Film

Skribent

Martin Persson

18 juli 2024 | 09:00

En av årets bästa filmer - "Civil War" finns nu att streama

Alex Gardlands makalösa film som kombinerade spänning med tankeväckande frågor går nu att se hemma.
Alex Garland har minst sagt varit en favorit i många år. Indiefilmen ”Ex Machina” med Alicia Vikander och Domhnall Gleason i huvudrollerna är den givna favoriten och en som med råge förtjänade sina Oscarsnomineringar för ”Bästa manus” och ”Bästa specialeffekter”.
 
I övrigt har regissören släppt en del (i mitt tycke) underskattade verk som ”Annihilation”, ”Men” eller TV-serien ”Devs”. Men det som lär få mest uppmärksamhet i hans filmografi under kommande åren är troligen det senaste samarbetet med succéstudion A24, ”Civil War”, som förövrigt är en av 2024 års bättre filmer.
 
Vi möts här av en dystopisk framtid i USA, präglad av inbördeskrig och journalister som vill ta reda på sanningen bakom de förbrytelser som begåtts. Båda sidor av konflikten fångas komplext och utan att försköna något och hemskheter och brutalitet sker överallt, från alla parter. Mycket action, blod och spänning väntar.
 
På något vis lyckas Garland få filmen att kännas tänkvärd och väldigt sägande om vår samtid, trots att den tar vid i framtiden och trots den stora mängden action och explosioner. Detta är helt klart mer i ”Top Gun: Maverick”-ligan än ”John Wick” eller ”Marvel”. En vuxen film med tydliga budskap och en röd tråd i handlingen, som kompletteras av spänningen och dödandet. Skådespelet är lika rått och fantastiskt som resten av filmen, med uppskattade namn som Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson med flera.
 
Här på Moviezine berömde vår recensent filmen som en ”utmanade upplevelse” och gav den full pott och på vår lista över årets hittills bästa filmer hamnade den på plats nummer 5. Över filmer som ”Poor Things” och ”Den sista resan”, med andra ord. Det om något säger ju en del om filmens kvalité.
 
 
”Civil War” finns nu att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 18 juli 2024 09:00 |