Film

Skribent

Martin Persson

30 september 2024 | 11:10

Disney drog in över 3 miljarder dollar på bio i år - nu ska 300 anställda få sparken

Trots två enorma biosuccéer påverkas hundratals när Disneys VD Bob Iger försöker spara in på kostnaderna.
Det är inte helt obekant att Disney har haft ett par tuffare år.
 
En global pandemi gjorde det så klart inte lättare för någon, men inte heller ett antal floppar för stora och till synes hypade filmer. Det kan inte ha varit lätt för Disneys VD Bob Iger som kämpar på för att hålla båten flytande när många anser att han har många brinnande hus. Detta till trots drog man dock in 3 miljarder dollar på bio i år och hade ett par succéer som "Insidan ut 2" och "Deadpool & Wolverine".
 
Nu rapporterar Deadline att Disneys lösning på de tidigare låga inäkterna är att sparka 300 personer. Det ska främst röra sig om folk inom kommunikations- och personalvetaravdelningar, men har vid tidigare tillfällen även handlat om folk inom underhållning. Totalt 10 000 ska ha sparkats sedan Iger tillträdde posten.
 
Förutom problem med floppande storfilmer och sjunkande aktier har dessutom företagets streamingtjänst Disney+ inte visat sig lika lönsamt som man trodde och klarar knappt av att konkurrera med de andra jättarna. Iger fick en tuff uppgift att återvända till chefsrollen efter sin ersättare Bob Chapek för drygt 2 år sedan.
 
Vi har tidigare rapporterat hur man valt att pausa ”Star Wars”-serierna för ett tag framåt.
 
Det återstår att se hur framtiden och lösningarna för Disneys problem blir. Bob Iger har tidigare ryktats vara på väg att lämna posten igen när hans kontrakt går ut. Om läget påverkas av dundersuccéerna på bio i år återstår att se.
| 30 september 2024 11:10 |