Film

Skribent

Paul Dakwar

19 juni 2024 | 20:30

Tim Burtons "Batman" fyller 35 år — banade väg för mörkare superhjältefilmer

Idag, för 35 år sedan, premiärvisades Tim Burtons “Batman” på amerikansk bio.
1989 markerade ett avgörande år för filmvärlden med lanseringen av Tim Burtons "Batman":  Filmen som förändrade hur vi ser på superhjältefilmer, och är grundpelaren för just Batmanfilmer som "The Batman" och "The Dark Knight". 
 
Tidigare fanns egentligen bara Adam Wests version av Läderlappen, som var mer extravagant och lättsam. Men det var inte förrän Tim Burton, känd för sin gotiska och ofta mörka visuella stil, tog sig an den ikoniska DC Comics-karaktären, och förstärkte både hans och Gotham Citys mörka aspekter. 
 
Michael Keaton, en oväntad casting-val, då han tidigare mest spelade i komedier, fick rollen som The Dark Knight. Keatons tolkning av Batman var både plågad och gåtfull och passade som handen i den svarta läderhandsken med Burtons vision.
 
Men någon som gjorde ett ännu större avtryck var Jack Nicholsons tolkning av Jokern. Jokern gestaldes i “Batman” som den känslokalla psykopaten han var menad att vara: en skurk som skrattade lika lätt åt sitt eget vansinne som åt andras lidande.
 
Vi är många som var barn som fick se scenen där Jokern bränner upp en människa levande genom att elektrifiera den med hjälp av en liten busmackapär, gömd i hans handflata. Och att skrämma barn tycks ha varit ett av Nicholsons mål. 
 
– Jag ville inte att det här skulle gå igenom det normala, 'Låt oss göra det ljusare för barnen. Jag tyckte att det här var en mycket stark - på alla sätt - övergångsfilm om genren, och det var verkligen därför de ville ha med mig, berättade Nicholson i en intervju med The Hollywood Reporter om hur hans tolkning av Jokern var det lämpligaste för Burtons vision.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nicholsons prestation fick både kritiker och publik att jubla och bidrog till att göra filmen till en stor kommersiell succé. Många menar även att han banade väg för Heath Ledgers tolkning av clownprinsen, även om tolkningarna var helt unika på sina egna sätt.
 
Burton skapade en film som inte bara hyllades för sin estetiska briljans utan också för dess djup och komplexitet. Och med sin unika stil och djupa förståelse för karaktären visade Tim Burton att superhjältefilmer kunde vara mer än bara lättsam underhållning.
 
 
Vad tycker du om Tim Burtons "Batman"? 
| 19 juni 2024 20:30 |