På MovieZine är vi måna om att våra läsare ska kunna ta del av allsköns populärkultur på bio och streamingtjänster. Då filmvärlden är mer global än någonsin förut ser vi också till att täcka mer av det internationella utbudet - nu senaste i den här texterna om "Oldboy" och krönikan om indisk actionfilm.
Våra grannar i öst har imponerat med sina actionfilmer i decennier - så varför inte uppmärksamma dem lite extra i sommar?
10. War (2019)
I denna actionfest från 2019 får agent Khalid Rahmani (Tiger Shroff) uppdraget att jaga rätt på sin mentor major Kabir Dhaliwal (Hrithik Roshan) som bytt sida och försvunnit. Härefter väntar inte bara ett dödligt krig, som titeln antyder, men också en sjujäkla actionfest under de hiskeliga två och en halv timme som följer.
Filmen blev den mest inkomstbringande filmen i Indien under 2019 och likt många actionfilmer från landet i fråga så förekommer det även sång och dans mitt i all action, oavsett hur löjligt det kan te sig. I ”War” gör bland annat de två stridande herrarna upp i ett dance off och jag älskar det!
9. Ong-Bak (2003)
Från Thailand fick vi 2003 denna actionpärla som introducerade världen till Tony Jaa. Han spelar här krigaren från byn som åker in till stan för att spöa upp hela den undre världen. Anledningen? De snodde huvudet till en, för byn, helig staty. Svårare än så behöver ploten inte vara. För när man har snortight koreografi, en actionstjärna i huvudrollen som fullkomligt skiner och regi som slår de flesta västerländska actionregissörer på fingrarna, då vet man att man har en home run oavsett.
8. Train to Busan (2016)
Vad vore en lista om de bästa asiatiska actionrullarna utan åtminstone en film som involverar zombies? Denna sydkoreanska pärla från 2016 slog ned som en blixt från en klar himmel och gav oss inte bara en snygg och fullspäckad actionfilm utan också en adrenalinpumpad nagelbitare till zombieskräck.
”Train to Busan” visade sig också vara en av de bästa i zombiegenren sedan George A. Romero satte den på kartan på 1960-talet. Vill du ha en perfekt blandning av action och skräck samt en rejäl dos blod – tja då är detta filmen för dig.
7. Ip Man (2008)
Donnie Yens stora genombrott för mainstreampubliken i väst kom med denna rulle som berättar historien om mannen som lärde upp självaste Bruce Lee. Handlingen utspelar sig under tiden för det andra kinesisk-japanska kriget mellan 1937 och 1945 och är således en verklighetsbaserad sådan.
Låt detta inte lura er dock. Här finns gott om action och fightscener så det räcker till alla. Yens nävar när han utdelar slagen i de underbart koreograferade fighterna är bland det snabbaste som fångats på film.
6. RRR (2022)
Indiens actionfest som tog världen med storm för två år sedan och var på allas läppar, är och förblir en modern klassiker när vi ska lista asiatisk action. Berättelsen om de två männen som blir bästa vänner, därefter dödsfiender och senare hittar tillbaka till varandra under tiden som de slåss mot brittiska kolonisatörer är helknasig men också dödsskön i sitt utförande.
Här förekommer explosioner, eldstrider, handgemäng mot tigrar och sång och dans ala Bollywood. Angående det sistnämnda plockade filmen hem en Oscar för bästa originalsång.
5. Old Boy (2003)
Park Chan-wooks andra del i hans hämndtrilogi handlar om en man som utan någon tydlig anledning spärras in i ett litet rum i hela 15 år. När han en dag plötsligt släpps är det dags att ta reda på varför, vem som ligger bakom och framför allt en blodig hämnd!
Korridorsscenen där vår hjälte, beväpnad med hammare, tar sig an tjugotalet ligister i en enda tagning, har blivit ikonisk och är bland de vackraste undertecknad skådat gällande action. Filmen är dock inte för de svagsinta. En varning avseende twisten på slutet och en viss scen involverande en bläckfisk.
4. Police Story (1985)
Innan Jackie Chan kämpade med det engelska språket mot både Chris Tucker och Owen Wilson hade han en gedigen karriär bakom sig hemma i Hong Kong. Något av de bästa från den eran är ”Police Story”-filmerna där den första är grädden på moset avseende legendarisk Hong Kong-action. Explosionerna, fighterna, eldstriderna och framför allt Chans våghalsiga stunts som resulterat i x antal skador för den gamle legendaren gör denna till ett måste för varje actionfantast.
3. Battle Royale (2000)
Det japanska originalet som ”Hunger Games” beskylldes för att kopiera och som senare gav upphov till ett helt nytt spelläge bland online multiplayer i och med spel som Fortnite med fler. I denna stilbildande rulle får vi möta skolklassen som sätts på dödligt prov för ren och skär underhållning för omvärlden.
Premissen? De placeras på en ö och får sen uppdraget att döda varandra en efter en, tills bara en kvarstår. Försöker de fly sprängs bomben i halsen på dem. Hur kan man inte älska en sådan handling?
2. Hard Boiled (1992)
Kan man verkligen skriva en sådan här lista utan att nämna självaste John Woo? Mannen som praktiskt taget uppfann Hong Kong-action och gjorde dubbla pistoler, slowmotion och duvor till sitt signum. I ”Hard Boiled” får vi följa Woos parhäst Chow Yun-Fat när han spelar en snut som är ute efter hämnd på ett gäng vapensmugglare som hade ihjäl hans partner.
Det är snabbt, högljutt men också väldigt emotionellt. Är man inte bekant med Hong Kong- action är det här en bra film att börja med och sen jobba sig igenom Woos filmografi. I alla fall till han började göra film i staterna. Därefter gick det utför, tyvärr.
1. The Raid - Uppgörelsen (2011)
Undertecknads första plats går till Gareth Evans indonesiska actionrökare från 2011 om specialstyrkan som ska göra ett tillslag i höghuset där det kriminella gänget styr med järnhand. De stackars poliserna möts dock av större motstånd än vad de hade förväntat sig.
Detta ger oss 101 minuter ren actionfest med eldstrider och välkoreograferade slagsmål i några av de längsta och snyggaste tagningar som gjorts. Man sitter konstant på helspänn och många gånger känns det som man nästan är med i höghuset på grund av Evans felfria regi ochde fantastiska kameraarbetet. Den här är given i varje actionälskares filmsamling!
Vilken asiatisk actionfilm är din favorit?
Niklas Sandberg