blanchett i huvudrollerna lyckas skaparna med konststycket att slakta manuset, mycket likt filmens sinnessjuka och blodtörstiga psychos."

Läs vår recension av "Borderlands" här...
 
| 8 augusti 2024 22:20 |