Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 juni 2024 | 14:30

Ashton Kutcher tror på att AI gör framtidens filmer - ”Varför se en annans film när du kan se din egen?"

Ja, ni hörde rätt. Den gamle ”That 70s Show”-stjärnan menar att man snart gör hela filmer med artificiell intelligens-verktyg.
Debatten kring hur AI kommer påverka filmbranschen och inte minst filmkonsten har gått varm senaste året. Många menar att basera för mycket av film på AI kan hota att beröva folk på arbeten.
 
Nu ger Ashton Kutcher sina fem ören om ämnet och är förvånansvärt positiv, skriver Variety. Under ett samtal med gamla Google-chefen Eric Schmidt om OpenAI:s videoverktyg Sora sade skådespelaren att han ser det som filmskapandets framtid och att han själv är nöjd med en beta-version han själv äger.
 
- Man kan skapa vilka bilder man vill. Man kan skapa bra videor på 10-15 sekunder som ser väldigt verkliga ut. Den gör fortfarande misstag. Den förstår fortfarande inte riktigt fysik. … Men om man tittar på generationen av detta som fanns för ett år sedan jämfört med Sora, så är det stormsteg. Faktum är att det finns material i den som jag skulle säga att man lätt kan använda i en film eller TV-serie.
 
Han menar också att AI skulle kunna göra filmskapande billigare.
 
- Varför skulle man gå ut och filma etableringsbilder av ett hus i ett TV-program när du kan skapa den för 100 dollar? Att gå ut och filma det skulle kosta tusentals dollar. Action-scener där jag hoppar från en byggnad, du behöver inte ha en stuntman som gör det, du kan bara och göra det med AI.
 
Han fortsatte med att mena hur man snart kan göra hela filmer med verktyget.
 
- Du kommer bara på en idé till en film, sedan kommer den att skriva manuset, sedan matar du in manuset i videogeneratorn och den skapar filmen. Istället för att titta på en film som någon annan kommit på, så kan jag bara skapa och sedan titta på min egen film.
 
Minns var ni läste det först - snart behöver vi inte manusförfattare eller stuntmän längre för stjärnan från "No Strings Attached2 och ”Dude Where’s My Car?” ska göra egna filmer med AI...
 
Vad tycker du om Kutchers kommentarer?
| 7 juni 2024 14:30 |