Film

Skribent

Jakob Åsell

17 juli 2017 | 09:00

SF Bio storsatsar inför "Dunkirk" - rustar upp gamla 70 mm-projektorer

Inför premiären av Christopher Nolans "Dunkirk" dammar SF Bio av sina gamla 70 mm-projektorer. Stockholm, Göteborg och Malmö står nu rustade för storfilm!
Stora filmer förtjänar stora bilder. Det enorma 70 mm-formatet hade sin storhetstid på 50-, 60- och 70-talet då storslagna mastodontfilmer som "Ben-Hur" och "Lawrence av Arabien" gick varma i projektorerna. Sedan dess har biograferna rustat om för den digitala eran, men det maffiga 70 mm-formatet förblir än idag filmformatens Rolls-Royce med suverän skärpa och detaljnivå i bilden.
 

Storleken har betydelse

  
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Standardformatet för biograffilm har varit 35 mm, ända sedan den första biografföreställningen gavs av bröderna Lumière år 1895, fram tills digitaliseringen av biograferna för ett antal år sedan. Däremellan har olika varianter av storbildsformatet 70 mm bjudit biobesökarna på en filmupplevelse av modell större.
 
70 mm-formatet utnyttjar de stora biodukarnas bredd och gör landskapsbilder mer storslagna och ger mer liv åt täta närbilder. Cineaster och filmskapare tenderar även att hylla det analoga filmformatets rika textur, levande färger och intensiva kontraster. 
 
70 mm-formatet är inte bara stort på bioduken - Varje filmrulle är dubbelt så stor som en vanlig 35 mm-filmrulle. Som exempel så levererades Christopher Nolans senaste internationella 70 mm-release av "Interstellar" till biograferna i en trave av 49 rullar med en totalvikt på nästan 300 kg. Så skänk en tanke till den stackars projektionisten när ni sitter där tillbakalutade i biosalongen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

70 mm i Sverige

 
I Sverige pensionerades 70 mm-projektorerna i början av 90-talet men när Quentin Tarantinos western "The Hateful Eight" (som spelats in i världens bredaste filmformat Ultra Panavision 70mm) hade biopremiär så återuppstod formatet på biografen Rigoletto i Stockholm med inlånad optik från USA.
 
Inför biopremiären av Christopher Nolans storfilm "Dunkirk" så får nu ännu fler svenskar chansen att se "Dunkirk" så som den är tänkt att upplevas. SF Bio har restaurerat alla sina 70 mm-projektorer, varav flera är orignalprojektorerna från 1959 som var på plats vid de allra första 70 mm-visningarna i Sverige.
 
Både projektorerna och ljudanläggningarna på Rigoletto i Stockholm och Royal i Malmö har nyligen total­renoverats. På Filmstaden Bergakungen har en komplett 70 mm-anläggning installerats, vilket markerar den första nyinstallationen av 70 mm som gjorts i Sverige på 35 år, meddelar SF Bio stolt i ett pressmeddelande.
  
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Fler storfilmer i 70 mm på gång

 
SF Bio planerar nu att varva nya premiärer med gamla klassiska storfilmer i det stora formatet. Först på tur efter "Dunkirk” står Stanley Kubricks science-fiction-mästerverk "År 2001 – Ett rymdäventyr” i september, och därefter väntar Kenneth Branaghs ”Mordet på Orientexpressen” i november. 
 
Christopher Nolan som tidigare i sin karriär använt sig av rejäla IMAX-kameror för utvalda sekvenser i "The Dark Knight" och "Interstellar" valde nu att filma hela "Dunkirk" på en kombination av IMAX 65mm- och traditionell 65mm-film. Detta storslagna filmupplägg hör knappast till vanligheterna i filmvärlden.
 
Om ni råkar befinna er i någon av rikets tre största städer så hör ni till de lyckligt lottade som kommer att kunna njuta av filmer i 70 mm-formatet på bio. Rigoletto i Stockholm, Filmstaden Bergakungen i Göteborg och Royal i Malmö står nu redo med upprustade projektorer.
 
"Dunkirk" har biopremiär den 19 juli.
 
Vilken klassiker hade ni velat se i 70 mm-formatet?
| 17 juli 2017 09:00 |