Film

Skribent

Martin Persson

12 juli 2024 | 17:00

Trots Hollywoodfloppar - ökande intresse för mindre biografer

Folk vill ha mer än blockbusters och superhjältar.
Det har talats en del om ”superhjältetrötthet”, eller överhuvudtaget om Hollywood-blockbusters som, trots positiva prognoser, floppat på bio. Närmast i ledet står bland annat Kevin Costners ambitiösa satsning ”Horizon: An American Saga - Kapitel 1” och inte långt dessförinnan ”Furiosa: A Mad Max Saga”.
 
Bortom denna marknad av stora hypade filmer eller uppföljare/remakes finns det däremot en marknad av mer nischade ”arthouse”-filmer. Det kan handla om filmer med europeiskt ursprung, eller independent-filmer gjorda utanför de stora produktionsbolagen och med en ofta mer okonventionell berättandestil. Flera av dessa kan gå upp hos de större biografkedjorna, men eftersom de oftast inte är några större kassasuccéer har de oftast sin plats på specifika oberoende biografer, så kallade ”arthousebiografer”.
 
Under coronapandemin rapporterades som bekant ett fall av biografbesök, som även lång tid efter hade sina spår. Independent- och arthousesektorn drabbades liksom andra av detta, men kanske är vindarna på väg att vända nu till fördel för de mindre filmerna?
 
Indiewire rapporterar nämligen hur arthousebiografer är högst efterfrågade. Detta visar en studie som gjordes i USA, som pekar på att en stor grupp människor är nyfikna på filmer utanför mainstreamsektorn, samt uppskattar de unika eventen- och atmosfärerna som finns i småbiograferna.
 
Art House Convergence, som genomförde studien, menar att ”biodöden” eller fokuset på mer mainstream filmer ofta är en slags ”clickbait” och att marknaden för mer originella och vågade filmer är fortsatt levande:
 
”Denna studie visade, som vi redan visste, att publik i alla åldrar ännu är intresserade av smalare filmer och öppna för att upptäcka kreativiteten och finessen som finns där.”
 
En studie är så klart inte enhällig för alla delar av publiken eller situationen som stort, men visst är det uppfriskande att höra om något som faktiskt går bra gällande biografintäkter?
 
Där Hollywood floppar, är det alltid uppskattat att se något som funkar, om än för en mer specifik publikgrupp. 
 
Är du sugen på att besöka en arthousebiograf? Kolla i din stad, det finns ett antal som drivs kommunalt eller genom Folkets Bio.
 
I Örebro finns till exempel Bio Roxy, som drivs av Örebro kommun och i Malmö kan man se arthousefilm hos Folkets Bios Panora. Stockholm har bland annat Zita Folkets Bio och över landet finns ett antal nämnvärda biografer som Kino i Lund, Röda Kvarn i Borås och Capitol i Göteborg, samt en mängd övriga kommunala och Folkets Bio-drivna föreningar.
| 12 juli 2024 17:00 |