Film

Skribent

Martin Persson

19 augusti 2024 | 12:00

Brian Cox: ”Superhjältefilmer tar död på filmkonsten och slösar talang”

Ännu en veteranskådis går hårt mot trenden med superhjältar.
Bollen som kom i rullning med Martin Scorseses uttalande om Marvelfilmerna som nöjesfält snarare än konst fick med tiden även stöd av andra mästerregissörer som Francis Ford Coppola, James Cameron med flera.
 
Nu blir "Succession"-stjärnan Brian Cox den senaste att haka på kritiken mot hur han anser att bion och filmkonsten behandlats på senaste tiden.
 
 I ett uttalande vid Edinburgh filmfestival säger han följande:
 
- TV har tagit över vad film brukade göra. Jag tycker att filmkonsten ligger risigt till. Marvel, DC och allt det överdrivet storslagna. Det tar över, förlorar sin handling och får konsten att explodera inifrån. Filmerna som fick mig att vilja bli skådespelare som ung finns inte längre. Jag tror att Hugh Jackman och Ryan Reynolds har större potential, men de säljer ut sig för pengar.
 
Ett något dystert men tröttsamt uttalande från Brian Cox, då det finns en god balans mellan mer konstnärliga och djupsinniga filmer vid sidan av likväl sevärda blockbusters som ”Deadpool & Wolverine”, som trots inte lika mycket väsen omkring sig är klart sevärda och lika existerande som förr. Vi har nyligen rapporterat om hur arthouse-biografer fått sig ett uppsving på senaste tiden trots Hollywood-floppar.
 
Brian Cox syntes 2003 i ”X-Men 2”, som huvudskurken William Stryker, så någonstans på vägen tycks en splittring ha skett.
 
För femtioelfte gången kommer frågan när detta uttalande görs, håller ni med Brian Cox?
| 19 augusti 2024 12:00 |