SPONSRAT

Skribent

MovieZine

19 september 2016 | 18:00

Blair Witch är tillbaka - skruvar upp found footage-genren till max

5 saker du behöver veta om höstens mest omtalade skräckfilm. I samarbete med Nordisk Film.
Det har gått 20 år sedan Heather och hennes två vänner mystiskt försvann i Black Hills-skogen när de undersökte legenden om Blair Witch. Hennes bror James tar med sina kompisar in i samma skog för att avslöja vad som egentligen hände. Men när mörkret faller på inser de att myten är verklig, och att något riktigt skrämmande väntar på dem i skuggorna.

”Blair Witch” är uppföljaren till kultklassikern ”The Blair Witch Project” som skrämde biopublik världen över år 1999. På den tiden hade ingen hört talas om found footage-filmer, internet var fortfarande relativt nytt och ryktet om den skrämmande och mycket verklighetstrogna filmen - var det verkligen kvarlämnade videoband? - gick som en löpeld.

”The Blair Witch Project” spelades in på extremt knapp budget men blev en megasuccé. Den väckte skräckintresset till liv hos många, inte minst regissören Adam Wingard:

- Jag var en av miljontals high school-ungar som tog med sig en videokamera ut i skogen för att filma Blair Witch-parodier med mina vänner. Filmen var super-autentisk, mer än något annat som kommit före eller efter den. 

Många år senare har Wingard och hans manusförfattare Simon Barrett själva satt sitt avtryck på thrillergenren med filmer som ”The Guest” och ”You’re Next”. Så när Lionsgate sökte efter någon som kunde reboota Blair Witch med en ny film, var duon det perfekta valet. Trion bakom originalfilmen - regissörerna Eduardo Sanchez och Daniel Myrick med producenten Gregg Hale - gav sitt samtycke.

- Det är lite som att gifta bort sin dotter, säger Sanchez. Ett känsligt ämne, men vi fick de perfekta svärsönerna. Deras film tar vår originalidé och skruvar upp den till 11. Den är som ett mardrömslikt skräckhus som fångar dig och aldrig släpper dig.

Large c9d89a75f475738c93eb89ab4feef3e2 006

1. Hur ”Blair Witch” hedrar legenden


I en tid då många filmer får remakes och reboots såg filmskaparna fram emot att låta Blair Witch återvända på bioduken. 

- Den första vågen av Blair-hysteri har bleknat i historieböckerna, även om det fortfarande finns hardcore-fans där ute. Nu kan en helt ny generation få sin alldeles egna film. Vårt enda krav var att de skulle hålla sig till mytologin och det gjorde de, berättar Myrick.

Manusförfattaren Simon Barrett såg till att fördjupa sig i allt som skrivits kring Blair Witch, analysera varje bit av information som den första filmen innehåller och hitta gamla diskussionsforum där teorier frodats. Den alldeles verkliga legenden om Blair Witch går tillbaka till 1785, då Elly Kedward anklagades för häxkonster och lämnades för att dö i Maryland-skogarna.

- Mytologin gav mig mycket, eftersom filmen i sig egentligen aldrig förklarade något. Vi ville ta mytologin visare och utforska hur utomstående bemöter hemsökelsen och hur lokalborna ser på legenden, säger Barrett.

Large c9d89a75f475738c93eb89ab4feef3e2 010

2. Du behöver inte ha sett första filmen


”The Blair Witch Project” är onekligen en klassiker för sig i skräckgenren. Men det är inget måste att ha sett den för att uppskatta nya ”Blair Witch”, enligt producenten Steven Schneider:

- Har du sett originalfilmen så hittar du ännu djupare lager och nivåer här att diskutera. Har du inte sett originalfilmen så kommer den här skrämma skiten ur dig oavsett.

Producentkollegan Jessica Wu såg till att nya ”Blair Witch” tilltalade även nykomlingar.

- Jag hade faktiskt aldrig sett originalfilmen, för när jag var ung blev jag verkligen livrädd för skräckfilm. Så jag kunde komma in med ett ny synvinkel, ta en titt på storyn så att den verkligen fungerade för någon som aldrig hade sett originalfilmen. Men innan vi började spela in såg jag självklart till att se den, så att vi alla kunde vara på samma sida och hedra originalet med vår film. 

Large c9d89a75f475738c93eb89ab4feef3e2 003

3. Otäckare än sist


”Blair Witch” spelades in under 32 dagar i Vancouver och British Columbia. Filmskaparna ville se till att fånga stämningen i ”The Blair Witch Project” samtidigt som de tog found footage-genren till nästa nivå. 

- Vår utmaning låg i att skapa en modern skräckfilm som överträffar allt som hänt inom skräck de senaste 17 åren. Inklusive filmer som ”The Conjuring”, ”Insidious” och ”Saw”. Filmen ska kännas så verklig för publiken som den gjorde år 1999, säger manusförfattaren Simon Barrett.

Mycket av skräcken i ”The Blair Witch Project” kom ur det som aldrig syntes i bild. Med uppföljaren får vi kanske se mer av vad som döljer sig i nattens mörker, berättar regissören Adam Wingard.

- Ondskan i skogen har bara växt sig starkare sedan första filmen. Jag ville skapa något som kändes som ”Motorsågsmassakern”, jag menar då inte våldet men den där intensiteten. Känslan av att man hela tiden flyr från något men springer bara in i något ännu mer otäckt.



4. Verklighetstrogen skogsskräck


Precis som sist filmas stora delar av ”Blair Witch” av skådespelarna själva. Men originalfilmens svartvita 16mm-kameror har uppgraderats till diskreta huvudkameror och drönare. Skådisarna agerar rakt in i kameran, och lyser upp skogen själva med ficklampor - ingen artificiell ljussättning finns på plats. Allt för att hitta den autentiska känslan. 

- Ett problem med found footage-filmer är kameror som man alltid är medveten om. Vi ville få bort det så att man kan bli uppslukad av skräcken till 100 procent, säger Wingard.

- Vi försökte tänka på vad vi inte hade sett i found footage-film förut. Jag bad genast Simon att skriva in en drönare i manuset, för att ge oss ett annat perspektiv. Drönarkameran är nu en del av en av mina favoritscener i filmen.

Till skillnad från många andra skräckfilmer idag förlitar sig ”Blair Witch” aldrig på datoreffekter. 

- Det finns ingen CGI alls i filmen, allt du ser som är otäckt i skogen är där på riktigt. Vi byggde allt.

Large c9d89a75f475738c93eb89ab4feef3e2 015

5. Spelades in i hemlighet


Överraskningsmomentet var en stor del av ”The Blair Witch Projects” framgångar. Av samma anledning ville filmskaparna även hålla den nya filmen hemlig så länge det gick. Producenten Keith Calder berättar:

- Folk som var de första att se ”The Blair Witch Project” kunde aldrig vara säkra på om filmen var på riktigt eller inte. Vi hoppades på att fånga samma nyfikenhet och spänning genom att spela in filmen i smyg, och inte berätta om den förrän den nästan var redo att släppas. Att hålla en sådan hemlighet i en tid där allt och lite till delas i sociala medier känns nytt och originellt, och rätt i tiden. 

Men det fanns också en utmaning, enligt manusförfattaren Simon Barrett.

- Jag fick skapa några helt olika versioner av manuset. Skådespelarna provfilmade med falska sidor, och de visste inte själva vad det var för film de skrev på för förrän de var ombord.

Första gången som världen fick höra talas om Barretts och Wingards nya skräckfilm gick den därför under namnet ”The Woods”. En första trailer lurades med samma titel, och det dröjde till i somras innan världen fick veta att en ny film i ”Blair Witch”-serien var på väg upp på bio. En stor lättnad för manusförfattaren Simon Barrett och övriga gänget:

- Jag har varit så fokuserad på att aldrig säga de orden, vi kallade den för något annat på inspelningen. Vi är så glada att vi äntligen kan prata öppet om ”Blair Witch”.


"Blair Witch" får svensk biopremiär fredagen 23 september.
| 19 september 2016 18:00 |