Regissören Christopher Nolan gör ingen hemlighet av att han gör filmer för den stora duken. Hans bioaktuella storfilm "Dunkirk", filmad på 65-mm film, är så stor att det är svårt att föreställa sig hur den ska rymmas i en iPad eller tv-skärm.
I en intervju med The Guardian häromåret sa Nolan att biograferna måste höja nivån på sina visningar, om de inte vill att folk ska sluta gå. Han menar att det finns ett stort värde i att visa riktig film i 70 mm-format och på så vis erbjuda publiken en större filmupplevelse. Att publiken märker skillnad.
"Studiochefer kan säga att storytelling går före allt sånt, men om det vore sant så hade vi istället producerat radioteater - vilket hade varit betydligt billigare."
Eftersom att "Dunkirk" inte är någon radioteater, eller lågbudgetfilm så är det ingen hemlighet att Christopher Nolan är skeptiskt inställd till Netflix, som på kort tid förändrat spelreglerna för filmdistribution.
I en färsk intervju med IndieWire kritiserar Christopher Nolan streamingjätten för dess förringning av biografupplevelsen och säger att; "De har en huvudlös policy kring filmreleaser där allt ska släppas på alla plattformar samtidigt, vilket helt uppenbart är en ohållbar modell för biograferna. Så de ger sig inte ens in i matchen, och jag tror att de på så vis missar en enorm möjlighet."
Nolan passar samtidigt på att hylla Amazon som har en separat biorelase och därför inte bör klumpas ihop med Netflix i den här frågan. "Det är tydligt att Amazon trivs bra med att inte gå i samma fälla, de ger biograferna ett 90-dagars fönster. Det är en fullt användbar modell. Den är utmärkt.", säger Nolan.
På frågan om han själv hade kunnat tänka sig att arbeta med Netflix på en film som andra studios hade tackat nej till så svarar Nolan utan att tveka; "Nej. Varför skulle jag? Om du gör biograffilm så ska den visas i biografer."